Ricciardo: Undorító volt a televíziós közvetítés a tűzgolyóval + videó

Daniel Ricciardo a Formula–1 legtöbbet mókázó versenyzője, a Renault ausztrál pilótája azonban most nagyon dühös, amiért a vasárnapi Bahreini Nagydíjon a Romain Grosjean horrorisztikus balesetét követő bő egyórás várakozás alatt a képernyőkön folyamatosan a szörnyű jelenetet kellett nézniük.

2020. 11. 30. 7:15
null
Szahír, 2020. november 29. Romain Grosjeant, a Haas francia versenyzõjét (k) támogatják segítõi a szahíri pályán a rajt utáni balesete után a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Bahreini Nagydíján 2020. november 29-én. Grosjean a hármas kanyar kijáratánál veszítette el az irányítást a Haas fölött, falnak csapódott, autója kettészakadt és lángba borult. A versenyzõ túlélte a balesetet, a futamot szüneteltetik. MTI/EPA /Pool/Hamad I Mohamed Fotó: Hamad I Mohamed Forrás: MTI/EPA /Pool/Hamad I Mohamed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap a Bahreini Nagydíjon Romain Grosjean, a Haas francia pilótája rögtön az első körben, a hármas kanyar kivezető részén szenvedett balesetet, miután a szahíri pályán ütközött az orosz Danyiil Kvjattal (Alpha Tauri), autójával a szalagkorlátba fúródott, és csak azután szabadult ki – sokkos állapotban, önerőből –, hogy 28 másodpercet töltött a lángtengerben! Mert az autója a kiömlő üzemanyag miatt kigyulladt, és döbbenetes volt látni, hogy emellett a becsapódáskor szabályosan kettétört!

Grosjean így menekült ki az autójából:

 

A televíziós közvetítésben a jeleneteket csak azután mutatták meg, hogy kiderült, a pilóta jól van. (Hihetetlen, hogy Grosjean, akin persze tűzálló overall volt, csak kisebb égési sérüléseket szenvedett a kézfején és a bokáján, de törése nincs.) A futamot piros zászlóval félbeszakították, a szalagkorlátot is helyre kellett hozni, és a 80 perces várakozás közben a kamerák képei már adásba kerültek, minden szögből megmutatták, mi is történt. A lángoló versenyautó oltását is láthattuk. Mindezt többször ismételték, ami felháborította a Bahreini Nagydíjat végül hetedik helyen záró Daniel Ricciardót.

– Szeretném kinyilvánítani az undoromat, és azt, hogy csalódtam a Formula–1-ben. Ahogy a közvetítésben újra és újra mutatták Grosjean balesetét, az tiszteletlenség volt a családja iránt, de valamennyiünk családja iránt is, akik nézték a futamot a televízióban. Egy órán át várakoztunk, és ezalatt a képernyőkön egy tűzgolyót és egy félbevágott autót láttunk, folyamatosan ezt mutatták. Akik úgy gondolták, hogy ez is csak a show része, azok közben a mi érzelmeinkkel játszottak, és ez gusztustalan. Bízom benne, hogy ezt nem csak én látom így, hanem a pilótatársaim is, ha nem így lenne, azon nagyon meglepődnék – fogalmazott Ricciardo, de a többi pilóta a nyilatkozatában nem erre helyezte a hangsúlyt, hanem a megkönnyebbülésre, hogy Grosjean megúszta a becsapódást.

– Sokkoló volt látni Romain balesetét, és ez ráébreszt, hogy amikor beszállok az autóba, milyen kockázatot vállalok. Hálás vagyok a sorsnak, hogy a Halo működött, így a korlát nem fejezte le Romaint, mert most rettenetes dolog is történhetett volna – nyilatkozta a Bahreini Nagydíjon győztes Lewis Hamilton, a Mercedes immár hétszeres világbajnoka, a fejvédő glória biztonsági szerkezetre utalva, amit 2018-ban vezettek be, hogy óvja a pilótákat.

– Először mérges voltam Romainre, amiért keresztbe jött a pályán, nem értettem, mit csinál, de amikor a tükrömben megláttam a tüzet, már csak azért szorítottam, hogy ne legyen semmi baja – mondta Kvjat.

– Az én generációm még nem látott ilyesmit, szörnyen ijesztő volt. Nem gondoltam volna, hogy egy Formula–1-es autó csak így kettétörhet és átmegy a szalagkorláton. A Halo azonban bizonyította, hogy nagyon hasznos találmány – nyilatkozta Pierre Gasly, az Alpha Tauri francia pilótája.

Ross Brawn, a Formula–1 sportért felelős ügyvezetője szerint sem kérdés, hogy a korábban sokat bírált glória mentette meg Grosjean életét. Brawn leszögezte, aggodalomra ad okot a hatalmas tűz, és az is, hogy a Haas áttörte a szalagkorlátot, ugyanakkor az autó a biztonság szempontjából jól vizsgázott, ami nagy pozitívum.

A szahíri történteket természetesen kivizsgálják, miközben a mezőny marad Bahreinben, mert a 2020-as világbajnokság utolsó előtti futamát is itt rendezik a hét végén.

Romain Grosjeant, a Haas francia versenyzőjét támogatják segítői a szahíri pályán a rajtot követő balesete után
Fotó: MTI/EPA /Pool/Hamad I Mohamed

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.