Bölöni Lászlót közvetlenül a BL-selejtező előtt menesztették

Bár korábban szép sikereket ért el Belgiumban, idén már másodszor kénytelen távozni egy belga csapat kispadjáról Bölöni László. A román labdarúgó-válogatottban 108-szor szerepelt szakember hétfőn huszonöt nap után távozott a KAA Gent együttesétől. Egy nappal a Rapid Wien elleni Bajnokok Ligája-selejtező előtt menesztették.

2020. 09. 14. 19:18
null
Bölöni László immár a harmadik belga csapatot irányíthatja Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 67 éves, marosvásárhelyi születésű tréner 2009-ben a Standard Liege-zsel bajnokságot és szuperkupát nyert, akkor az év legjobb edzőjének is megválasztották Belgiumban. Az elmúlt szezonban a Royal Antwerp vezetőedzője volt, s a kupadöntőig menetelt csapatával, amely azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztott finálét már nélküle nyerte meg, mert Bölöninek közben lejárt a szerződése, és azt nem hosszabbították meg. Augusztus 1-jén az Antwerp az esélyesebbnek ítélt FC Bruges elleni 1-0-s sikerrel 28 év után lett újra – összességében harmadszor – Belga Kupa-győztes. A 2019/20-as bajnokságban amúgy az Antwerp a negyedik helyen zárt, s csak két ponttal maradt el az ezüstérmes Genttől, de ez nem volt elég ahhoz, hogy a trénerrel szerződést hosszabbítsanak, aki ezt nehezen élte meg.

Bölöni László augusztus 20-án kétéves szerződést kötött a Genttel, új csapatát három mérkőzésen irányította, és egy győzelem mellett két vereséget jegyzett. A tavalyi ezüstérmes a 18 csapatos belga élvonalban három pontjával jelenleg a 16. helyen áll. Kedden este hazai pályán a BL-selejtező 3. fordulójában az osztrák Rapid Wien ellen lép pályára, de már nem Bölöni irányításával, mert a belga klub vezetősége hétfőn menesztette.

„A csapatban és körülötte kialakult légkör lehetetlenné tette a további együttműködést” – áll a klub hétfői közleményében. A Nemzeti Sport megkeresésére a tréner is úgy fogalmazott – konkrétumok említése nélkül –, hogy számos komoly probléma jelentkezett az együttműködés során, s mindkét fél úgy vélte, jobb, ha a közös munka megszűnik, így talán a problémák is könnyebben megoldódhatnak Gentben. Egybehangzó belga sajtóhírek szerint az edző és a labdarúgók nem találták a közös hangot.

Bölöni László játékosként 108-szor szerepelt a román válogatottban, a Steaua Bucuresti csapatával pedig 1986-ban BEK-győztes lett. A korábban a román válogatottat is irányító szakember edzői pályafutása során a belgiumi ténykedése mellett Franciaországban dolgozott a Nancy, a Rennes, a Monaco és a Lens csapatánál, Portugáliában pedig a Sportingnál, amellyel bajnokságot, kupát és szuperkupát is nyert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.