Grosjean megszólalt: Láttam, hogy közeledik a halál

A múlt hétvégi Formula–1-es Bahreini Nagydíjon brutális balesetet szenvedő Romain Grosjean először beszélt arról, miként élte meg a becsapódás pillanatait, milyen gondolatok kavarogtak a fejében, és hogy mi segítette abban, hogy kimásszon a lángoló roncsból.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO.HU2020. 12. 01. 17:03
Bahrain Grand Prix
Formula One F1 - Bahrain Grand Prix - Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain - November 29, 2020 Flames seen from the crash scene after Haas' Romain Grosjean crashed out at the start of the race Pool via REUTERS/Kamran Jebreili TPX IMAGES OF THE DAY - UP1EGBT13QIMD Fotó: XXSTRINGERXX xxxxx
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, Romain Grosjean a múlt hétvégi Bahreini Nagydíj versenyének első körében élt át horrorisztikus balesetet: 53 G-s erősséggel csapódott neki a szalagkorlátnak, amely kettétörte az autóját, majd 28 másodpercbe telt, mire ki tudott mászni a lángokban álló roncsból. A kórházban lábadozó 34 éves francia versenyző szerencsére kisebb égési sérülésekkel megúszta a becsapódást. Grosjean a balesetet követően már elmondta, az általa korábban sokat bírált glória mentette meg az életét, míg most a francia TF1 csatornának adott nyilatkozatában először beszélt arról, hogyan élte meg a balesetét követő pillanatokat.

– Nem tudom, hogy a csoda szót lehet-e használni, de ebben az esetben elmondhatom, hogy még nem jött el az ideje, hogy meghaljak. Láttam, ahogy a sisakrostélyom narancssárgába borul, és láttam a lángokat. Sok dolog jutott az eszembe, köztük Niki Lauda balesete is, és azt gondoltam, hogy nem lehet így és most vége. Nem fejezhetem be így a Formula–1-es történetemet. Aztán eszembe jutottak a gyerekeim, és azt mondtam magamnak, hogy értük ki kell szállnom. A tűzbe tettem a kezem, és éreztem, hogy ég a váz. Aztán, amikor kimásztam, éreztem, hogy húzzák a ruhámat, akkor tudtam, hogy kimenekültem.

– Még Hollywoodban sincs ilyen, sosem láttam még ehhez hasonló balesetet az életemben. Huszonnyolc másodpercen keresztül voltam a lángok között, de sokkal többnek tűnt. Háromszor próbáltam kimászni a kocsiból. Egy ilyen baleset után annak is örülök, hogy élek – mondta, majd kitért arra is, pontosan hogyan sikerült kimásznia. – Ahhoz, hogy ki tudjak szállni az ülésből, eltávolítottam a biztonsági övemet. A kormány már sehol sem volt, talán kirepült az ütközéstől. Végső soron a kezeim égtek meg, és eléggé megrándultam, először azt hittem, eltört a lábam.

– Sokkal inkább aggódtam a hozzátartozóim, elsősorban a gyermekeim, valamint az édesapám és az édesanyám miatt. Nem igazán féltettem magamat. Láttam, hogy közeledik a halál, szóval nem volt más választásom, mint kiszállni onnan – tette hozzá, majd elmondta, most milyen érzések kavarognak benne.

– Boldog vagyok, hogy életben vagyok, és másképpen látom a dolgokat. De ott van bennem az érzés, hogy vissza kellene ülnöm az autóba, ha lehetséges lesz Abu-Dzabiban, hogy másképp zárhassam a Formula–1-es pályafutásomat. Ez szinte olyan, mint a második születésnapom. Kijönni a lángokból, ez olyasmi, ami örökre meghatározza az életemet. Sok ember mutatta ki a szeretetét irántam, ami eléggé megérintett. Időnként könnybe is lábad a szemem – zárta a gondolatait Romain Grosjean, aki kedd helyett csak szerdán hagyja el a kórházat.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke kedden azt mondta, a versenyző kezelőorvosai szerint a gyógyulási folyamat a várakozásaiknak megfelelően halad.

– Nincs probléma, itt inkább arról van szó, hogy felgyorsítja a teljes felépülést, ha még egy éjszakát a kórházban marad – nyilatkozta Steiner.

A szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjat jövő vasárnap rendezik, Grosjeannak nagy valószínűséggel az lehet pályafutása utolsó Formula–1-es versenye, hiszen az már korábban eldőlt, hogy csapata jövőre nem hosszabbítja meg a szerződését.

A Haas hétfőn jelentette be, hogy a most hétvégén sorra kerülő Szahíri Nagydíjon a 24 éves brazil Pietro Fittipaldi helyettesíti majd Grosjeant. Az észak-amerikai központú istálló kedden azt is közölte, hogy jövőre az egyik versenyautóját az orosz Nyikita Mazepin vezeti majd. A Haas másik versenyzőülésének nagy esélyese Mick Schumacher, a hétszeres világbajnok fia, miután a Haasnál most alkalmazásban álló dán Kevin Magnussen Grosjeanhoz hasonlóan jövőre elhagyja a csapatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.