Harry Kane átka döntheti el a spanyol–angol Eb-döntőt?

A nagyszerű játékkal menetelő Spanyolország és a sokat kritizált Anglia vívja a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét vasárnap (21.00), ezzel a meccsel zárul a németországi torna, amely egy hónapja tartja lázban a szurkolókat. Az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane számára talán a többiekhez képest is nagyobb a tét, neki a személyét övező átkot is meg kellene törnie.

2024. 07. 14. 5:45
KANE, Harry
Harry Kane és az angol válogatott is a túlterhelés áldozata volt az Európa-bajnokságon. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország negyedszer, Anglia először lehet Európa-bajnok. A 30 éves Harry Kane, aki évek óta a világ egyik legjobb csatára, pedig először nyerhet bármilyen trófeát a felnőtt pályafutása alatt. Egészen hihetetlen átok övezi az angol csatárt: az a csapat, amelyikben ő játszik, soha nem nyer semmit. Különösen komolyan lehet ezt venni azóta, hogy idén a Bayern München is trófea nélkül maradt, miután tavaly nyáron odaigazolt.

KANE, Harry; XHAKA, Granit; WIDMER, Silvan
Harry Kane akarja valószínűleg a legjobban az Európa-bajnoki címet (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az, hogy Kane azelőtt a Tottenham színeiben nem nyert semmit, nem keltett akkora feltűnést, bár a Spursszel is játszott például Bajnokok Ligája-döntőt 2019-ben, amelyet elveszített a Liverpool ellen. Idén viszont azzal a Bayern Münchennel sem tudott semmilyen trófeát sem megszerezni, amely az érkezése előtt legutóbb 2011-ben zárt olyan évet, amikor cím nélkül maradt, a Bundesligát például zsinórban tizenegyszer nyerte meg – aztán érkezett Kane.

Példátlan pechszéria egy ilyen kaliberű csatártól

Pedig egyénileg rendre vezér az angol csatár, aki a Premier League-ben háromszor volt gólkirály, idén pedig nemcsak a Bundesliga, hanem egész Európa legjobb góllövőjeként az Aranycipőt is kiérdemelte. Aranyérme viszont még egy sincs, csak elbukott döntői. Az angol válogatottal a 2021-ben megrendezett előző Eb-n tizenegyespárbajban veszítette el a finálét az olaszok ellen.

– Odaadnám az egyéni díjaimat a csapattal elért sikerért, ez nem is kérdés, ráadásul az Európa-bajnoki cím az egyik legfontosabb trófea, amit egy labdarúgó elhódíthat – jelentette ki Kane, akinek az átka a döntőt felvezető sajtótájékoztatón is téma volt. – Egyelőre igyekszem nem arra gondolni, hogy milyen jó lenne felemelni a serleget, hanem arra összpontosítok, hogy milyen kemény munkát kell még ezért elvégezni.

Egyéni címe most is lehet Kane-nek, hiszen a három góljával holtversenyben a góllövőlista élén áll a döntő előtt. Az a kérdés, hogy végre aranyérme is lesz-e.

A spanyol kapitány rajong az angol futballért

Az egyelőre Eb-cím nélkül álló angolok szekere döcögött a döntőig vezető úton, a rendes játékidőben csupán kétszer tudtak győzni az eddigi hat meccsükön. A Hollandia elleni elődöntőben egy kevésbé ismert futballista, Ollie Watkins volt az angolok nyerőembere, ő a 90+1. percben szerezte meg a továbbjutást érő gólt.

– Javult a játékunk – bizakodott Gareth Southgate szövetségi kapitány. – Elsősorban a védelmünknek sikerült jól összeállnia, noha több játékosom is sérüléssel bajlódott, néhányan még az Eb első napjaiban sem voltak bevethetők. A javulásra alapozhatjuk az optimizmusunkat. Mindig is azt mondtam, csak akkor nyerhetünk, ha nem félünk a vereségtől.

A háromszoros Eb-győztes spanyolok az eddigi hat meccsükből ötöt megnyertek, és a németek ellen a rendes játékidőben 1-1-re végződött negyeddöntőt is ők nyerték meg végül hosszabbítást követően.

– Mindig is nagy rajongója voltam Anglia labdarúgásának – jelentette ki Luis de la Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya, aki a korábbi vég nélkül passzolgatós spanyol stílussal felszámolt, és most már azt is tudni, milyen hatásra tette ezt. – Az angolok direkt és gyors focit játszanak, amely a támadásokról szól. A spanyol és az angol futballban több a hasonlóság, mint a különbség.

Olmo szerint ez a spanyolok titka az Eb-n

De la Fuente a 2022-es vb után vette át a válogatott irányítását, amit akkor sokan furcsálltak, mert a 63 éves edző korábban nem irányított topcsapatokat, ami a spanyol nemzeti együttes edzőjétől elvárás volt azelőtt. Ő a spanyol utánpótlás-válogatottaknál dolgozott előtte, és most a spanyolok gólkirályjelöltje, a Kane-hez hasonlóan szintén háromgólos Dani Olmo magyarázta el, miért volt jó döntés a kinevezése.

– Többen is vannak a keretünkben, akik már az U21-ben, sőt az U18-ban is együtt dolgoztak De la Fuentével – magyarázta a Lipcse támadója. – Ennek megvannak az előnyei, hiszen már egészen fiatalon követni kezdtük az elképzeléseit, így könnyen megértjük, mit akar látni tőlünk a pályán. Az ötleteit a fejünkbe ülteti, kiválóan működünk együtt.

A spanyolok 2012 után először lehetnek Európa-bajnokok: Olmo akkor még csak 14 éves volt, az új spanyol sztár, Lamine Yamal pedig csak öt, ugyanakkor Jesús Navas még mindig itt van abból az aranycsapatból. Hogy lesz-e újabb, hamarosan kiderül.

Labdarúgó Európa-bajnokság, döntő:
Spanyolország–Anglia 21.00, Berlin jv.: Letexier (francia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.