Megérdemelt spanyol diadal, az Eb legjobb csapata nyerte a döntőt

Pocsék első után kiváló második félidőt hozott az Európa-bajnokság döntője. Spanyolország szerzett vezetés Nico Williams révén, Anglia Cole Palmer góljával egyenlített, majd egy másik csere, Oyarzabal a 86. percben rúgta be a győztes gólt. Spanyolország 2-1-re győzött, méghozzá megérdemelten, az Eb legjobb csapata nyerte a finálét. Spanyolország 1964, 2008 és 2012 után negyedszer lett Eb-aranyérmes, egyedüliként négyszeres bajnok a torna történetében.

2024. 07. 14. 19:42
OYARZABAL, Mikel, Lamine Yamal, Eb-döntő
Lamine Yamal köszönti Mikel Oyarzabalt az Eb-döntő győztes gólja után Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Államformáját tekintve Anglia, helyesebben az Egyesült Királyság, valamint Spanyolország is királyság, így mi sem természetesebb, hogy mindkét királyi család is képviselteti magát az Anglia–Spanyolország Európa-bajnoki döntőn. VI. Fülöp spanyol király csak a fináléra érkezett meg Németországba, Vilmos herceg már korábban is több mérkőzésen jelen volt, például személyesen gratulált Bukayo Sakának, a Svájc elleni mérkőzés hősének. Jelen van továbbá a berlini Olimpiai Stadionban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Frank-Walter Steinmeier német elnök, Keir Starmer brit miniszterelnök és Pilar Alegría spanyol sportminiszter is. 

Eb-döntő, Anglia, Spanyolország
Íme, az Európa-bajnokság trófeája. Ezért küzd Anglia és Spanyolország. Fotó: X

Szokás szerint egy órával a kezdés előtt ismertté váltak a kezdőcsapatok

Spanyolország : Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Ruiz, Rodri – Yamal, Olmo, Williams – Morata

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane

Trippier helyett Luke Shaw, visszatért Carvajal és Le Normand

Gareth Southgate tehát Marco Rossi fenyőfa alakzatát (3-4-2-1) követi. Továbbá az angol The Sun értesülése tévesnek bizonyult, Trippier kikerült az angol kezdőből, Luke Shaw játszik balhátvédként. A spanyoloknál pedig a várakozásoknak megfelelően az eltiltását letöltve ismét játszi, Carvajal és Le Normand.

Túlsúlyban az angol szurkolók

A mérkőzést tízperces, nehezen értelmezhető, oda nem való műsor előzte meg. Tetszik, nem tetszik, megszoktuk, így dukál. De legalább nem volt benne semmi szivárványos nyomulás.

Ahogy arra számítani lehetett, a lelátón sokkal több az angol szurkoló, mint a spanyol.

A címvédő Olaszország képviseletében Giorgio Chiellini tette az Eb-trófeát a helyére.

Egyetlen gyenge kapura lövés az első félidőben

A mérkőzés első tíz percben egyértelműen a spanyolok játszottak fölényben, az angolok csak nyomozzák a labdát. Southgate tehát nem szakít a gyűlölt taktikával, ami nem jó hír a semleges szurkolóknak.

KANE, Harry; LETEXIER, Francois, Anglia, Spanyolország, Eb-döntő
Francois Letexier, a döntő francia játékvezetõje magyarázza el Harry Kane-nek, hogy miért kapott sárga lapot.  Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Húsz perc elteltével kiegyenlítetté vált a játék, a jegyzőkönyvbe elsőként Harry Kane került be, aki csúnyán rátartott Fabián Ruiz lábára, amiért sárga lapot kapott. Nem sokkal később ugyanígy járt Dani Olmo, aki Declan Rice-t rúgta oldalba.

Az első helyzetre és kapura lövésre az első félidő végéig kellett várnunk. A 45. percben szabadrúgás után a középen megcsúsztatott labdát Foden estében próbálta kapura lőni, Unai Simón gond nélkül hárított.

 

Spanyol vezetés

Luis de la Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya a szünetben kényszerű cserék hajtott végre, a megsérült Rodri helyett Zubimendi állt be. Ez nem viselte meg a spanyolokat, a 47. percben megszerezték a vezetést.

Lamine Yamal cselezett befelé a jobb oldalon, okosan keresztbe, Nico Williams elé tálalt, aki biztos lábbal kilőtte a hosszú alsót (1-0).

Két perccel később Dani Olmo növelhette volna a spanyol előnyt, de az ötös sarkáról eltörte a labdát. 

Angol egyenlítés

A spanyolok fölényben futballoztak, Gareth Southgate viszonylag hamar, a 61. percben cserére szánta rá magát: Harry Kane-t a Hollandia elleni elődöntő hőse, Ollie Watkins váltotta. Aztán Mainoo helyett bejött Palmer, a másik oldalon pedig Morata helyett Oyarzabal.

Palmer hamar meghálálta a bizalmat, a 73. percben hatalmas lövésből egyenlített (1-1).

Nem sokáig örülhettek az angolok. Az egyik spanyol csere, Oyarzabal is nyerőembernek bizonyult. A 86. percben Cucurella beadására érkezett jól, s a hálóba passzolta a labdát (2-1). Lesgyanús szituáció volt, de a VAR nem jelzett. 

Angliának a mérkőzés hajrájában egyetlen akcióból három helyzete is volt, de a spanyolok megúszták gól nélkül. S végül 2-1-re megnyerték a döntőt. Méghozzá megérdemelten.

Spanyolország volt az Európa-bajnokság legjobb csapata. Harry Kane ezúttal is trófea nélkül maradt.

Az Eb-döntővel kapcsolatban korábban megírtuk

Az Eb-döntő esélyeinek elemzése a Szpíker korneren:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.