Izrael segítői között Felcsút és a Ferencváros is

A legtöbb európai labdarúgó-válogatottal ellentétben Izrael nem két, hanem négy Eb-selejtezőt vív novemberben. A csapat a Hamász októberi terrortámadása miatt elmaradt két találkozó közül a Koszovó ellenit már bepótolta, szerdán és szombaton pedig Izrael helyett Felcsút lesz a hazai pályája Svájc és Románia ellen. Az izraeli keretben megtalálhatjuk a Ferencváros játékosa, Mohamed Abu Fani és a visszatérő legenda, Eran Zahavi nevét is, a nemzeti csapat először jutna be az Európa-bajnokság mezőnyébe.

2023. 11. 15. 4:37
Eran Zahavi Izrael Koszovó
Fotó: X/Israel FA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael labdarúgó-válogatottja szerdán és szombaton a Pancho Arénában játszik, előbb Svájc, majd Románia ellen. Felcsút kényszerűségből számít ezekben a napokban Izrael hazai pályájának, miután a Hamász októberi terrortámadása következtében Izraelben nem lenne biztonságos a mérkőzések megrendezése. A nehézségek még jobban összekovácsolták a csapatot, visszatért a keretbe a válogatottság tavalyi lemondása után a nemzeti csapat gólrekordere, Eran Zahavi is. Ugyanakkor vasárnap Izrael 1-0-ra kikapott Koszovóban – a Ferencváros játékosa, Mohamed Abu Fani csereként lépett pályára –, ami nehezebb helyzetbe sodorta a válogatottat az Eb-selejtezőcsoportjában.

Mohamed Abu Fani Ferencváros Izrael
Mohamed Abu Fani a héten nem a Ferencváros, hanem Izrael labdarúgó-válogatottja színeiben játszhat hazánkban (Fotó: Getty Images/Szirtesi László)

Izrael hat forduló után biztató helyzetben volt az I csoportban. A kötelezőket hozta Fehéroroszország és Andorra ellen, egy pontot pedig elhozott a közvetlen kijutásért vívott küzdelemben legnagyobb riválisnak tekintett Románia otthonából. A Koszovó ellen elhullajtott két pont következtében az izraeliek ugyan csak a harmadik helyről várták a folytatást, de a hazai pálya erejében bízhattak a két legerősebb ellenfél, Svájc és Románia ellen.

Ekkor, öt nappal a Tel-Avivba tervezett Izrael–Svájc selejtező előtt érte az országot a Hamász brutális támadása, amely újra kirobbantotta a háborút a térségben. Futballról szó sem lehetett.

Palermo, Antalya, Nijmegen, Felcsút

Kontextus nélkül igen nehéz kvízkérdés lenne, hogy mi a közös a fenti négy településben. Az izraeli futballválogatott nem először kényszerül arra, hogy a közel-keleti konfliktus fellángolása miatt távoli országban játsszon le papíron hazai Európa-bajnoki selejtezőt.

A 2004-es Eb selejtezősorozatában egyáltalán nem lehetett Izraelben meccset rendezni, kétszer az olaszországi Palermo, kétszer a törökországi Antalya szolgált Izrael hazai pályájaként. A következő Eb-selejtezőcsoportot hollandiai, nijmegeni „hazai” meccsel kezdte Izrael, utána azonban rendeződött a konfliktus Libanonnal, így a többi hazai meccsét már valóban Izraelben játszhatta a válogatott.

Azóta most először kényszerül külföldön névleg hazai Eb-selejtezőt vívni Izrael, ezúttal Felcsút, a Pancho Aréna a helyszín. Ahogy a korábbi kényszerű hazai pályákon, ezúttal is lehetnek nézők a helyszínen, erről az izraeli szövetség hivatalos X-felületén kommunikált, ahol megosztott egy szívbe markoló képet is a Hamász által elrabolt nyolcéves fiú nevével ellátott mezről is. Nave után családjának felgyújtott házából mindössze egy futball-labda és egy pár futballcipő maradt.

Mindeközben az izraeli labdarúgó-szövetség honlapja jelenleg elérhetetlen számunkra, feltehetően kiberbiztonsági okokból.

– Katonáktól és gyerekektől kaptunk videókat. Mosolyogtak, de közben elmondták, hogy már nincs otthonuk, ahol megnézzék a meccsünket – idézte fel Izrael válogatottjának csapatkapitánya, Eli Dasza.

Miért játszik Izrael Európa-bajnoki selejtezőket?

Önmagában Izrael UEFA-tagsága is a közel-keleti konfliktusra vezethető vissza. Az ország eleinte a földrajzi elhelyezkedésének megfelelően az ázsiai szövetség tagja volt, egészen pontosan az 1948-ban létrejött AFC alapító tagja. 1964-ben hazai pályán meg is nyerte az Ázsia-bajnokságot.

Izrael ázsiai szereplése azonban folyamatos problémákat okozott, az arab országok csapatai rendszeresen visszautasították, hogy pályára lépjenek az izraeli válogatott ellen, míg végül 1974-ben Kuvait javaslatát megszavazva az AFC kizárta tagjai közül az izraeli szövetséget.

Izrael ezután az európai és az óceániai világbajnoki selejtezősorozatban is részt vett, míg 1994-ben az UEFA teljes jogú tagja lett. Az 1996-os Európa-bajnokság selejtezőiben már elindulhatott, de Eb-re eddig még egyszer sem jutott ki. 2000-ben a dánok elleni kétmeccses pótselejtezőt 8-0-s összesítéssel veszítette el Izrael, a legutóbbi Európa-bajnokság előtt pedig a pótselejtezős ág elődöntőjét tizenegyesekkel bukta el Skócia ellen.

Mivel Izrael tavaly megnyerte B divíziós Nemzetek Ligája-csoportját, a pótselejtező minimálisan a 2024-es Európa-bajnokság előtt is biztosított a válogatott számára, de az egyik legkönnyebbnek tartott selejtezőcsoportban, a második kalapból érkezve a közvetlen kvalifikáció volt a csapat célja.

„Az országunk fontosabb, mint a futball”

Ez a cél távolabb került Izraeltől a vasárnap, Koszovóban elszenvedett 1-0-s vereséggel. Pedig a háború korábbi belviszályt is feloldott, a nemzeti csapat gólrekordere, Eran Zahavi a válogatottsági csúcstartó, ma már csapatmenedzserként közreműködő Josszi Benajun közbenjárására visszatért, miután tavaly ősszel azért mondta le a válogatottságot, mert nem biztosítottak neki külön egyszemélyes hotelszobát.

Yossi Benayoun Izrael Josszi Benajun
A korábbi Liverpool-játékos, Josszi Benajun ma már nem a pályán segíti Izrael válogatottját (Fotó: AFP/Jack Guez)

Benajun megkönnyezte Koszovóban a Remény című izraeli himnuszt, amelyet a játékosok kezükkel összetört szívet formázva énekeltek, miközben a dallamot szórványos füttyszó kísérte Pristinában.

Az izraeli győzelem elmaradt, Milot Rashica góljával Koszovó nyert, ezzel életben tartva saját, minimális Eb-részvételi esélyeit. Sok klub, köztük a Ferencváros is nélkülözött játékost a rendkívüli Eb-selejtezős időpont miatt, a különösen kényes helyzetben lévő Mohamed Abu Fani csereként lépett pályára az izraeli csapatban. Izrael dolgát tovább nehezíti a folytatásra, hogy Roy Revivo a hosszabbításban piros lapot kapott, így nem játszhat Svájc ellen.

– Az országunk fontosabb, mint a futball. Nem tudjuk magunkat függetleníteni a háborútól. De futballoznunk kell, jól akarjuk képviselni az országunkat, még mindig van esélyünk, hogy kijussunk az Eb-re – világított rá a vereség után Alon Hazan szövetségi kapitány arra, milyen motivációt és egyben nehézséget jelent a mostani helyzet a válogatott számára.

Az izraeli nemzeti csapat tagjai a koszovói vereség után repülővel Magyarország felé vették az irányt, ám mielőtt felszállhattak volna a Budapestre tartó gépre, a repülőtér felé haladó buszról le kellett szállniuk, és fedezékbe vonultak, mert a csapatot kísérő titkosszolgálati ügynökök rakétatámadástól tartottak. 

A jelenlegi helyzetben kellemetlenül hat a bevett szófordulat, de pusztán a futball és a matematika szempontjából az izraeli válogatott még mindig a saját kezében tartja a sorsát: ha megnyeri a hátra lévő három meccsét, akkor kijut az Európa-bajnokságra. A két nehéz falat Felcsúton vár Izraelre: ha Svájc és Románia ellen nyerne a csapat, az andorrai záráson már aligha bukna el a siker kapujában.

Eb-selejtezők, I csoport, a további program

November 15., szerda
Izrael–Svájc 20.45 (Felcsút, Pancho Aréna, tv: Spíler 2)

November 18., szombat
Fehéroroszország–Andorra 18.00 (Újpest, Szusza Ferenc Stadion, tv: Spíler 1)
Izrael–Románia 20.45 (Felcsút, Pancho Aréna, tv: Match 4)
Svájc–Koszovó 20.45

November 21., kedd
Andorra–Izrael 20.45
Koszovó–Fehéroroszország 20.45
Románia–Svájc 20.45

A csoport állása
1. Románia 16 pont/8 meccs
2. Svájc 15/7
3. Izrael 11/7
4. Koszovó 10/8
5. Fehéroroszország 6/8
6. Andorra 2/8

Az első két helyezett egyenes ágon jut ki az Európa-bajnokságra. Ha erről lemarad, Izrael biztosan, Svájc valószínűleg kapna még egy esélyt a tavaszi pótselejtezőkön, Koszovó csak halványan, Románia már egyáltalán nem reménykedhet a vigaszágban. Fehéroroszország és Andorra már semmiképpen sem lehet ott a 2024-es németországi Eb mezőnyében. 

Borítókép: Eran Zahavi félretette személyes sértettségét, Koszovó ellen újra szerepelt Izrael válogatottjában (Forrás: X/Israel FA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.