Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az UEFA elnöke ünnepelhet, Magyarország még nem továbbjutó

Két 0-0-s döntetlennel ért véget a C csoport, így Anglia, Dánia és Szlovénia továbbjutott, Szerbia kiesett, a magyar válogatott sorsa pedig szerdán dől el. Aleksandar Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szlovén elnöke a helyszínen szurkolt hazája történelmi sikerén.

2024. 06. 25. 22:54
Köln, 2024. június 25.
 Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnök (k) a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoport harmadik fordulójában játszott Anglia Szlovénia mérkõzésen a kölni Müngersdorfer Stadionban 2024. június 25-én
magyar válogatott foci eb 2024
Aleksandar Ceferin, az UEFA elnöke honfitársait, a szlovén válogatott játékosait figyelte Anglia ellen Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának harmadik fordulójában a már biztos továbbjutó Anglia Szlovénia ellen játszott. A szlovén válogatott úgy kezdte a meccset, hogy a pontszerzés biztos továbbjutást érne nekik, a magyar válogatott viszont ellenérdekelt volt, Szoboszlai Dominikék Anglia győzelmével válhattak biztos továbbjutóvá. Abban bízhattunk, hogy Anglia döntetlen esetén lecsúszhatott a csoport második helyére, aminek a következménye a rendező Németország elleni nyolcaddöntő lett volna.

Köln, 2024. június 25.
Az angol Jude Bellingham (j) és a szlovén Vanja Drkusic a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának harmadik fordulójában játszott Anglia-Szlovénia mérkõzésen a kölni Müngersdorfer Stadionban 2024. június 25-én.
foci eb magyar válogatott
Ezúttal a magyar válogatott miatt villanásaiban is reménykedtünk, mindhiába (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A csoport eddigi képe viszont nem volt biztató. Gareth Southgate érezhetően a minimális erőfeszítést tűzte ki a továbbjutás mögötti második legfontosabb célnak a csoportkörre.

Az UEFA elnöke a magyarok ellen szurkolt

A helyszínen figyelte Anglia és Szlovénia meccsét az UEFA elnöke, Aleksandar Ceferin is, aki szlovénként értelemszerűen honfitársai továbbjutásáért, s ennek következményeként közvetve a magyarok ellen szurkolt.

Szlovénia a biztonságra törekedett, igaz, a mérkőzés elején az angolok sem sokat próbálkoztak, az első félidőben az Atlético Madrid szlovén kapusa bravúr nélkül is megőrizhette kapuját a góltól. Igaz, egyszer rezdült a hálója, de találatát nyilvánvaló lesállás előzte meg, VAR nélkül sem ítélt volna gólt a játékvezető.

A második félidőben kicsit feljebb kapcsoltak az angolok, s Southgate is éreztette, hogy nem lenne ellenére a győzelem, a foci Eb során először pályára küldte a szenzációs idényt futott Cole Palmert.

Palmer egyike volt azoknak a sztároknak, akik kifejezték az aggódásukat Varga Barnabás iránt, s a Chelsea futballistája tehetett volna azért, hogy a magyar támadó jobban érezze magát, a 92. percben azonban Oblak védte Palmer lövését.

Nem született gól a találkozón, ezzel Anglia Szlovéniát vitte tovább, a magyar válogatottat pedig nem. Ceferin örülhet, az UEFA-elnök hazája először jutott túl a foci Eb csoportkörén.

Történelmi mélység a foci Eb C csoportja

Aleksandar Ceferinnel ellentétben Novak Djokovics nem sikeresen szurkolt hazájának, Szerbia és Dánia meccse sem hozott gólt, így a szerbek kiestek, s immár szintén biztos a horvátok csoportkörös búcsúja is.

Southgate jól kalkulált, az angoloknak a döntetlennel is meglett a csoportelsőség. A dánok és a szlovénok egyaránt három döntetlennel és 2-2-es gólkülönbséggel zártak, Dánia azért második, mert eggyel kevesebb sárga lapot kapott a csoportkör során, mint Szlovénia.

A C csoportban mindössze hét gól született, ez negatív csúcsbeállítás, 2016-ban szintén a C jelű négyes hozott ilyen kevés gólt foci Eb-n.

A három továbbjutó közül Dánia az egyetlen, amelynek nyolcaddöntős ellenfelét már ismerjük, a skandinávok a házigazda Németország ellen kezdik a kieséses szakaszt szombat este 9-kor Dortmundban.

Labdarúgó Európa-bajnokság, C csoport, 3. forduló

Anglia–Szlovénia 0-0
Szerbia–Dánia 0-0

A csoport végeredménye
1. Anglia 5 pont
2. Dánia 3 (2-2-es gólkülönbség, 6 sárga lap)
3. Szlovénia (2-2, 7 sárga)
4. Szerbia 2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.