Csak a Csokoládésdoboz előzte meg a Liverpool stadionját + videó

A listán persze lehet vitatkozni, de a France Football mégiscsak komoly márka, így a francia futballmagazinnál nagyon nem lőhettek mellé, amikor összeállították a földkerekség leghangulatosabb stadionjainak toplistáját. Az első helyre a Buenos Aires-i La Bombonera, a Boca Juniors otthona került, melyet a Liverpool stadionja, az Anfield követ.

2020. 06. 03. 20:33
null
Az Anfielden mindig szenzációs a hangulat Fotó: Liverpool FC via Getty Images Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A France Football szerkesztői nem nézték, hogy az adott stadiont hazai pályának tekintő csapat milyen eredményes. Olyan rangsort állítottak össze, melyben a lelátó szurkolói atmoszférája, az ott tapasztalható alapzaj erőssége és agresszivitása, a dalok és rigmusok közösségépítő ereje, a nézőtér sokszor túlságosan is szenvedélyes érzelmi töltete a legfőbb és lényegében egyetlen szempont. A lap munkatársai meg is indokolták, hogy a Nou Camp (a Barcelona otthona) és a Santiago Bernabéu Stadion (Real Madrid) éppen ezen szempontok miatt maradt le a harmincas listáról, melyre az Old Trafford (Manchester United) sem fért fel, oda ugyanis mostanában jobbára halvérű, dúsgazdag divatszurkolók járnak. (A France Football indoklásában azért ez finomabban van megfogalmazva.) A szerkesztők a párizsi Parc des Princes-t is csak a 29. helyre tették, meglehet, hogy néhány dühös Paris Saint-Germain-drukker majd kopogtatni is fog a szerkesztőség ajtaján, hogy mutasson egy kis szenvedélyességet!

No de lássuk azokat a stadionokat, ahol ennek hiánya fel sem merülhet! Az első helyre Argentínában, Buenos Airesben a Boca Junior pályája, a Bombonera került, amely „csak” 49 ezer fős befogadóképességű, de itt tényleg nem a méret a lényeg. 1940-ben építették, akkor még 57 ezren is befértek ide, de 1995/96-ban korszerűsítették – megszüntették az állóhelyeket –, és csökkent a kapacitása. A hivatalos neve 2000 óta Estadio Alberto J. Armando – a névadó 1954-'55 és 1960-'80 között a klub elnöke volt –, de mindenki csak Bombonerának, azaz Csokoládésdobozként emlegeti. Íme, egy kis hangulatjelentés innen:

A France Football listáján a második helyre a liverpooli Anfield (Liverpool FC), a harmadikra a dortmundi Signal Iduna Park (Borussia Dortmund) került, mindkettőt jól ismerjük a Premier League, illetve a Bundesliga, valamint a Bajnokok Ligája közvetítéseiből. Amikor a Vörösök rákezdenek a „You'll Never Walk Alone”-ra, vagy Dortmundban rázendít a Gelbe Wand, a Sárga Fal, az tényleg hátborzongató.

Ez a liverpooli videó a tavalyi Barcelona elleni Bajnokok Ligája elődöntő második mérkőzése után készült. A Vörösök 4 góllal győzték le a katalánokat, majd Jürgen Klopp, a játékosok és a liverpooli szurkolótábor együtt énekelte a klubhimnuszt:

Ez pedig a dortmundi publikum:

Érdekesség, hogy a spanyol élvonalból a bilbaói San Mamés (Athletic Bilbao) végzett legelőrébb, de csak a kilencedik helyen, míg az olaszoknál a nápolyi San Paolót (Napoli) találták a leghangulatosabb stadionnak, összességében azonban csak a tizenharmadik helyet szerezte meg. A France Football szerkesztői megjegyezték, hogy a rangsor összeállításánál szempont volt a törekvés a földrajzi egyensúlyra, mert e nélkül argentin, görög, uruguayi vagy török klubok, illetve stadionok még nagyobb számban szerepelnének a listán.

A FRANCE FOOTBALL LISTÁJÁN AZ ELSŐ HÚSZ STADION:

1. Bombonera (Boca Juniors, Argentína)

2. Anfield (Liverpool, Anglia)

3. Signal Iduna Park (Borussia Dortmund, Németország)

4. Rajko Mitić Stadion (Crvena zvezda, Szerbia)

5. Celtic Park (Celtic Glasgow, Skócia)

6. Monumental (River Plate, Argentína)

7. Vodafone Park (Besiktas, Törökország)

8. Karaiszkákisz Stadion (Olimpiakosz, Görögország)

9. San Mamés (Athletic Bilbao, Spanyolország)

10. Maracanã (Flamengo, Brazília)

11. Turk Telecom (Galatasaray, Törökország)

12. De Kuip (Feyenoord, Hollandia)

13. San Paolo (Napoli, Olaszország)

14. Orange Velodrome (Olympique Marseille, Franciaország)

15. Geoffroy-Guichard Stadion (AS Saint-Étienne, Franciaország)

16. Kairói Nemzetközi Stadion (al-Ahli, Egyiptom)

17. Sükrü Saracoglu Stadion (Fenerbahce, Törökország)

18. Mestalla (Valencia, Spanyolország)

19. Toumba Stadion (PAOK, Görögország)

20. V. Mohammed Stadion (Raja Casablanca, Marokkó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.