Ancelotti Bellinghamnek: Menj ki a pályára, és izgass fel!

Nem bírt egymással a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Manchester City és a Real Madrid, végül tizenegyesek döntöttek a spanyolok javára. Az angolok menedzsere, Josep Guardiola szomorúan nyilatkozott, Carlo Ancelotti, a madridiak vezetőedzője pedig Jude Bellingham szerint felszabadulttá tette a játékosait. A másik szerdai negyeddöntőben a Bayern München elnöke szerint Thomas Tuchel vezetőedző taktikai mestermunkát végzett.

2024. 04. 18. 5:05
Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője és Josep Guardiola, a Manchester City menedzsere összeölelkezett mérkőzés után Forrás: uefa.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs már versenyben a címvédő, kiesett a Bajnokok Ligájából a Manchester City. Pedig Josep Guardiola csapat a Real Madrid ellen a meccs nagy részében egykapuzott a visszavágón, ám miután a spanyolok korán vezetést szereztek, csak egyenlíteni tudott. A madridi 3-3 után így 1-1 lett a visszavágó, ez nem változott a hosszabbításban sem, a tizenegyespárbajt pedig a spanyolok nyerték, és ezzel ők jutottak az elődöntőbe. Josep Guardiola, az angolok menedzsere sztoikusan értékelt a mérkőzést követő sajtótájékoztatón:

GUARDIOLA, Josep
Josep Guardiola a meccs végén nagyon elkeseredett (Fotó: MTI/EPA/Dave Thompson)

– Jobban örültem volna a győzelemnek, de gratulálok a Madridnak. Mindent megtettünk, amit tudtunk, minden téren kiemelkedően játszottunk. Sajnos nem tudtunk nyerni, ez van. A futball a gólszerzésről szól, és ők ezt egy kicsit jobban csinálták, mint mi a büntetőpontról. Ők ott vannak az elődöntőben, mi nem, kis különbséggel. Ez van, ami van. Néha büntetőkkel nyerünk, néha nem.

ezúttal nem lőtt gólt, de hasznosan futballozott, és angolként a hazája topcsapata ellen kellett megharcolnia a sikerért.

– Nagy megkönnyebbülés a továbbjutás, mert rengeteg energiát emésztettünk fel – mondta mérkőzés után. – Játszottam már a City ellen, amely ellen amikor azt hiszed, hogy eredményes leszel, hirtelen elragadja tőled.

Nagyon keményen kell dolgoznod, hogy legyőzd. A továbbjutás hatalmas jutalom. Az ilyen pillanatok varázslatosak, és ez csak a mentalitáson múlik: amikor a részleteket jól csinálod, és hogy az olyan apró pillanatokban, mint a büntetők, a srácok megőrzik a hidegvérüket.

 Ez varázslatos, ráadásul ma itt van a bátyám, és ez az első alkalom, hogy láthatott engem élőben a Real Madridban játszani. Nagyon büszke vagyok.

Jude Bellingham számára különösen fontos volt ez a mérkőzés (Forrás: Uefa.com)

Az angol válogatott csatár egy érdekes történetet is megosztott:

– A legnagyobb erősségünk az, hogy az edzőnk eléri, felszabadultan futballozzunk. Carlo Ancelotti a nyugalom mintaképe. A meccs előtt rajtakaptam, hogy ásítozik. Megkérdeztem tőle, hogy fáradt-e, mire azt felelte, igen, menj ki a pályára, és izgass fel.

 

Guardiola talpig úriember

Carlo Ancelotti a találkozó után nem bocsátkozott mély szakmai elemzésekbe, ezt a mérkőzést ugyanis szerinte más irányból kell megközelíteni:

– Nem is tudom, hogyan lehet mindezt megmagyarázni. Jól kezdtünk, jól mentünk előre, aztán küzdenünk kellett a túlélésért, szenvednünk kellett. A City irányított, mert túl mélyen védekeztünk. Ugyanakkor nagyon-nagyon jól védekeztünk ma este, amely számunkra a túlélésről szólt. 

A Real Madrid egy olyan klub, amely mindig küzd a bennmaradásért olyan helyzetekben, amelyekben úgy tűnik, nincs kiút, de mi mindig megtaláljuk. Mire eljött a büntetőpárbaj, már teljesen meg voltunk győződve arról, hogy továbbjutunk.

 Nagyjából ez az egyetlen módja annak, hogy Manchesterben túljussunk a Cityn. Dolgozol, áldozatot hozol és győzöl, ahogy csak tudsz. Pep Guardiola úriember, mindig is az volt, gratulált nekünk, sok szerencsét kívánt, és ezt teszi egy talpig úriember.

Ezen a szinten tilos hibázni

– Ez taktikai mestermunka volt ma este Thomas Tucheltől.
Ez az elismerést Herbert Hainertől, a Bayern München elnökétől kapta a bajorok vezetőedzője. A csapat a londoni 2-2 után 1-0-ra legyőzte az angol Arsenalt, és ezzel bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ezzel komoly szépségtapaszt biggyesztve az idei szereplésre. Nagyon kellett ez a siker a Bayernnek, hiszen a klub tizenegy év után az idén nem ünnepelhet bajnoki címet, a Bundesligában a Leverkusen előnye már behozhatatlan.

A német edző lelkét nyilván simogatják az elnökének a szavai, hiszen már régóta nyilvánvaló, hogy az idény végén távozik, mert nem hosszabbítják meg a szerződését. Ezt a sikert egyébként nagy részben Joshua Kimmichnek is köszönheti, aki a győztes gólt szerezte, az UEFA pedig a meccs emberének választotta. Ő ezt nyilatkozta a lefújás után: 

Joshua Kimmich gólja döntött (Forrás: Uefa.com)


– Csodálatos érzés egy ilyen fontos gólt szerezni a szurkolóink előtt egy olyan estén, mint a mai. Ezek azok a pillanatok, amelyekért az ember dolgozik, és mi keményen megdolgoztunk érte. A második félidő teljesítménye nagyon jó volt, akár több gólt is szerezhettünk volna. Végső soron, ha a két meccs menetét nézzük, úgy gondolom, megérdemelten jutottunk tovább. Összességében nagyon örülünk, hogy újra ott vagyunk a Bajnokok Ligája négyes döntőjében.

Thomas Tuchel (jobbra) mestermunkája volt ez a meccs (Forrás: Uefa.com)

A vesztes fél, az angol Arsenal menedzsere, Mikel Arteta roppant csalódottan nyilatkozott: 

– Jelenleg az öltözőnkben nagyon csalódott hangulat uralkodik, sajnos nem találom a megfelelő szavakat, amelyekkel felrázhatnám a játékosokat, pedig nagyon szeretném. Egy nálunk sokkal tapasztaltabb csapat ellen játszottunk, és nagyon kicsi volt a különbség. Akadtak pillanatok, amikor jobbak voltunk, de a bajorok kihasználták a hibáinkat. Ma megtanulhattuk, hogy tilos hibázni ezen a szinten, mert egy hibából kaptuk a gólt. Most támogatnunk kell a játékosokat, mert nekik köszönhetjük, hogy idáig eljutottunk a Bajnokok Ligájában. Az első meccsen jobbak voltunk, nyerhettünk volna, de nem nyertünk, most pedig egy momentum döntött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.