Ez olyan szörnyű nap, mint amikor Vuhanban vettek egy denevért

Lewis Hamilton megnyerte a Török Nagydíjat, bebiztosította a hetedik Formula–1-es világbajnoki címét és elérzékenyült, Sebastian Vettel idén először végzett dobogón, elsütött egy jó poént, de a nap nyilatkozata a csalódott Valtteri Bottasé, aki csak 14. lett Isztambulban.

2020. 11. 15. 19:50
Bottas
Isztambul, 2020. november 15. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzõje kicsúszik a pályáról a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Török Nagydíján az isztambuli Isztambul Park versenypályán 2020. november 15-én. MTI/EPA pool/Tolga Bozoglu Fotó: Tolga Bozoglu Forrás: MTI/EPA pool/Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

pályafutása 94. futamgyőzelmével biztosította be a hetedik világbajnoki címét, utolérve ezzel Michael Schumachert.

– Tudom, gyakran szoktam olyasmit mondani, hogy „erre a legvadabb álmaiban sem gondoltam”, de legbelül valójában mégis mindannyian ilyen sikerekről álmodunk. Láttam, hogy sorban nyeri a vb-címeket, én is mindent megtettem, hogy nyerjek egyet, kettőt, aztán hármat, és ez is nagyon nehéz feladat volt. Hetet nyerni viszont teljesen valószerűtlennek tűnt – vallotta be utóbb Hamilton, aki azonban még a pályán, az autójában a csapatrádión keresztül üzent a világ összes gyerekének, hogy igenis hinniük kell az álmaikban.

A Mercedes brit pilótája eddig nem jelentette ki egyértelműen, hogy jövőre is a Formula–1-ben versenyez, többször utalt rá, hogy 35 évesen már foglalkoztatja a visszavonulás. Vasárnap azonban arról beszélt, hogy fizikailag és mentálisan is remek formában van, és még maradna. A Mercedesszel még nem írt alá új szerződést, de erre talán már nem is kell sokat várni.

A Török Nagydíj után a holland Ziggo Sport televíziós csatorna csapattársához, Valtteri Bottashoz kellő empátiával közelített, hogy ha egy napot kitörölhetne a 2020-as esztendőből, biztosan ez lenne az. A Mercedes finn pilótája, aki a vb-n az összetettben a második helyen áll, de Isztambulban végig szenvedett a futamon, s csak 14. lett, bólintott.

– Igen, vagy azt a napot, amikor valaki vett egy denevért Vuhanban... – jegyezte meg keserűen Bottas, arra utalva, hogy a koronavírus-járvány a kínai Vuhan városából indult el, és az első hírek egy helyi piaccal hozták összefüggésbe. Igaz, ez 2019-es év végi történet, de ezen most ne akadjunk fenn, legyünk tekintettel a finn pilóta idegállapotára.

Ez a kép is hűen tükrözi, hogy ez nem Valtteri Bottas napja volt
Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Sebastian Vettelnek viszont volt oka az örömre, a Ferrarival idén nagyon gyengén muzsikáló négyszeres világbajnok a szezonban először állhatott dobogóra. Hamilton és Sergio Pérez (Racing Point) mögött harmadik lett – igaz, ehhez szerencsére is szüksége volt, a verseny utolsó körében az előtte haladó csapattársa, Charles Leclerc megpróbálta megelőzni a mexikóit, de hibázott, elfékezte magát, Vettel így tudott elhúzni mellette. A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto nem volt jelen a Török Nagydíjon, Olaszországban, Maranellóban maradt a gyárban, hogy a fejlesztésekkel foglalkozhasson, a csapat pedig éppen a távollétében zárta az idei legjobb futamát a szerzett pontokat tekintve.

– Talán gyakrabban kellene otthon hagynunk – nevette el magát a sajtótájékoztatón Vettel, majd kis hatásszünet után hozzátette, hogy ezt azért nem gondolja komolyan.

Közvetlenül a futam leintése után egyébként Vettel volt az első, aki gratulált Hamiltonnak a hetedik vb-címéhez, amikor még a brit pilóta az autójában ült, mert a meghatottságtól időbe telt neki, amíg kikászálódott a Mercedesből.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.