A portugálok és a grúzok beverték az utolsó szöget a magyar válogatott koporsójába

Két magyar szempontból rendkívül fontos mérkőzéssel zárult szerda este a labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre: az F csoportban a Csehország–Törökország és a Georgia–Portugália találkozókon dőlt el a magyar válogatott sorsa. Az egész kontinenstorna eddigi legnagyobb meglepetéseként Georgia 2-0-ra nyerni tudott, amivel a széteső portugálokkal együtt megpecsételte a magyar csapat sorsát, így az már nem számított, hogy a törökök 2-1-re legyőzték a cseheket, utóbbiak ezzel kiestek.

2024. 06. 26. 21:22
Georgia, nyolcaddöntők, Anglia, Hollandia, foci Eb 2024
Ünnepelnek a grúzok. Van rá okuk Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt túl bonyolult a képlet: Portugália ne kapjon ki Georgiától, Csehország ne győzze le Törökországot, ha mégis, akkor legalább három gól különbséggel tegye. Ez a konstelláció kellett az F csoportban ahhoz, hogy a magyar válogatott bennmaradjon a hat csoportharmadik közül a legjobb négyben, és folytathassa a szereplését az Európa-bajnokságon. Az már korábban kiderült, hogy ha mindez teljesül, akkor hétfőn este Portugáliával csaphat össze a nyolc közé jutásért.

UEFA EURO 2024 - Group F Georgia vs Portugal
Cristiano Ronaldo nem lehetett boldog ezen a mérkőzésen  Fotó: EPA/MIGUEL A. LOPES

Ez volt az utolsó esély, miután kedden este Anglia nem győzte le Szlovéniát, szerda délután pedig döntetetlenre végeztek a belgák az ukránokkal, valamint a románok a szlovákokkal, és mind a négy csapat négy-négy ponttal végzett, azaz a harmadik Szlovákiának egy ponttal többje lett, mint amennyi Magyarország neve mellett állt. Az este sem kezdődött kedvezően: Georgia már a 2. percben hatalmas meglepetésre vezetést szerzett az olasz Napoli labdarúgója, Hvicsa Kvarachelia révén. Cristiano Ronaldo a pályán bosszankodhatott, amúgy a portugál válogatott összeállítása hét helyen változott az előző fordulóhoz képest. 

Piros lap egy cseh védőnek

A másik pályán valamivel kedvezőbben alakultak az események, mert Csehország a 20. percben emberhátrányba került: Antonín Barák megkapta a második sárga lapját Kovács István játékvezetőtől. Ezen a meccsen a várakozásokkal ellentétben ott volt a törököknél a Real Madrid 19 éves csodagyereke, az első fordulóban parádést gólt lövő Arda Güler. Így jutott el a két mérkőzés az első félidő végéig, az egyiken szinte egykapuztak a portugálok, ám kimaradtak a helyzeteik, ahogyan a grúzok ritka, ugyanakkor veszélyes kontráiból sem született újabb gól, a másikon kiegyenlítettebb játék zajlott, zömmel a mezőnyben, de érthetően a törökök kezdeményeztek többet. 

BARAK, Antonin; KOVÁCS István
Kovács István kiállította a 20. percben a cseh Antonín Barákot  Fotó: Robert Ghement

Gelsenkirchenben portugál helyzetekkel folytatódott a mérkőzés a szünet után, majd Georgia is kihagyott egy nagy lehetőséget, Hamburgban pedig maradt az emberelőnyben játszó törökök mezőnyfölénye, amely az 51. percben góllá érett: két lövés is lepattant a védőkről, Jindrich Stanek kapus is bemutatott egy bravúrt, ám Hakan Calhanoglu balról, éles szögből a bal alsó sarokba tudott bombázni. 

Ennek örülhettünk, de a másik találkozón ismét nagy baj történt: videózás után a játékvezető Silva szabálytalanságáért tizenegyest ítélt Georgia javára, amely az 57. percben 2-0-ra vezetett, miután Zsorzs Mikautadze a hálóba lőtt. Az első gól előtt Silva adta el a labdát, most is ő hibázott... 

Euro 2024: Czech Republic - Turkey
Parázs jelenet a török kapu előtt Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ettől fogva már a csodánál is többre lett volna szükség a magyar továbbjutáshoz. A csehek kiegyenlítettek a 68. percben, a VAR hosszasan vizsgálta a gólt, majd megadta, Tomás Soucek vágta közelről a hálóba a labdát. Csehország tíz emberrel is nagyon hajtott, ami érthető volt, hiszen neki csak a győzelem jelenhetett esélyt a továbbjutásra. Ám hiába volt minden erőfeszítésük, a hosszabbításban a törökök lőttek gólt és nyertek így 2-1-re, amivel Csehország kiesett. Georgia pedig továbbjutott a 2-0-ás sikerével, ezzel a gyengén játszó Portugáliával együtt elintézték, hogy a magyar válogatott számára véget érjen az Európa-bajnokság...

Európa-bajnokság, csoportkör, 3. forduló, F csoport: Csehország–Törökország 1-2 (0-0), Hamburg, jv.: Kovács István (romániai), gólszerzők: Soucek (68.), illetve Calhanoglu (51.), Tosun (94.); Georgia–Portugália 2-0 (1-0), Gelsenkirchen, jv.: Sandro Schärer (svájci), gólszerző: Kvarachelia (2.), Mikautadze (11-esből 57.), a csoport végeredménye: 1. Portugália 6 (2), 2. Törökország 6 (0), 3. Grúzia 4, 4. Csehország 1. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.