Európa-liga: öt perc rövidzárlat miatt vereséggel kezdte meg az alapszakaszt a Fradi

A Ferencváros a belga Anderlecht otthonában kezdte meg szereplését a labdarúgó Európa-liga alapszakaszában. Az első félidőben nagy fölényben játszottak a belgák, ám szerencsére Dibusz Dénes minden esetben hárította a próbálkozásaikat. Sajnos a második félidőben megtörte a Fradi ellenállását az Anderlecht, és ugyan a végén sikerült szépíteni Traoré révén, ám ez csak arra volt elég, hogy kozmetikázza a vereségét a Ferencváros.

2024. 09. 25. 20:58
A belga Rommens pályafutása során először játszott hazájában Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán rendezik az átalakított Európa-liga szezonbeli első főtáblás meccseit. Pályára lépett a magyar bajnok Ferencváros is, a zöld-fehérek Brüsszelben, az Anderlecht vendégeként játszanak. Pascal Jansen, a Ferencváros vezetőedzője kritizálta a brüsszeli pálya állapotát. A holland mester nem passzióból kritizálta a brüsszeli gyepet, a belgák is érzékelték a problémát. Frissen vetett fűmaggal próbáltak javítani a helyzeten, ám az eljárás rengeteg galambot vonzott a pályára.

20240822 1001-at
Kicsit felforgatott védelmet küld a pályára Pascal Jansen    Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Ahogy az előzetes hírek szóltak, a Fradi védelmében a megszokott kezdőcsapathoz képest két változás is történt. Pascal Jansen az eltiltott Raul Gustavo helyett Szalai Gábort, míg a sérült Makreckis helyére Botka Endrét állította a kezdőbe a Ferencváros csapatában, amely szerda este az Anderlecht otthonában kezdte meg szereplését a labdarúgó Európa-liga alapszakaszában. A támadósorban is döntenie kellett centerposzton a zöld-fehérek vezetőedzőjének, aki továbbra is csak a cserék között számít a brazil Matheus Saldanhára, és a kezdőbe az előző két magyar bajnokság gólkirályának, Varga Barnabásnak szavazott bizalmat, míg szélsőként Adama Traore és Kady Borges rohamozza majd a belgák kapuját. Ez pedig azt jelentette, hogy egyszerre négy magyar is ott volt a Fradi kezdőjében, amire nagyon régen volt példa.

A találkozót zuhogó esőben a Fradi kezdte jobban, az első 5 percben két helyzetecskét is kidolgoztak a zöld-fehérek, ám egyikből sem lett gól, sőt kaput eltaláló lövés sem. A belgák úgy a hatodik percben érkeztek meg a meccsbe, és ettől kezdve nem egy forró pillanatot élt át a ferencvárosi védelem. Előbb Dolberg, majd Edozie tesztelte Dibusz formáját, szerencsére mindkét lövést hárította a Fradi kapusa. Sajnos Botkát többször is megverték a szélen – Szalai hibátlanul oldotta meg eddig a feladatát –, de szerencsére a beadásokból semmilyen gólveszély nem alakult ki.

Abu Fani nagyon harcosan játszott az Anderlecht elleni meccsen    Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az első félidő közepén aztán kijött a szorításból a Ferencváros, Kady kétszer is remek helyzetbe került – másodszor remek csellel vert át egyszerre két védőt –, ám előbb elpasszolta magát, majd beleléptek a lövésébe. Majd egy eladott labdából megindult az Anderlecht, a villámgyors támadás végén Edozie lövését védte bravúrral Dibusz, ám a védők elméláztak, és a zöld-fehérek szerencséjére Sardella eltörte a labdát nagy helyzetben. A 43. percben viszont megszerezhette volna a vezetést a Fradi, ám egy szép támadás végén Rommens eltörte a labdát a 16-oson belül, ami így is gólba tartott, de Coosemans hárítani tudta a Ferencváros első kaput eltaláló lövését.

A második félidő nagy iramban kezdődött, de igazából a nagy mezőnybeli birkózásból nem alakult ki helyzet egyik kapu előtt sem. Aztán az 56. percben Varga léphetett ki a védők mellett, ám kisodródott, így a lövését könnyedén védte Coosemans. A 60. percben aztán bekövetkezett az, amitől a Fradi szurkolói tartottak: egy szép baloldali támadás végén Edozie középre gurított, érkezett Stroeykens, aki Verschaerent játszotta meg, és az Anderlecht belga középpályása 17 méterről lőtte a labdát a jobb alsó sarokba, Dibusz ezúttal nem tudott védeni. Utána viszont háromszor is bravúrral mentett, ám a harmadik védését követően Edozie sokadszor játszotta Botkát, aki felrúgta a csatárt a 16-oson belül, így jöhetett a büntető, amit Dolberg gólra váltott.

VARGA Barnabás
Varga Barnabás lábában benne maradt a gól Brüsszelben     Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mindkét vezetőedző hármat cserélt, megérkezett Saldanha is, és mivel Varga fent maradt a pályán, így a két gólgép egymás mellett próbálhatta meg a szépítést. Sajnos hatásosabban ijesztette volna meg a belgákat, ha hangosan felkiált Pascal Jansen, hogy húúuu, mert a Fradi az ellenfél kapujának közelébe sem tudott kerülni. Sajnos jól látszódott, hogy ami elég – néha kínszenvedések által – az NB I-ben, az nagyon kevés az európai középmezőnyhöz tartozó Anderlecht ellen. A Fradi kapott még egy esélyt – miután a bíró kiállította Angulót –, és ezzel megpróbáltak élni a zöld-fehérek: a 86. percben Traoré lövése csak eljutott – némi belga segítséggel – a hálóba, így az FTC-nek maradt 6-7 perce az egyenlítésre. Sajnos erre esélye sem volt a Fradinak, így a zöld-fehérek vereséggel kezdték meg az Európa-liga alapszakaszát.

 

Európa-liga, alapszakasz, 1. forduló

Andrlecht (belga)–Ferencváros 2-1 (0-0)

Brüsszel, Constant Vanden Stock Stadion. Vezeti: Julian Weinberger (osztrák).

Anderlecht: Coosemans – Sardella, Jörgensen, Szimics, M. Ndiaye (Foket, 79.) – Verschaeren, Dendoncker, Stroeykens (Leoni, 69.), Edozie (Ashimeru, (69.)  – Amuzu (Angulo, 40.), Dolberg (Vazquez, 69.). Megbízott vezetőedző: David Hubert.

Ferencváros: Dibusz – Botka (Gartenmann, 76.), I. Cissé, Szalai G., Ramírez (Civic, 76.) – Abu Fani (Maiga, 71.), Rommens – A. Traoré, Zachariassen (Ben Romdhane, 71.), Kady (Saldanha, 71.) – Varga B. Vezetőedző: Pascal Jansen.

Góllövő: Verschaeren (60.), Dolberg (65., 11-esből) illetve Traoré (86.)

Kiállítás: Angulo (81.)

 

További eredmények: AZ Alkmaar (holland)-IF Elfsborg (svéd) 3-2 (1-1), FK Bodö/Glimt (norvég)-FC Porto (portugál) 3-2 (2-1), Manchester United (angol)-FC Twente (holland) 1-1 (1-0), Galatasaray (török)-PAOK (görög) 3-1 (0-0), Dinamo Kijev (ukrán)-SS Lazio (olasz) 0-3 (0-3), PFC Ludogorec (bolgár)-Slavia Praha (cseh) 0-2 (0-1), FC Midtjylland (dán)-TSG 1899 Hoffenheim (német) 1-1 (1-0), OGC Nice (francia)-Real Sociedad (spanyol) 1-1 (1-1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.