Dibusz Dénes: Az 55. percig bírtuk, utána leült a koncentráció

A Ferencváros vereséggel kezdte meg a megújított Európa-liga alapszakaszát, miután 2-1-re kikapott Brüsszelben az Anderlechttől. Pascal Jansen úgy véli, az első félidő rendben volt, egyedül a helyzetkihasználással volt ekkor gond, míg Varga Barnabás szerint nem tartották meg elöl a labdákat, nem értek fel időben a támadásokhoz, így nem csoda, ha csak egy gólra futotta az erejükből a belgák ellen. Bármilyen fájdalmas is leírni, de a belga bajnokság hatodik helyezettje, egy rossz passzban lévő együttes – a látottak alapján egyébként megérdemelten – felülmúlta a zöld-fehéreket.

2024. 09. 26. 4:45
ZACHARIASSEN, Kristoffer
A Fradi vereséggel kezdte a megújított Európa-liga alapszakaszt Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros a belga Anderlecht otthonában kezdte meg szereplését a megújított Európa-liga alapszakaszában. A mérkőzés nagy részében nagy fölényben játszottak a belgák, és csak Dibusz Dénesnek volt köszönhető, hogy nem szaladt bele a Fradi egy súlyos vereségbe. Igaz, a második félidő vége felé emberelőnyhöz jutottak a zöld-fehérek, akik ugyan mindent megpróbáltak, ám Traoré révén csak szépíteni tudtak. A 2-1-es vereségben nem is az eredmény, hanem a második félidő nagy részében kilátástalannak tűnő játék az igazán fájdalmas, és amennyiben nem esik át jelentős formajavuláson a csapat, bizony könnyen álom maradhat a továbbjutás a Fradi számára. Ráadásul a két meccsen három gólt szerző Matheus Saldanha sincs még olyan erőben, hogy egy ilyen szintű meccsen 15 percnél többet bírjon a pályán. Pedig nagy szükség lenne rá, ugyanis Varga Barnabással ketten – esetleg egymást váltva – komoly gólveszélyt jelenthetnének még a nemzetközi mezőnyben is.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás hiába küzdött, kevésszer került helyzetbe az Anderlecht ellen    Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Csalódottak vagyunk az eredmény miatt, hiszen az első félidő alapján sokkal többen reménykedtünk, mint ami a végén kisült. Sajnos akkor is meg a találkozó végén is kihagytuk a helyzeteinket. Nem tartottuk meg elöl a labdákat, nem értünk fel időben a támadásokhoz, így nem csoda, ha csak egy gólra futotta a belgák ellen. Hiába akartunk és küzdöttünk, most ez a teljesítmény csak erre volt elég – értékelt az M4 Sport kérdésére a meccset végigjátszó Varga Barnabás.

Nyugodtan kijelenthető, hogy a Ferencváros a hamvaiból támasztotta fel az elmúlt időszakban igencsak gyengélkedő Anderlechtet. A belgák ugyanis úgy érkeztek meg a találkozóra, hogy az utóbbi négy meccsükön nyeretlenek maradtak, ráadásul az eredménytelenség miatt el is küldték a csapat dán szakvezetőjét. Bármilyen fájdalmas is leírni, de a belga bajnokság hatodik helyezettje, egy rossz passzban lévő együttes – a látottak alapján egyébként megérdemelten – felülmúlta a Fradit. A belga csapat kispadjára ideiglenesen leülő, mindössze 36 esztendős David Hubert elégedetten vonulhatott az öltözőbe, ezzel szemben Pascal Jansennek megint csak a tanulságok levonása maradt.

Pascal Jansen idei második vereségét szenvedte el a Fradival    Fotó: Polyák Attila

– Az első félidőben kiegyenlített játék zajlott a pályán, mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, megtaláltuk a tereket, jól építettük fel a támadásainkat. A félidőben a helyzetkihasználás fontosságára hívtam fel a játékosok figyelmét, azt mondtam az öltözőben a fiúknak, próbáljunk meg még harapósabban játszani, még inkább célratörően. A fordulás után az Anderlecht struktúrája megváltozott, felgyorsította a játékát, olykor nyomás alá helyezett bennünket, az első góljuk előtt a megszerzett labdával simán lefordultak és könnyű gólt szereztek. Ugyanazt éreztem, mint Dániában, ahol ugyanúgy, mint most, jobbak voltunk az ellenfelünknél, ám a bekapott gól mindent megváltoztatott. Megváltozott a meccs dinamikája, az ellenfél felé billent a mérleg nyelve, ráadásul egy buta hiba miatt növelték előnyüket a hazaiak – értékelte csapata teljesítményét a Fradi vezetőedzője.

A hajrára próbált agresszív futballistákat pályára küldeni Jansen, és a kiállítást követően jött is a szépítés, ám az utolsó négy percben ahelyett, hogy bepréselték volna emberelőnyben az egyenlítő találatot, még helyzetig sem volt képes eljutni a Fradi. Úgy véli, sokkal gyorsabban kell gondolkodni, passzolni ezen a szinten, hogy meg tudják találni az üres helyeket, a veszélyes zónákba mozgó támadókat. Az ilyen meccseken lehet megtanulni, hogyan kell ezt véghez vinni. A következő lépcsőfok az lenne, hogy a helyzeteket ne csak kialakítsák, hanem gólokat szerezzenek belőle.

A csapatkapitány, Dibusz Dénes szokásához híven nem kertelt, a vereség fő okának azt tartotta, hogy a csapat az 55. perctől elfáradt, ráadásul egészen a kiállításig nagy fölényben játszott az Anderlecht, ám akkor megváltozott a játék képe.

Ha nem véd olyan jól Dibusz Dénes, a Fradi súlyos vereséget szenvedett volna Brüsszelben     Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Az első félidő kiegyenlített volt, jól tudtunk hátulról építkezni, jól variáltuk, hogy hol rövid, hol hosszú passzokkal hoztuk ki a labdát, ezzel igyekeztünk kicsit összezavarni a védelmüket. Voltak lehetőségeink, amiből betalálhattunk volna, igaz, nekik is megvoltak a helyzeteik. Nagyjából az ötvenötödik perc környékén kezdett leülni a koncentrációnk, passzjátékban nem találtuk meg az embereket, kezdett elfáradni a csapat, érezhető volt, hogy vétettünk hibákat, amiket ki is használtak. A meccs végén vissza tudtunk jönni, de a szépítő gól után már nem tudtunk igazán veszélyes helyzetet kialakítani, így nem sikerült pontot szereznünk – fogalmazott az FTC kapusa.

Mint elárulta, az első belga gólnál egyáltalán nem látta a lövést az előtte álló emberektől, azt sem tudta, ki és hogyan rúgta el a labdát. 

– Ha láttam volna, mi történik, és időben el tudok indulni, akkor talán nagy bravúrral védhettem volna. Az is nehezítette a dolgomat, hogy a második félidőben rákezdett az eső, felgyorsult a labda. Az öltözőben visszanéztem a találatot, az ellenfél támadója szépen, bal belsővel rúgta el a labdát a helyemre – tette hozzá Dibusz.

A Ferencváros – amely története során először kapott ki belga csapattól az európai kupaporondon – jövő csütörtökön az angol Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur együttesét fogadja a Groupama Arénában.

Dübörög az EL!
A Ferencvárosnak köszönhetően ismét van magyar csapat európai kupában, a csoportkörben. A magyar bajnok illusztris csapatokkal játszik hétről hétre. Olyan sztárcsapatokkal csap össze a Fradi, mint a belga Anderlecht, az angol Tottenham, az ukrán Dinamo Kijev vagy a német Eintracht Frankfurt. Az ellenfelek között találjuk még a görög PAOK, a svéd Malmö, a francia Nice vagy a holland AZ Alkmaar együttesét. A fogadási kedv rendszerint megugrik, amikor van magyar csapat valamely európai csoportkörben. Az  EL-lebonyolításnak köszönhetően ezúttal sok rangos találkozón szoríthatunk és fogadhatunk. Részletek az EL-ről itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.