Világviszonylatban is ritkaság, amit a Dárdai család összehozott a válogatottban

Debütált a magyar labdarúgó-válogatottban Dárdai Márton, a német Hertha 21 éves védője a Törökország elleni péntek esti felkészülési mérkőzésen. Tekintettel arra, hogy az édesapja, Dárdai Pál és a bátyja, Dárdai Palkó is volt válogatott, a család a magyar futballban kuriózumot vitt véghez, ami világviszonylatban is ritkaság.

2024. 03. 22. 23:00
DÁRDAI Márton
Telki, 2024. március 21. Dárdai Márton a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a másnapi, Törökország elleni felkészülési mérkõzés elõtt a telki edzõközpontban 2024. március 21-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

61-szer szerepelt a magyar válogatottban, legidősebb fia, Dárdai Palkó eddig egyszer (2022-ben Görögország ellen), és most Dárdai Márton is bemutatkozott a nemzeti csapatban. a Hertha 21 éves védőjét Balogh Botond helyére küldte be csereként a törökök elleni meccs 67. percében.

A ballábas középső védő korábban a német korosztályos válogatottakban szerepelt, még tavaly novemberben is a német U21-es csapatban lépett pályára. Aztán Berlinben személyesen találkozott Marco Rossival, és a beszélgetésük olyan jól sikerült, hogy a szövetségi kapitány már hónapokkal korábban jelezte, hogy szándéka szerint behívja majd Dárdait a márciusi meccsekre.

NAGY Zsolt; DÁRDAI Márton
Dárdai Márton bemutatkozott a válogatottban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mivel a német másodosztályban szereplő Herthában alapember, rendszeresen játszik, Dárdai főleg a Bundesligában nagyon kevés lehetőséget kapó konkurenciája lehet a válogatottban.

Dárdai család, egy különleges futballdinasztia

Dárdai Márton debütálásával különleges magyar futballdinasztia született. Az korábban is megesett, hogy apa és fia is válogatott volt, ebben az élen az Albert és a Mészöly család jár Magyarországon, amelynek tagjai egyaránt, összesen 81-szer öltötték magukra a nemzeti csapat mezét a következő felosztásban: Albert Flórián 75, ifjabb Albert Flórián 6, valamint Mészöly Kálmán 61, Mészöly Géza 20.

A dobogó harmadik fokán már eddig is Dárdaiék álltak, Pál és Palkó összesen 62 fellépésével. Ehhez a törökök ellen most már Márton is hozzátette a magáét, az igazi különlegesség pedig az, hogy apa és immáron két fia is válogatott. Ilyesmire világviszonylatban is kevés példa akad.

Pelé és Thuram után Dárdai

Az egyik legismertebb trió az 1994-ben világbajnok Mazinho és két fia, Rafinha, aki kétszer szerepelt a brazil válogatottban, valamint Thiago Álcantara, aki viszont spanyol válogatott lett, 46-szor.

Egy másik világbajnok, az 1998-ba a franciákkal a csúcsra jutó Lilian Thuram 142-szer szerepelt a nemzeti csapatban, és mindkét fia a nyomdokába lépett. Az Interben futballozó Marcus Thuram 16-szoros válogatott jelenleg, a Nice-ben játszó öccse, Khéphren pedig egyszeres.

A ghánai futball legendája, Abedi Pelé és fiai még rajtuk is túltettek. A 73-szoros válogatott papa mindhárom fia eljutott ugyanis a felnőtt nemzeti csapatig, igaz ők ott nem Pelé néven szerepeltek, ami Abedi esetében is csak felvett név volt a brazil legenda után. Az igazi vezetékneve Ayew. A fiai pedig, André Ayew 119-szer, Jordan 100-szor, Ibrahim hétszer volt ghánai válogatott.

A magyar játékosok így értékelték a Törökország elleni győzelmet:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.