Soha nem látott dolgot vitt véghez az Eb-nyitányon az olasz csapat

Az olasz válogatott sikerével rajtolt el péntek este a labdarúgó Európa-bajnokság. Az Azzurik 3-0-ra győzték le a törököket, így – minden sorozatot figyelembe véve – immár huszonnyolc mérkőzésre duzzadt a veretlenségi szériájuk. Roberto Mancini szövetségi kapitány örül a jó kezdésnek, de nem akar túl sokat beleképzelni a sikerbe. Török kollégája elismerte, a jobb csapat győzött a nyitányon, ugyanakkor Şenol Güneş reménykedik benne, hogy Wales ellen már jobban fog muzsikálni a csapata.

Magyar Nemzet
2021. 06. 12. 8:30
olasz
Ciro Immobile (fehér mezben) a török játékosok gyűrűjében Fotó: Fotó: Mike Hewitt / POOL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz válogatott eddig 38 összecsapást játszott le az Európa-bajnokságokon, azonban soha nem tudott két gólnál többet szerezni egy mérkőzésen. Egészen péntek estéig. Akkor ugyanis a labdarúgó Eb-nyitányán hármat is berámoltak az itáliai futballisták a törököknek. Illetve csak kettőt – egyet Ciro Immobile, a másikat Lorenzo Insigne –, de Merih Demiral egy öngóllal besegített nekik, hogy meglegyen a történelmi három találat.

Roberto Mancini fiainak az első játékrészben nem sikerült megtörniük ellenfelüket, de a másodikban huszonhat perc alatt hozták össze a három gólt, és minden kétséget kizáróan rászolgáltak a sikerre. Ezzel az olaszok szövetségi kapitánya is egyetért.

– Jó teljesítményt nyújtottunk, bár az első félidőben nem tudtunk gólt szerezni. Nem volt könnyű dolgunk, hiszen ez az első meccs volt, és egy jó csapat volt az ellenfelünk. Ilyen mérkőzéseken mindennek össze kell állnia. Itt minket segített a nézősereg, és az is kiemelkedően fontos volt, hogy gyorsan járattuk a labdát, mindig fel tudtunk szabadítani egy embert, akihez passzolni lehetett. Sokat számít, hogy jól kezdtük a tornát, ez elégedettséggel tölt el minket, a szurkolókat és az olasz embereket. Ez egy csodálatos este volt, remélem, lesz még jó pár ilyen – nyilatkozta Mancini, majd amikor a lehetséges döntőbe jutásról kérdezték, így felelt: – A Wembley-től még nagyon messze vagyunk. Hat meccset kell lejátszani érte.

Nem véletlen, hogy az olaszok érezték a szurkolók támogatását, hiszen hazai pályán, a római Olimpiai Stadionban játszottak. Az Azzurrik mindkét gólszerzője kiemelte, hatalmas örömét lelte ebben.

– Gólt szerezni a saját stadionomban az Európa-bajnokságon – azt hiszem, ennél már semmi sem lehet jobb – jelentette ki Immobile. – Azok után, amin átmentünk, csodálatos volt ünnepelni látni a drukkereket.

Az olasz Immobile (középen) a török játékosok gyűrűjében
Fotó: AFP/Mike Hewitt

– Beleborzongtunk, hogy a saját szurkolóink előtt játszhattunk. Kicsit lassan lendültünk bele, de összeszedtük magunkat, és rúgtunk három gólt a második félidőben – foglalta össze Insigne.

Az összecsapást megelőzően török részről nagyon bizakodtak, hogy elkaphatják a házigazda grabancát. A pontszerzés elmaradt, azonban Şenol Güneş szerint még nincs semmi veszve, lesz két meccsük a javításra.

– Ez nem a mi napunk volt. Sorra veszítettük el a labdákat, így nem tudtunk előrefelé játszani. Olaszország jobb volt nálunk, egy jobb csapat vert meg minket. Felkészültebbnek látszottak nálunk. A pontok, amiket megszerezhettünk volna ezen a meccsen, nagy segítségünkre lehettek volna, de egy olyan csapat ellen játszottunk, amely régóta nem kapott ki. De ha nyertünk volna, akkor sem dőlt el volna még semmi. Ez egy torna, van még hátra két meccsünk, mindkettőt meg akarjuk nyerni. Wales ellen jobban fel fogunk készülni, és remélem, hogy azt a játékot fogjuk produkálni, amit szeretnénk, és megszerezzük a pontokat, amiket akarunk – fogalmazott a török szövetségi kapitány.

Jövő szerdáig lesz néhány napjuk idejük a felkészülésre, ugyanis akkor lépnek pályára legközelebb, ahogy az olaszok is; ők Svájc válogatottjával csapnak össze június 16-án.

A csoport:

Törökország–Olaszország 0-3 (0-0)

Gólszerző: Demiral (öngól, 53.), Immobile (66.), Insigne (79.)

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.