Az UEFA döntése miatt egyszerre hat gólkirálya is lehet az Eb-nek

Változtak a gólkirályi cím szabályai holtverseny esetén, aminek most komoly jelentősége van a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az UEFA nem állít fel sorrendet az ugyanannyi gólt szerző játékosok között, hanem mindannyiuknak odaítéli a torna Aranycipőjét. Így a döntő előtti állás szerint egyszerre hat gólkirálya is lehet az Eb-nek.

2024. 07. 13. 14:06
KANE, Harry
Az első angol gólt szerző Harry Kane, miután a csapata 2-1-re győzött a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntõjének Hollandia-Anglia mérkőzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. július 10-én. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Origo cikke szerint az UEFA változtatott az Európa-bajnokságokon korábban látott szabályain, és holtverseny esetén semmilyen másodlagos tulajdonság nem fog dönteni arról, hogy ki lesz az Eb gólkirálya. Így amennyiben holtverseny marad az első helyen a vasárnap esti, Spanyolország–Anglia Eb-döntőt követően, úgy többen kapják meg a legeredményesebb játékosnak járó díjat, vagyis a torna Aranycipőjét.

SALIBA, William; OLMO, Dani
Dani Olmo lehet az Eb egyik gólkirálya (Fotó: EPA/Manu Fernández)

Jelenleg hat futballista áll holtversenyben a góllövőlista élén, mindannyiuknak három gólja van. A georgiai Georges Mikautadze, a német Jamal Musiala , a holland Cody Gakpo és a szlovák Ivan Schranz már nem tudja növelni a góljai számát, de a spanyol Dani Olmo és az angol Harry Kane a döntőben még igen. Rajtuk kívül reálisan még az angol Jude Bellingham és a spanyol Fabián Ruiz lehet esélyes az Aranycipőre, akik két-két góllal állnak.

Korábban Ronaldo gólkirályi címéről szabály döntött

A korábbi Eb-ken 2012-ben és 2021-ben is holtverseny volt a góllövőlista élén, ám mindkét alkalommal eldöntötte az UEFA, hogy ki kapja a kontinenstorna gólkirályának járó Aranycipőt. 2012-ben a (szintén hatos) holtversenyből a spanyol Fernando Torres azért jött ki a legjobban, mert a háromgólosok közül ő játszotta a legkevesebb percet a tornán, tehát neki volt a legjobb a gól/perc aránya; míg három évvel ezelőtt azért Cristiano Ronaldo lett a gólkirály (nem pedig a szintén öt gólig jutó cseh, Patrick Schick), mert neki eggyel több gólpassza volt.

Ilyen most nem lesz, ha hatan maradnak holtversenyben, akkor hat gólkirálya lesz az Eb-nek, ha nyolcan, mert mondjuk Bellingham és Ruiz szerzi a döntő egy-egy gólját, akkor nyolc Aranycipőt oszt ki az UEFA.

A Spanyolország–Anglia Eb-döntőt vasárnap este 21 órától rendezik meg Berlinben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.