„Elnézést, hogy kiejtettük a Debrecent…”

Drámai, majdnem horrorba torkolló mérkőzésen végzett 1-1-re a Debrecen a Nagyerdei Stadionban a Paks labdarúgócsapatával az NB I utolsó, 33. fordulójában, és ezzel 27 év után búcsúzott az élvonaltól. Osztermájer Gábor, a vendégek edzője szinte szabadkozott, amiért fiai kiejtették a Lokit, Kondás Elemér, a DVSC mestere élete legnehezebb és legszörnyűbb meccsének nevezte ezt a kilencven percet, Tőzsér Dániel pedig nem neheztel a végén berohanó és a játékosokat inzultáló szurkolókra.

Ch. Gáll András
2020. 06. 27. 21:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó után – miközben a pályára beözönlő, elkeseredett hazai drukkerek inzultálták a hazai játékosokat – az aktív pályafutását befejező Tőzsér Dániel zokogva vonult le a játéktérről, majd kisírt szemmel nyilatkozott a vegyes zónában:

– Szívet melengető volt a kezdés előtt a két világsztár, és Thibaut Courtois videóüzenete, de az az igazság, hogy fel kellett készülnöm arra is, hogy olyan befejezése lesz ennek az estének, amilyen lett. Bár a végén nagyot hajtottunk, két kapufát is rúgtunk, de nem lehet azt mondani, hogy nem voltak előjelei ennek a kiesésnek. A koronavírus-szünet után kissé felkészületlenül kezdtük újra az idényt, nem úgy ment a játék, ahogy elterveztük. Borzasztóan fáj a kiesés, nem így gondoltam a pályafutásom befejezését. Ami a lefújás után történt, azt nem akarom kommentálni, szerintem a szurkolók mindent megtettek, megpróbáltak segíteni bennünket, a csalódásuk, elkeseredésük pedig érthető. Ami ott és akkor történt, szerintem még belefér, arról nem tudok, hogy bárkit is megütöttek volna.

Kondás Elemér vezetőedző hat mérkőzésre vállalta el a beugró szerepét.

– Rendkívül szomorú vagyok, sajnálom a szurkolóinkat – kezdte az értékelést a tapasztalt mester. – A játékosok kitették a pályára a szívüket, mindent, ami bennük volt. Több sebből véreztünk, még azokat a játékosokat is beraktuk a végére, akik nem voltak hadra foghatók. A végén a lécről a gólvonalra pattant a labda, azt mondják, nem volt benn, ezt el kell fogadnom, ezek szerint nem volt benn. Ilyen idegállapotban nehéz küzdeni, ezt meg kell mondanom. A játékban természetesen voltak problémák, már a bekapott gól előtt is kicsit tompák voltunk, hiányzott a szikra a játékunkból. Rendkívül csalódott vagyok, el nem tudtam képzelni, hogy kiesünk, de ez van, nincs mit tenni. Bevállaltam az érzelmi kötődés miatt, itt futballoztam, edzősködtem, kutyakötelességem volt elvállalni. Sajnos estek ki olyan játékosok, akiket nem tudtunk pótolni. A klub és a csapat jövőjéről nem tudok nyilatkozni, én erre a hat meccsre vállaltam a beugrást, az most lejárt. Azt mindenképpen le kell szögeznem, hogy ez volt életem legnehezebb, egyben legrosszabb meccse. Ami a lefújás utáni jeleneteket illeti, nyilván ilyenkor nehéz türtőztetni magukat a szurkolóknak. Érzelmek dúlnak bennük. Ha a bajnoki címnél berohannak, és azt eltűrtük, akkor most is el kell tűrnünk? Nem tudom. Nem egyszerű kordában tartani az érzéseket. Tény, már a gól előtt is bátortalanok voltunk, éreztem, hogy nyomja a játékosokat a tét. Nem Košický volt a hunyó a gólban.

Osztermájer Gábor, a Paks edzője szinte szabadkozott, amiért kiejtették a nagy múltú Lokit.

– Nehéz meccsnek néztünk elébe, az is lett, mindkét csapat beleadott mindent, nagy volt az iram. 1-0-s vezetésünk után több meccslabdát is elhibáztunk, akkor nagyon ideges lettem, amikor Rácz Gergő bekapta azt a potyagólt. Persze hogy megfordult a fejemben, mi lesz, ha emiatt esünk ki? De szerencsére nem így történt. Nagyon boldog vagyok, bár saját magunknak tettük nehézzé a meccset. A Debrecen beszorított minket a végén. Fura, hogy egy 34 éves játékos nem tudja lejátszani ezeket a helyzeteket? Böde most is beinjekciózott bokával játszott, sokat hozzátett, hogy 14 évig vezettem a paksi utánpótlást, tragédia lett volna, ha velem esik ki a csapat. Eléggé morbid, hogy egy hétszeres bajnokkal versenyeztünk a bennmaradásért, sajnáljuk, hogy kiestek. Mindenhol hemzsegnek a „vicsek”, a délszláv légiósok, kár lenne a magyar focinak, ha ez a száz százalékig magyarokból álló Paks kiesne. Sokak szerint a Paksnak kellett volna kiesnie, de mi felborítottuk a forgatókönyvet. Hazafelé hány helyen áll meg a buszunk? Nem tudom, de nekem Három gyerekem van. Dacosak voltunk, jól sikerült a felkészülésünk, tudtunk futni a végén, ez sokat jelentett.

Epilógus: egyes tanúk elbeszélése szerint Szima Gábor tulajdonost, akinek egyébként a szurkolók a távozását követelték, a lefújás után megdobálták a VIP-páholyban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.