Üzent Carlsennek, sőt mindenkinek a csalással vádolt sakkozó

Hans Moke Niemann győzelemmel kezdett az Egyesült Államok bajnokságán. – A sakk önmagáért beszél – mondta a parti után a csalással megvádolt tizenkilenc éves nagymester, aki körül az elmúlt napokban szorulni látszott a hurok a pályafutásáról készült alapos vizsgálattal.

2022. 10. 06. 17:54
Hans Moke Niemann
Hans Moke Niemann Fotó: Lennart Ootes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az időzítés aligha lehet véletlen. Október negyedikén, egy nappal az Egyesült Államok sakkbajnoksága előtt jelent meg egy alapos vizsgálat Hans Moke Niemann pályafutásáról a Chess.com portálon, nevezetesen arról, hogy a 19 éves nagymester a világbajnok Magnus Carlsen vádja szerint valóban többször csalt-e annál, mint amennyit bevallott. Niemann korábban csupán azt ismerte el, hogy 12, majd 16 éves korában valóban csalt online partiban, amit nagyon megbánt azóta, de tábla mellett még sohasem folyamodott tiltott segítséghez.

 

Nos, a részletesen először a Wall Street Journalon publikált elemzés azt a következtetést vonja le, hogy Niemann több mint száz játszmában csalt a pályafutása során, s legutóbb nem 16 évesen, hanem még 2020-ban is, amikor már 17 éves volt. A tekintetben az alapos vizsgálat sem mert biztos kijelentést tenni, hogy az amerikai nagymester a tábla mellett, „élőben”, legutóbb a Magnus Carlsen elleni, szeptemberi partijában a Sinquefield-kupán csalt-e, csupán annyit mond ki, Niemann gyanúsan látványos sebességgel fejlődött és tört előre a világranglistán az elmúlt két-három évben.

 

A vizsgálat után mindenki Niemann válaszára várt. Nos, az ifjú amerikai nagymester csattanós feleletet adott.

 

Az első fordulóban szépségdíjra esélyes partiban múlta felül, méghozzá sötéttel a nálánál is fiatalabb, csupán 15 éves Christopher Yoo-t.

Csalásra ezúttal aligha vetemedhetett, ráadásul a biztonsági ellenőrzések a szokásosnál is szigorúbbak voltak. A játszmák közvetítése fél órát csúszott – így ugyanis valós időben nem lehet kívülről segítséget nyújtani –, nézőket nem engedtek be a versenyterembe, és nem csupán fémdetektorral, hanem szilíciumalapú eszközzel ellenőrizték, van-e a játékosoknál rádiójel fogadására alkamas kütyü.

A parti után Niemann a szokásoknak – sőt talán a szerződésének – eleget téve értékelte a játszmát. Igaz, nem lépésről lépésre, az érdekes állásokat elemezve. 

– Úgy gondolom, ez a játszma mindenkinek üzenetértékű. Az egész ügy azzal kezdődött, hogy azt mondtam (még Saint Louisban – a szerk.), a sakk önmagáért beszél, és azt hiszem, ez a parti önmagáért beszélt, és megmutatta, milyen sakkozó is vagyok én. És azt is megmutatta, hogy nem fogok meghátrálni, és a legjobb formámat nyújtom itt, függetlenül a rám nehezedő nyomástól. Ez minden, amit erről a játszmáról mondhatok – jegyezte meg Niemann, majd megismételte:

– A sakk önmagáért beszél, csak annyit mondhatok.

Amikor a kommentátor arra próbálta rábeszélni, hogy elemezzék a játszmát, Niemann ragaszkodott hozzá, hogy csupán ennyit akar mondani.

Aliga ez az utolsó szó a Carlsen–Niemann-játszmában.

Borítókép: Hans Niemann nem roskadt össze a vádak súlya alatt (Fotó: Lennart Ootes)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.