Hihetetlen sztori: Sallai Roland furcsa segítsége a magyar válogatottnak

A Galatasaray és a Fenerbahce párharca komoly indulatokat képes kiváltani. A két klub legutóbbi futballrangadójának már Sallai Roland is tevékeny részese volt, s a magyar támadót bevető Galatasaray 3-1-es győzelmet ünnepelhetett. Arra Sallai biztosan nem gondolt, hogy ezzel a győzelemmel közvetve a magyar férfi-kosárlabdaválogatottnak is segít.

2024. 09. 26. 9:52
Fenerbahce v Galatasaray - Turkish Super LigISTANBUL, TURKIYE - SEPTEMBER 21: Jayden Oosterwolde (R) of Fenerbahce in action against Sallai Roland  (7) of Galatasaray during the Turkish Super Lig 6th week match between Fenerbahce and Galatasaray at Ulker Stadium in Istanbul, Turkiye on September 21, 2024. Ahmet Okatali / Anadolu (Photo by Ahmet Okatali / ANADOLU / Anadolu via AFP) magyar válogatott kosárlabda
Sallai Roland a Fenerbahce ellen mutatkozott be a Galatasaray mezében Fotó: Anadolu/AFP/Ahmet Okatali
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sallai Roland szeptemberben váltott klubot: hat Freiburgban töltött év után a Galatasaray futballistája lett. A török sztárklubban a lehető legnagyobb rangadón, a Fenerbahce ellen mutatkozott be, s csereként beszállva járult hozzá a 3-1-es sikerhez. Azzal Sallai is tisztában lehetett, hogy ez a találkozó több egyszerű futballmeccsnél, de arra a következményre sem ő, sem más nem gondolhatott, ami a magyar férfi-kosárlabdaválogatottat is érintheti.

Turkiye v Philippine - Friendly Match
ISTANBUL, TURKIYE - JUNE 27: Head coach of Turkiye Ergin Ataman gives tactics during the preparation match for the FIBA 2025 EuroBasket Qualifiers between Turkiye and Philippines in Istanbul, Turkiye on June 27, 2024. Esra Bilgin / Anadolu (Photo by Esra Bilgin / ANADOLU / Anadolu via AFP) Törökország kosárlabda szövetségi kapitány magyar válogatott Galatasaray Fenerbahce Sallai Roland
Ergin Ataman jobban járt volna, ha a Galatasaray otthonában is kettest mutat a kezével (Fotó: Anadolu/AFP/Esra Bilgin)

A Galatasaray és a Fenerbahce nemcsak futballban, hanem kosárlabdában is kiélezett rivalizálást folytat, sőt utóbbi sportágban talán még jelentősebbet, hiszen kosárban a török élklubok Európa közvetlen élmezőnyének tagjai.

Mi köze Sallai Roland bemutatkozásának a kosárlabdához?

A két török csúcsklub közötti rivalizálás pedig természetesen nem válik szét, a kosarrajongók is követik a futballt és viszont. Kedden a Galatasaray az aktuális Euroliga-címvédő görög Panathinaikosz ellen játszott felkészülési mérkőzést, s a görögök edzője, a Galatasaray-kötődésű Ergin Ataman kezeivel üzent a piros-sárgák szurkolóinak.

Félreérthetetlen a gesztus: 3-1, ennyire nyert a futballpályán a Galatasaray a Fenerbahce ellen.

Ez a zrika önmagában talán még belefért volna a Fenerbahce oldalán, a bökkenő azonban, hogy Ataman amellett, hogy a Panathinaikosz edzője, egyben a török szövetségi kapitány is.

A Fenerbahce pedig hivatalosan bejelentette, hogy az eset után nem engedi el a játékosait a török válogatottba, amíg Ergin Ataman a szövetségi kapitány.

– Amit Ataman nézők milliói előtt tett, szöges ellentétben áll a nemzeti csapat szövetségi kapitányi pozíciójának identitásával. A válogatott mindannyiunké. Ez a viselkedés, amely egy közösség megbékítésére szolgált, a mi közösségünkkel szemben súlyos tiszteletlenség – idézi a BBC a Fenerbahce közleményét.

Ergin Ataman később elnézést kért tettéért, de ezzel egyelőre nem hatotta meg a Fenerbahce vezetőségét.

A török nemzeti csapat legközelebb november 22-én és 25-én a magyar válogatott ellen lép pályára Eb-selejtezőn. A meccsek egyértelmű esélyese Törökország, ám a mieinknek segíthet az ellenfélnél tapasztalható extrém széthúzás vagy akár fontos játékosok hiánya.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.