Csányi Sándor: Csalódott vagyok, hogy nem jutottunk tovább a csoportból

A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke nem csinál titkot abból, hogy az Európa-bajnokságot megelőző másfél-két év eredményei igenis feljogosított mindenkit arra, hogy továbbjutást várjon Marco Rossi csapatától. Szoboszlaival kapcsolatban kijelentette, a játékos az Eb-n valóban nem volt csúcsformában, de szakmaiatlannak tartja, hogy beválogatták a csalódást okozók csapatába.

2024. 07. 18. 13:20
CSÁNYI Sándor; ROSSI, Marco
Telki, 2019. május 10. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (b) és Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szövetség éves közgyûlésén a telki edzõközpontban 2019. május 10-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az elmúlt hetek történései ellenére kitart amellett Csányi Sándor, amit a sorsolás után mondott, miszerint jogos elvárás lett volna a magyar válogatottal szemben a továbbjutás a csoportból. A Nemzeti Sportnak adott interjúban kijelentette, nem tagadja, személyes érzéseiben csalódott, nagyon sajnálja, hogy így alakult.

Németország-Magyarország EB Orbán Viktor Csányi Sándor MLSZ stuttgart
Csányi Sándor a helyszínen tekintette meg az Eb-n a válogatott csoportmérkőzéseit. Fotó: Mirkó István

Ugyanis úgy véli, az elmúlt évek következetes munkájának és a tervszerű csapatépítésnek köszönhetően a válogatott a németországi Európa-bajnokságot megelőzően másfél éven át olyan eredményeket ért el, amelyek feljogosították arra, hogy az Eb-re a mégoly nehéz csoportból való továbbjutás céljával utazzon – fogalmazott az MLSZ elnöke.

Hozzátette, reálisan látva a dolgokat, ugyanakkor bejött a papírforma: a világranglistán két, régóta jóval előttünk álló csapattól, Svájctól és Németországtól vereséget szenvedtünk, míg a mögöttünk álló Skóciát küzdelmes mérkőzésen legyőztük. Ugyanakkor megemlítette, hogy az Eb-n a keretben többen sérültek voltak, a szokásos kezdőcsapatból néhányan meccshiánnyal érkeztek, nem voltak jó formában lévő helyettesek, továbbá a korábban nem tapasztalt egyéni hibák és játékvezetői tévedések is befolyásolták az eredményeket. Ráadásul egyetért Marco Rossival, hogy a Svájc elleni mérkőzésre a taktikai felkészülés és a játékosok koncentrációja sem volt tökéletes. 

– Amiatt tehát, hogy nem jutottunk tovább, természetesen csalódott vagyok, de azt hiszem, nem szabad kudarcként tekinteni az eredményekre. Ez a csapat nemcsak nekem, hanem úgy látom, a szurkolóknak is már bizonyította a múltban, hogy van benne fantázia. Jövőre pedig maximális erőfeszítéssel és koncentrációval kell futballozni, hogy negyven év szünet után kijussunk a 2026-os világbajnokságra – fogalmazott Csányi Sándor.

ÁDÁM Martin
A válogatottnak ki kell jutnia a 2026-os világbajnokságra. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy gondolja, az elmúlt évek teljesítményét látva igenis megvan minden esély arra, hogy 1986 után újra kijusson a válogatott a világbajnokságra. Ugyanakkor hozzátette, bármilyen jól is játszik a kezdőcsapat egy mérkőzésen, jelenleg nincs huszonöt, más szóval minden pozícióban két nemzetközi képességű válogatott játékosunk. Közölte, az ő elvárása a csapattal szemben az alázat, szorgalom, munka és becsvágy.

Az MLSZ elnöke közölte, valóban sok kritika érte a lebonyolítás rendjét, amiket majd érdemes lesz figyelembe venni. Ám úgy véli, nem a számolgatás volt az oka annak, hogy egyes, már továbbjutott csapatok ellazsálták a harmadik csoportmeccset, hanem az, hogy a már továbbjutó csapatok az egyenes kieséses szakaszra tartalékoltak, megkímélve egy kicsit a mentálisan és fizikailag is kifacsart legjobbjaikat. Kijelentette, hogy minden kritikával együtt az európai labdarúgás sikeres Eb-n van túl, amelyet végül a legjobb és legeredményesebb futballt játszó spanyol csapat nyert meg.

 

– Természetesen beszéltem Marco Rossival, kettőnk között fel sem vetődött a sajtóban megjelent kapitánykérdés. A szövetségi kapitánnyal idestova hat éve dolgozunk együtt, folyamatosan jó munkát végez, teljes a bizalom iránta, szakmai és emberi szempontból is. Jó úton járunk, és bár az Európa-bajnokság a várakozásunk alatt alakult, szerintem van okunk az óvatos bizakodásra a következő másfél évre – állította Csányi Sándor.

SZOBOSZLAI Dominik
Rosszulesett az MLSZ elnökének, hogy Szoboszlait betették a csalódást okozók csapatába. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az MLSZ elnöke nem tartja szakmainak a Marca állítását, amely szerint Szoboszlai Dominik ott volt az Eb legnagyobb csalódást okozó játékosai között. Kijelentette, az, hogy egy ilyen összeállításnál előkerül a neve, azt a pozitívumot jelzi, hogy a múltbeli teljesítménye nemzetközi szintű érdeklődést és várakozást váltott ki a szakértőkből. 

– Nem titkolom, az, hogy egy ilyen összeállítás esetén felmerült a neve, ő sem lehet büszke, és nekem is rosszulesik látni. Az Eb-n nem volt csúcsformában, ez annak is a következménye, hogy a téli sérülése óta és a tornán sem volt százszázalékos, régóta kisebb sérüléssel bajlódott. Az akarata és a hozzáállása ugyanakkor példaértékű volt, igyekezett vezérként viselkedni a pályán – állította Csányi Sándor, aki hozzátette, már csak a kora miatt sem elvárható tőle, hogy mindig élete formájában teljesítsen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.