Drámai végjáték után lett meg a tokiói kvótánk

Tőrcsapatunk legutóbb 2008-ban, Pekingben lehetett ott az olimpián, vagyis tizenkét év böjt után indulhat az ötkarikás játékokon.

2020. 02. 23. 14:31
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a rémálmainkban jött elő, de bekövetkezett: a női tőrözők kazanyi világkupa-versenyén a lengyel csapat feltámadt a poraiból, és az olimpiai kvalifikációs sorozat záró versenyén majdnem elvitte a tokiói kvótát a mieink orra elől. De csak majdnem, mert elképesztő izgalmak után végül együttesünk jutott ki az olimpiára! Ezért persze nagy köszönettel tartozunk a franciáknak.

Női tőrcsapatunk tavaly a budapesti világbajnokságon csak a tizedik helyen végzett, s ezzel nagyon nehéz helyzetbe került. A vb az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb, legtöbb pontot adó versenye volt, Tokióban pedig csak nyolc csapat indulhat, és ebben a szűk mezőnyben minden földrésznek helyet szorítanak. Feczer Viktor vezetőedző is azon a véleményen volt a vb után, hogy csak matematikai esélyünk maradt az olimpiai részvételre.

A szakvezető a kvalifikációs sorozat további versenyére változtatott a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Mohamed Aida, Lupkovics Dóra összetételű csapaton, a vb-n a sorsdöntő, kanadaiak elleni vesztes mérkőzésen gyengén vívó Mohamed helyére Pásztor Flórát tette be, és ez jó húzásnak bizonyult. A csapat Kreiss és éppen Pásztor kimagasló vívásának köszönhetően a kairói világkupán hatodik, a franciaországi Saint Maurban negyedik, Katowicében hetedik lett, a riválisok eredményei pedig úgy alakultak, hogy együttesünk a rangsorban kvótát érő helyre került. S a kvalifikációs sorozat vasárnapi záró versenyén Kazanyban úgy léphetett pástra, hogy a saját eredményétől függetlenül révbe ér, ha az orosz városban a rivális lengyelek és németek nem jutnak be a legjobb négybe. Ami a kvalifikációban egyszer sem sikerült nekik.

Csapatunk a nyolc közé jutásért 45-32-re verte a kínaiakat, de nem lehettünk nyugodtak, mert a negyeddöntőbe a lengyelek és a németek is bejutottak, legyőzve az esélyesebb dél-koreaiakat és kanadaiakat. A nyolc között magyar–olasz, lengyel–orosz, német–francia és amerikai–japán összecsapások következtek, s számunkra csak az utóbbi kimenetele volt lényegtelen. Sajnos mi simán, 45-13-ra kikaptunk a jóval esélyesebb itáliaiaktól, de a franciák megtették nekünk azt a szívességet, hogy könnyedén, 45-33-ra verték a németeket. Az viszont rémisztő volt számunkra, hogy a lengyelek nagyon jól vívtak a világranglista-vezető oroszok ellen. A találkozó jelentős részében vezettek ellenük, azonban az utolsó asszóban tíz másodperccel a vége előtt 41-39-nél az oroszoknál volt az előny. Ám a lengyelek befejező embere a drámai végjátékban 42-41-fordított, és bevitte csapatát az legjobb négybe.

A következő helyzet állt elő: ha a lengyelek legalább bronzérmesek lesznek, akkor biztosan övék az utolsóként gazdára váró európai kvóta, ha a negyedik helyen zárnak, mi pedig a hatodikon, akkor a miénk. Nos, Kreiss Fanniék az 5-8. helyért zajló folytatásban 45-27-re legyőzték a németeket, és innentől nem a saját kezükben volt a sorsuk. Az amerikaiak 45-36-ra megverték a lengyeleket, ezzel életben tartották az esélyeinket, minden a lengyel–francia bronzmeccsen dőlt el. A kvótaszerzés szempontjából a franciák számára már nem volt tét, az oroszokkal, az olaszokkal, az amerikaiakkal, a japánokkal, a kanadaiakkal és az egyiptomiakkal együtt már korábban biztosították a helyüket az olimpián. A lengyelek az „életükért” vívtak, és az utolsó asszó előtt 40-37-re vezettek, a franciák befejezőembere azonban 45-41-re fordított, ezzel az övék lett a bronzérem, a Kazanyban végül hatodik helyen végző csapatunk pedig megszerezte az olimpiai kvótát!

Tőrcsapatunk legutóbb 2008-ban, Pekingben lehetett ott az olimpián, vagyis tizenkét év böjt után indulhat az ötkarikás játékokon. Ám az borítékolható, hogy az utazók kijelölése vihart kavar majd. Az együttesből kikerült, és „büntetésben” levő Mohamed Aida ugyanis 43 évesen (!) is egyértelműen a második számú magyar tőrvívónak számít, amit az is mutat, hogy szombaton Kazanyban az egyéni világkupa-versenyen a hatodik helyen végzett. A világranglistán Kreiss a 21., Mohamed a 28., Kondricz az 57., Lupkovics a 76., Pásztor a 92. helyet foglalja el. A hazai válogatási rangsorban Kreiss, Mohamed, Kondricz, Pásztor, Lupkovics a sorrend, de a válogatási elv szerint csak a raglistavezetőnek biztos a helye a csapatban, a többiek „szubjektív” döntés alapján kerülnek be. A világversenyekről tizennégy érmet őrző Mohamed egyébként a hetedik olimpiájára szeretne kijutni, ami még egyetlen magyar sportolónak sem sikerült.

A szakvezetésnek nem lesz könnyű döntést hozni, de egyelőre örüljünk annak, hogy van miről dönteni, megvan az olimpiai kvóta!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.