Csipes Tamara Tokió után Párizsban is a legnagyobbat kaszáló sportoló lett

Tokióról Párizsra tíz százalékkal nőtt az olimpiai jutalmak összege Magyarországon, azaz immár 55 milliót ért egy aranyérem. Ugyan Csipes Tamara nem lett olimpiai bajnok, ám két ezüst- és egy bronzérmének köszönhetően mégis ő kapja a legtöbb jutalmat a magyar olimpikonok közül. Ezzel egyébként ő az egyetlen, aki három éve Tokióban, illetve most Párizsban is százmillió feletti összeget kaszált remek teljesítményével.

2024. 08. 12. 4:47
Csipes Tamara kajak Olimpia
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy percig se higgye bárki, hogy a párizsi olimpián érmeket nyerő, Magyarországnak dicsőséget hozó sportolóktól bárki is sajnálja azt a jutalmat, amit az állam biztosít a számukra a remek szereplésért. Ugyanakkor az is tény, hogy a jutalmak összegének tekintetében ott vagyunk a TOP 10-ben, igen ám, de az olimpiai éremtáblázaton a 14. helyen végeztek a magyarok 6 arany-, 7 ezüst- és 6 bronzéremmel. Ha ehhez hozzátesszük, hogyha a férfi vízilabda-válogatott, vagy a szabadfogású birkózó, Muszukajev Iszmail megszerzi a helyosztón a bronzérmet, akkor beállítottuk volna a három évvel ezelőtt, Tokióban elért eredményünket. Ha pedig a hét kajakos éremből csak egy arany, máris felülmúltuk volna a három évvel ezelőtti teljesítményt.  És akkor nem beszéltünk arról, hogy a régióban messze a legtöbb érmet Magyarország szerezte.

Magyarország szerezte messze a legtöbb érmet a régió országai közül a párizsi olimpián (Forrás: Facebook)

Ugyan más országokban is tejben-vajban fürösztgetik az olimpiai érmeseiket – szegény Fülöp-szigeteki tornász, a Párizsban két aranyérmet szerző Carlos Yulo még életre szóló ingyenes végbéltükrözést is kapott ajándékba –, de Magyarországon az esetleges szponzori ajándékokon kívül komoly tízmilliókkal jutalmazzák egészen a 8. helyig sportolóink teljesítményét.

A Magyar Olimpiai Bizottság jutalmazási rendszere

első hely: 55 000 000 forint
második hely: 39 270 000
harmadik hely: 31 350 000
negyedik hely: 23 650 000
ötödik hely: 15 730 000
hatodik hely: 12 540 000
hetedik hely: 6 270 000
nyolcadik hely: 3 080 000

Gazsó Alida Dóra Csipes Tamara kajak-kenu Párizs olimpia 2024
Csipes Tamara (jobbra) kapja a legtöbb jutalmat a párizsi teljesítménye miatt, míg a harmadik helyen még egy kajakos, Gazsó Alida található (Fotó: Csudai Sándor)

Nos, ezek alapján, illetve a párizsi eredmények ismeretében Csipes Tamara nemcsak K1-ben védte meg olimpiai ezüstjét, hanem a jutalmak tekintetében Tokió után Párizsban is a legtöbbet kereső sportoló lett. Három éve összesen 107,2 millió forintot kapott – ott a négyessel olimpiai bajnok lett, míg egyesben a 2. helyen végzett –, Párizsban már három érmet nyert – négyesben bronz-, párosban és egyesben ezüstérmes –, amiért 110,89 millió forintot kap majd a számlájára. Hogy miért ennyi, ha nem egyéni számban lett érmes mindháromszor? Nos, minden megszerzett érem után jár a jutalom, a párosoknál, négyeseknél, csapatoknál is külön-külön.

Milák Kristóf még Párizsban van
Milák Kristóf egy arany- és egy ezüstérmet nyert, jutalma 94.27 millió forint  (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Csipest, akárcsak Tokióban, itt is Milák Kristóf követi a listán. Az immár kétszeres olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes úszó a japán fővárosban kereken százmilliót kapott az eredményeiért – ennyi rajta kívül Kozák Danuta számlájára érkezett három éve –, míg most 94.27 millió a jutalma. 

A 444 összesítése alapján kettejüket a harmadik helyen még egy kajakos, Gazsó Alida követi: az egy ezüst és egy bronz, illetve egy hatodik hely 84,16 millió forintot ért neki. Mögöttük a vívó Andrásfi Tibor (78,65 millió), a kajakos Fojt Sára és Pupp Noémi (egyaránt 64,7), Kós Hubert, (58,8), Betlehem Dávid (56), majd az aranyérmesek, Márton Viviána, Gulyás Michelle, Rasovszky Kristóf, illetve a párbajtőröző csapat tagjai, Siklósi Gergely, Koch Máté, Nagy Dávid következnek (Andrásfi ennek a csapatnak is tagja volt, de ő egyéniben is szerzett pontot, így jutalmat érő helyet) 55-55 millióval.

Losonczi Dávid birkózás jótékonyság Párizs olimpia 2024
Losonczi Dávid mind a 15,73 millió forintot jótékony célra fordítja (Fotó: Csudai Sándor)

A birkózó Losonczi Dávid jótékony célra ajánlotta fel a számára az ötödik helyért járó jutalmat, így ma már azt is tudjuk, hogy mindez összesen 15,73 milliót jelent. A világbajnok birkózó azzal indokolta felajánlását, hogy ő a sport és a szurkolók szeretete miatt, és nem a pénzért csinálja. Ugyanakkor jól járt a Párizsban szintén 5. helyen végző női ökölvívónk. Ugyanis a magyar bokszszövetség kifizeti Hámori Luca számára a bronzéremért járó jutalmat, ugyanis a negyeddöntőben attól az Imane Heliftől szenvedett vereséget, aki a tavalyi világbajnokságon azért lett kizárva, mert megbukott a gendervizsgálaton – a szervezetében X- és Y-kromoszóma is található – és kiderült róla, hogy biológiailag férfi. Ennek tükrében Hámori Luca 15,73 millió helyett 32,35 milliót kap jutalomként. 

És ha mindez még nem lenne elég, a magyar jogszabályok értelmében minden olimpiai érmes 35 éves kora felett olimpiai életjáradékot kap egészen a haláláig. A havi apanázs összegét a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított évi átlagkeresethez igazítják, ami alapján az aranyérmesek ennek száz százalékát kapják meg, az ezüst után ennek hetven, a bronzért ötven százaléka jár érmenként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.