A Dinamo Zagreb szintjére jutna el a Fradi

A Békéscsaba szerda este ugyan váratlanul kiverte a Ferencvárost a Magyar Kupából, ám ez az apró malőr mit sem változtat azon, hogy a klub remek évet zár, miként arról tegnap Kubatov Gábor, az FTC elnöke és Orosz Pál, a labdarúgó zrt. vezérigazgatója beszélt az újságíróknak.

2019. 12. 06. 7:06
null
Az FTC elnöke büszkén tervezi a jövőt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ekkora öngólt, összehívunk egy sajtótájékoztatót, aztán kiesünk a kupából… – vezette fel a tegnapi tájékoztatót Kubatov Gábor. – Ilyen, ettől szép a futball – tette hozzá, s ironikusan azt is megjegyezte: – A békéscsabaiak­nak és az újpestieknek legalább jó napot szereztünk. – Aztán persze kimondta a lényeget: – Végtelen elégedettséggel ülök itt annak ellenére, hogy szerdán kiestünk a kupából.

Noha három mérkőzés – köztük a Ludogorec elleni Európa-liga-meccs, amelyen a Ferencváros akár a továbbjutást is kiharcolhatja – még hátravan az évből, az FTC elnöke érthetően nem tartja elhamarkodottnak az értékelést. Aranyév. Kubatov Gábor így jellemezte a Ferencváros történetében a 2019-es esztendőt, kiemelve, hogy nemcsak a labdarúgóklubnak, hanem az FTC-nek is az elnöke, s élen a vízilabdázókkal, a többi szakosztály is nagyszerű eredményeket ért el.

Az FTC elnöke elégedetten értékelt
Fotó: Kurucz Árpád

Kubatov 2011 februárja óta a Ferencváros első embere, s az eltelt kilenc év legfontosabb eredményei között említette azt is, hogy azóta felépült az új stadion, a nézők átlagos száma pedig a kétszeresére, 5500-ról 11 ezerre emelkedett. Kiemelte, ezzel párhuzamosan a szurkolói kultúra is fejlődött.

– Amikor idejöttem, a rigmusok harminc százaléka volt buzdítás, hetven százaléka pedig szidalmazás. Ma már fordított a helyzet, sőt talán annál is jobb – említette, de azt sem hallgatta el, további javulást remél, mert az obszcenitást ki kellene vezetni a lelátóról.

Kubatov a sikerek – egyik – zálogának a tavalyi edzőváltást nevezte. – Nagyon nehéz döntés volt, hogy elküldtük Thomas Dollt és szerződtettük Rebrovot. Aki pokoli nehéz ember, de fantasztikus tudás, látásmód és szorgalom van mögötte – jellemezte az ukrán trénert.

Két izgalmas témakört – a keret alakulását, ideértve a saját nevelésű fiatalok hiányát, valamint a klub költségvetését – is érintett. – Magyar vagyok, szeretném, ha magyar fiatalok is lennének a csapatban.

A legnagyobb lemaradásunk az utánpótlás-nevelésben volt. A Fradiba nagyon nehéz egy fiatalnak bekerülni – bocsátotta előre Kubatov, amihez Orosz Pál a következőket tette hozzá: – A CSZKA-val és az Espanyollal játszunk. Nekünk teljesítményt kell felmutatnunk. Ha nincs megfelelő magyar játékos, akkor külföldihez kell nyúlnunk.

– Sőt ennél is továbbment: – Ez az országnak is az érdeke. – Orosz Pál kijelentette, erős a jelenlegi keret, ezért a télen nem lesz jelentős mozgás, persze azért figyelik a piacot, sőt sokat mondóan azt is megemlítette, Hajnal Tamás jelenleg is Dél-Amerikában tartózkodik – játékosokat megfigyelni, természetesen.

Kubatov Gábor három éve elárulta, hogy 10-11 millió euró (3-3,5 milliárd forint) a futballklub költségvetése. Ezúttal nem szolgált konkrét számokkal. Részben azért nem, mert, mint mondta, az UEFA-tól remélt bevétel még emelheti a végösszeget, részben érezhetően nem akarja, hogy ez beszédtéma legyen.

Mankóként annyit árult el, hogy a Fradi durván feleannyiból gazdálkodik, mint a Dinamo Zagreb, s a horvát klub egyben elérendő cél is, arra a szintre szeretné eljuttatni a Ferencvárost.

Ebből egyenesen következik, a Fradi további fejlődése prognosztizálható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.