Szalai Attila edzője felforgatta a csapatát, a tinédzser csodagólja nem segített a magyar védőn

Szalai Attila ismét nem került be a Hoffenheim meccskeretébe, a német csapat a tizennyolc éves Max Mörstedt csodagóljával mentett pontot a dán Midtjylland otthonában az Európa-liga első fordulójában. Lehet, hogy Szalai csapata vereségével járt volna jobban, Pellegrino Matarazzo vezetőedző állása nincs biztonságban. A Ferencváros későbbi ellenfelei közül az AZ Alkmaar nyert, a Dinamo Kijev viszont simán kikapott a nyitányon, s nagy meglepetésre a Porto is vereséggel kezdett.

2024. 09. 26. 10:44
AZ Alkmaar v IF Elfsborg - UEFA Európa-liga Ruben van Bommel scores the 1-1 and celebrates the goal during the match between AZ and Elfsborg at the AZ Stadium for the UEFA Europa League - League phase - Matchday 1 season 2024-2025 in Alkmaar, Netherlands, on September 25, 2024. (Photo by Marcel van Dorst / EYE4images/NurPhoto) (Photo by Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Pascal Jansen Ferencváros
Ruben van Bommel, az AZ Alkmaar első gólját ünnepli, a háttérben a bakizó kapust vigasztalják a társai Fotó: NurPhoto/AFP/Marcel van Dorst
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét helyen is változtatott a Hoffenheim kezdőcsapatán a vezetőedző, Pellegrino Matarazzo a múlt hét végi bajnokihoz képest, Szalai Attila helyzete viszont nem változott, a magyar védő a Midtjylland elleni Európa-liga-meccsen sem került be a Hoffenheim meccskeretébe. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Szalai egyetlen reménye az edzőváltás lehet a német klubnál, s Matarazzo alatt bizony inog is a kispad. Dániában a tizennyolc éves Max Mörstedt csodagólja mentette meg a Hoffenheimot az újabb vereségtől a korábban a BL-selejtezőben a Ferencváros ellen továbbjutott Midtjylland ellen. 

Europa League, FC Midtjylland vs TSG 1899 Hoffenheim Max Mörstedt Szalai Attila Ferencváros Európa-liga
Kell hozzá képzelőerő, hogy egyetlen fotóból megértsük Szalai Attila fiatal csapattársának gólját, Mörstedt találata egy pontot ért (Fotó: IMAGO/Reuters)

A Hoffenheim idénykezdete nem mondható erősnek: a Bundesligában csak az újonc Kiel ellen nyert, azóta három vereséget szenvedett a csapat, a Német Kupában csak tizenegyesekkel szenvedte tovább magát negyedosztályú ellenfelével szemben. Matarazzo nyomás alatt lehet, s Szalai Attila aligha bánná az edzőváltást, a tavalyi padkoptatás után a magyar védő idén többnyire már a cseresorba sem fér oda.

Szalai Attila fiatal csapattársának csodagólja

A Midtjylland szép találattal szerzett vezetést, ám Darío Osorio gólja végül nem volt elég sem a győzelemhez, sem a meccs gólja címhez.

A tizennyolc éves Max Mörstedt felnőtt pályafutása első gólját szerezte. Persze egy csodagól nem garancia a nagy karrierre, erről Zsóri Dániel is tudna mesélni, de bemutatkozásnak mindenképp ütős volt az akrobatikus találat. Más kérdés, hogy Szalai Attila titkon talán jobban örült volna, ha a Hoffenheim újabb vereséget szenved, és közelebb kerül az edzőváltás.

 

Pascal Jansen volt csapata sikerének örülhet

A Ferencváros Anderlecht elleni veresége mellett egy másik eredmény apró vigaszt jelenthet a zöld-fehérek vezetőedzőjének: Pascal Jansen volt csapata, az AZ Alkmaar az Elfsborg elleni 3-2-es győzelemmel rajtolt.

A hős a Bajnokok Ligája-győztes és vb-ezüstérmes Mark van Bommel fia, Ruben van Bommel volt két góljával, igaz, az első találatánál a svédek kapusa lényegében elé ejtett egy beadást.

A hollandok szereplése nemcsak Jansen múltja miatt érdekes nekünk, az AZ lesz a Ferencváros utolsó ellenfele a ligafázisban, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy addig milyen pozícióba hozza magát a holland csapat.

Hogy rajtoltak a Ferencváros további Európa-liga-ellenfelei?

A Ferencváros további riválisai közül egyelőre csak az Alkmaar rajtolt győzelemmel. A francia Nice is nyerhetett volna az első játéknap rangadóján, ha 1-1 után nem ront tizenegyest a Real Sociedad ellen.

Simán kikapott viszont a PAOK és különösen a Dinamo Kijev. A görögök a Galatasaray otthonában szenvedtek 3-1-es vereséget. Sallai Roland nem játszhat a török csapatban az El-ligafázisban, mert csak a keretleadási határidő után igazolt Isztambulba.

A Dinamo Kijev már az első félidő végére 3-0-s hátrányba került pályaválasztóként, Hamburgban a Lazio ellen, a második játékrész gólt már nem, csak mindkét oldalon egy-egy piros lapot hozott.

Az első fordulóban rögtön megbukott az Opta szuperszámítógépe is: az adatelemzés alapján az Európa-liga legnagyobb esélyesének kihozott Porto a norvég Bodö/Glimt otthonában úgy szenvedett vereséget, hogy a második félidő jelentős részében emberelőnyben játszott.

Európa-liga, 1. forduló, szerdai eredmények

Anderlecht–Ferencváros 2-1
Midtjylland–Hoffenheim 1-1
AZ Alkmaar–Elfsborg 3-2
Manchester United–Twente 1-1
Bodö/Glimt–Porto 3-2
Dinamo Kijev–Lazio 0-3
Galatasaray–PAOK 3-1
Nice–Real Sociedad 1-1
Ludogorec–Sparta Prága 0-2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.