Rég nem látott izgalmak közt lett hetedszer bajnok Hamilton

Lewis Hamilton a Török Nagydíjon aratott győzelmével megszerezte hetedik világbajnoki címét, és kiegyenlítette a Formula–1 eddigi egyeduralkodójának, Michael Schumachernek az elérhetetlennek tűnő rekordját. A brit mögött Sergio Pérez és Sebastian Vettel futott be az őrületes isztambuli futamon.

2020. 11. 15. 13:17
Lewis Hamilton, világbajnok
Lewis Hamilton és Toto Wolff ünnepel Fotó: EPA/Murad Sezer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minek van szüksége a csapadékra? A földeknek, a növényeknek és – egyebek mellett – a Formula–1-nek is, hogy megmozgassa az állóvizet. A kilenc év után visszatért Török Nagydíj időmérőjén leszakadt az ég, és alaposan felkavarta a megszokott erősorrendet: Lance Stroll (Racing Point) megkaparintotta F1-es pályafutása első pole pozícióját, csapattársa Sergio Pérez lett a harmadik, közéjük csak (Red Bull) tudott beékelődni. A két Mercedes nem tudott mit kezdeni a körülményekkel: a hatodik, Valtteri Bottas a kilencedik helyet szerezte meg. A jubileumi 500. nagydíján rajthoz állt Alfa Romeóra ennek az ellenkezője volt igaz, hiszen az idény során először mindkét versenyzője bejutott a kvalifikáció utolsó körébe, Kimi Räikkönen a nyolcadik, Antonio Giovinazzi pedig a tizedik rajthelyet érte el. A kialakult helyzetről sokat elmond, hogy a sportág legtapasztaltabb versenyzője, Räikkönen szerint sosem vezetett még rosszabb körülmények között, mint szombaton.

A futam kezdetén ugyan nem esett, de vizes volt a pálya, esőgumikon kellett elrajtolnia a pilótáknak. Már a rajtrácsra menet történt két baleset: Giovinazzi és George Russell (Williams) autója is megsérült. A start ehhez képest nyugodt volt, a két Racing Point magabiztosan eljött, a két Red Bull viszont visszaesett, Hamilton – kihasználva az osztrákok hibáját – a harmadik helyre lépett elő. Eközben Bottas önhibáján kívül piruettezni kényszerült, a fél mezőny elment mellette.

Stroll és Pérez remek tempót diktált az élen, leszakították magukról Hamiltont, a harmadik körre tizenhat másodperc előnyük volt előtte. A hatszoros világbajnok óvatosan vezetett, mégis kicsúszott, az őt követő négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel is el tudott menni mellette. A Ferrari versenyzője fantasztikus napot fogott ki, a rajtnál a tizenegyedikről a negyedik helyre ugrott előre.

Lewis Hamilton és Toto Wolff ünnepel
Fotó: EPA/Murad Sezer

A felszáradt pályán először Charles Leclerc cserélt átmeneti abroncsokra a hetedik körben. Bátorsága kifizetődött, sorban mindenki kiment a bokszutcába. Hamilton a kerékcsere után szárnyalni kezdett, az egész mezőnynél gyorsabb volt, megérkezett Vettel nyakára. Évek óta nem látott csatát vívtak, a német fénykorát idéző formában védekezett, a brit óvatosan próbálkozott, így is ki-kisodródott. Alexander Albon (Red Bull) megelőzte, majd azonnal Vettelt is maga mögé utasította, ami Hamiltonnak továbbra sem sikerült, ezért rengeteg időt vesztett a Ferrari pilótája mögött. Ettől függetlenül a hetedik vb-címe nem volt veszélyben, hiszen Bottas balszerencsés napot fogott ki, csak kicsúszásainak köszönhetően került képernyőre.

Stroll a 36. körig vezette a versenyt, majd kiment a bokszba, Pérez és Hamilton kint maradtak a pályán. A kanadai a csere után csak a negyedik helyre jött vissza, de küzdött az új abroncsokkal, a két Ferrari, Albon és Carlos Sainz (McLaren) is elment mellette, a nyolcadik pozícióba esett vissza. Hamilton a 37. körben megelőzte Pérezt, és rohamtempóban kezdte leszakítani magáról a mexikóit. Valtteri Bottas eközben a tizenharmadik helyen autózott, csapattársa le is körözte, így ahelyett hogy versenyben tartotta volna az esélyeit a vb-címre, alaposan megszégyenült a versenyen.

Lewis Hamilton a verseny végéig kitartott az élen elhasználódott gumijain, és pályafutása során 94. alkalommal lett futamgyőztes és hetedszer világbajnok, így elmondhatja magáról, hogy vasárnaptól mellett ő a Formula–1 történetének legeredményesebb versenyzője. A brit mögött a Török Nagydíjon Pérez és Vettel fért fel a dobogóra: az utolsó kanyarokban a Racing Point pilótája hibázott, Leclerc megpróbált elmenni mellette, ehelyett elfékezte magát, és a dobogós helyezést is elbukta ferraris csapattársa javára. A további pontszerző helyeken Sainz, Verstappen, Albon, Norris, Stroll és Ricciardo végeztek.

A vb-pontversenyek állása 14 futam után (még 3 van hátra):

versenyzők:

1. Hamilton (brit, Mercedes) 307 pont – és már világbajnok

2. Bottas (finn, Mercedes) 197

3. Verstappen (holland, Red Bull) 170

4. Pérez (mexikói, Racing Point) 100

5. Leclerc (monakói, Ferrari) 97

6. Ricciardo (ausztrál, Renault) 96

7. Sainz (spanyol, McLaren) 75

8. Norris (brit, McLaren) 74

9. Albon (brit, Red Bull) 70

10. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 63

11. Stroll (kanadai, Racing Point) 59

12. Esteban Ocon (francia, Renault) 40

13. Vettel (német, Ferrari) 33

14. Danyiil Kvjat (orosz, Alpha Tauri) 26

15. Nico Hülkenberg (német, Racing Point) 10

16. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 4

17. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 4

18. Romain Grosjean (francia, Haas) 2

19. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1

csapatok:

1. Mercedes 504 pont – és már világbajnok

2. Red Bull 240

3. Racing Point 154

4. McLaren 149

5. Renault 136

6. Ferrari 130

7. Alpha Tauri 89

8. Alfa Romeo 8

9. Haas 3

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.