Messi „kedvenc” bírója felfedte a rút igazságot

Az előző idény végén vonult vissza a játékvezetéstől, most mégis visszatérne Antonio Mateu Lahoz. A spanyol sípmester a 2022-es világbajnokságon is vezetett meccseket, Argentína és Hollandia negyeddöntőjén ő volt az egyik főszereplő, igaz, Lionel Messi ellenszenvét már korábban is kivívta. Messi végül megkoronázta a vb-arannyal a pályafutását, Mateu Lahoz visszavonulása viszont nem sikerült dicsőségesre.

2023. 11. 27. 11:18
Lionel Messi Mateu Lahoz
Argentina's forward #10 Lionel Messi talks to Spanish referee Antonio Mateu Lahoz during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Netherlands and Argentina at Lusail Stadium, north of Doha, on December 9, 2022. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) Fotó: AFP/Alberto PIZZOLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a győztes és a vesztes egyaránt a játékvezetőt szidja, az gyanús. a tavalyi, Hollandia ellen tizenegyespárbajban megnyert negyeddöntő után csak az egyike volt azoknak a megszólalóknak, akik kritikával illették a spanyol Antonio Mateu Lahoz munkásságát. Messi végül aranyéremmel zárta a világbajnokságot, Mateu Lahoznak viszont legújabb nyilatkozata alapján ott sem kellett volna lennie Katarban.

Lionel Messi Antonio Mateu Lahoz
Lionel Messi talán már korábban megmondta volna: Mateu Lahoz ideje lejárt (Fotó: AFP/Cesar Manso)

A spanyol sípmester a vb után fél éven át még kapott mérkőzéseket a La Ligában, de a 2022/23-as idény végén visszavonult. Mint most kiderült, nem teljesen önként.

– Szívesen vezetnék még ma is meccseket Spanyolországban, de ez szinte lehetetlen. Az igazság az, hogy lefokoztak. A spanyol bírói bizottság szerint az elmúlt idény egyik leggyengébb játékvezetője voltam – ismerte el Mateu Lahoz, akinek aligha lett volna ínyére, hogy rendszeresen a másodosztályban vezessen találkozókat, ezért döntött a búcsú mellett.

A spanyol játékvezető összességében így is csúcspontokban gazdag karriert zárt, két vb-n és egy Európa-bajnokságon fújta a sípot, és ő vezette a 2021-es Bajnokok Ligája-döntőt, függetlenül attól, hogy nem Lionel Messi volt az egyetlen, aki szerint Mateu Lahoz jellemzően főszereplő akart lenni az általa dirigált összecsapásokon. 

Hogyan vezethette Lionel Messi meccsét Mateu Lahoz?

Nagy kérdés azonban az új fejlemény tükrében, hogy miként kaphatott 2022 végén Mateu Lahoz olyan fontos feladatot, mint Argentína és Hollandia világbajnoki negyeddöntője. Egyáltalán: hogyan kerülhetett be a vb-keretbe, ha a spanyol bajnokság egyik leggyengébbje volt?

Nem valószínű, hogy csak a világbajnokság után, tavasszal következett be drámai romlás Mateu Lahoz teljesítményében, ugyanis már néhány héttel a világbajnokság után jelezte, hogy utolsó idényében jár. Azt pedig tudjuk, hogy ez a döntés nagyban a spanyol bírói bizottság értékelésének eredménye volt.

A játékvezetők világbajnoki kerete nyilván nem az utolsó pillanatban alakult ki, de ezek szerint a FIFA-t egyáltalán nem érdekelte, hogy egyik kiszemeltje mennyire gyenge idényt fut hazája bajnokságában.

Borítókép: Lionel Messi és Antonio Mateu Lahoz a tavalyi katari világbajnokságon (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.