Elesett a 3×3-as olimpiai selejtező is

Újabb magyar érdekeltségű sportesemény esett a koronavírus-járvány áldozatává: elmarad Indiában a március 18–22. között tervezett 3×3-as olimpiai kvalifikációs torna, amelyen a női válogatott jó esélyekkel indult volna. A nemzetközi szövetség, a FIBA döntése átírhatja a hazai bajnoki naptárt, ma pedig megkezdődik a Magyar Kupa háromnapos nyolcas döntője, amelynek az első napja máris csúcsrangadóval szolgál.

2020. 03. 05. 12:42
Turner, Yvonne; Medgyessy Dóra;
Sopron–Diósgyőr rangadó a kupa negyeddöntőjében Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körlevélben adta hírül szerdán a FIBA, hogy a koronavírus-járvány miatt úgy döntött, elhalasztja a 3×3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornáját, amelyre március 18. és 22. között került volna sor az indiai Bengaluruban. A nemzetközi szövetség lépéskényszerbe került ezzel, mert a NOB-bal egyeztetve új helyszínt és időpontot kell találnia az eseménynek, ezt a viadalt ugyanis még az április 24–26-án Budapesten sorra kerülő pótselejtező előtt meg kell rendeznie. Ebben a szakágban nemenként nyolc válogatott lép pályára Tokióban, négy-négy csapat szereplése már eldőlt a novemberi világranglisták alapján. A 20-20 csapatos ­indiai selejtezőben három kvóta talált volna gazdára, és itt csak a világbajnoki ezüstérmes nők játszottak volna. Az utolsó egy-egy kiadó helyről a magyar főváros tornája dönt, amelyen a tervek szerint hat-hat gárda verseng majd. A Hősök terén a magyar férfi, és ha az első selejtezőn nem szerez kvótát, a női együttes is szerepel.

A FIBA döntése alaposan átformálhatja a hazai bajnokság menetrendjét a hölgyeknél. Károlyi Andrea, a ­3×3-as csapat szövetségi kapitánya azt nyilatkozta a hírre reagálva, hogy hétfőtől kéthetes bajnoki szünet következik, ezért megtartja a tervezett edzőtábort, ám információink szerint könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a tornára, hanem a szünetre is később, a selejtezők új időpontja előtt kerül sor. A női szakág krémje tegnap óta Pécsett tartózkodik a ma kezdődő, Killik Lászlóról elnevezett Magyar Kupa háromnapos nyolcas döntője miatt, és ha egyez­ségre jutnak, ami közös érdekük, akkor előbbre hozhatják a rájátszás kezdetét. Az alapszakasz már majdnem véget ért, a rájátszás mezőnye kialakult, csak négy meccset kell pótolni a tervek szerint március 14-én, ezek közül kettő még változtathat az ötödik és a hatodik hely „gazdáján”, de az időpontok módosítása tényleg csupán döntés kérdése, és ez várhatóan a napokban meg is születik.

Sopron–Diósgyőr rangadó a kupa negyeddöntőjében
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Magyar Kupában már az első napon csúcsrangadóra kerül sor: az alapszakaszt az első helyen záró Sopron és a második DVTK egymással harcolhat a továbbjutásért. A két csapat vasárnap bajnoki meccsen mérkőzött meg Miskolcon, és a Sopron kétszeri hosszabbításban kerekedett felül, minden jel szerint ezúttal is nagy presztízscsatát hoz kettőjük találkozója.

Magyar Kupa, negyeddöntők, Pécs: TFSE-MTK–PEAC-Pécs 13.00, DVTK–Sopron 15.30, Győr–ZTE 18.00 (M4 Sport), NKE-Csata–Szekszárd 20.30 (M4 Sport). Az első két, illetve a második két mérkőzés győztesei holnap egymás ellen találkoznak az elődöntőkben, a helyosztókra szombaton kerül sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.