Gulácsi Péter BL-elődöntős, készülhet Neymar és Mbappé ellen

Gulácsi Péter csapata 2-1-re legyőzte az Atlético Madridot a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A magyar válogatott kapusa 13 évvel Fehér Csaba negyeddöntős szereplése után szintén játszhatott a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc között, sőt, a jövő héten a Neymarral és Mbappéval felálló Paris SG ellen védhet a sorozat elődöntőjében.

Magyar Nemzet
2020. 08. 13. 22:59
Champions League - Quarter Final - RB Leipzig v Atletico Madrid
SOCCER-CHAMPIONS-RBL-ATM/REPORT Fotó: POOL New Forrás: Lluis Gene/Pool via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

beállította Fehér Csaba BL-rekordját. Az RB Leipzig 29 éves kapusa csütörtök este – az Atlético Madrid ellen – szerepelhetett Bajnokok Ligája-negyeddöntőben, csakúgy, mint a PSV korábbi védője a 2006–2007-es szezonban. S ha már Gulácsi – aki a sorozat egyenes kieséses szakaszában még nem kapott gólt – megkapta a lehetőséget Julian Nagelsmann vezetőedzőtől, akkor be is bizonyította, miért választották a Bundesliga legjobb kapusának az előző szezonban . (A Leipzig másik magyar válogatott játékosa, nem kapott szerepet a találkozón.)

Gulácsi Péter biztos pont volt a lipcsei kapuban Fotó: Lluis Gene/Pool via REUTERS

Előbb az Atlético Madrid középső védője, Szavics fejelt, de a válogatott kapusa a helyén volt, majd Carrasco szélre tartó lövését védte bravúrral. A spanyol csapat, amely a 2013–14-es és a 2015–2016-os szezonban a döntőig menetelt, szemlátomást megszenvedett a fegyelmezett németekkel szemben. Egyre keményedett a meccs, Diego Simeone, a spanyolok vezetőedzője hisztérikusan számolgatta a sárga lapot érő lipcsei szabálytalanságokat, de a játékvezető lap nélkül hozta le az első fékidőt. A csapatok pedig gól nélkül.

A folytatásban öt percet sem kellett várni a mérkőzés első góljára. Egy régi ismerős, a Barcelonában nevelkedett, a Dinamo Zagreb színeiben tavaly a Fradi ellen is gólt szerző spanyol középpályás, Dani Olmo fejesével szerzett vezetést a Leipzig. Ügyes német adogatás után Sabitzer adott középre, a második hullámban érkező Olmo okosan fejelt a hosszú sarokba. A világ egyik legjobb kapusának tartott Jan Oblaknak esélye sem volt a hárításra.

A bekapott góltól kissé megzavarodott Simeone csapata, olyannyira, hogy Gulácsi kapujáig csak elvétve tudott eljutni a nemzetközi színtéren sokkal tapasztaltabb Atlético. A változást a 68. perc hozta el: ekkor küldte pályára Simeone a tavaly nyáron 125 millió euróért vásárolt Joao Felixet, és az alacsony portugál két perc alatt meghálálta a bizalmat. Ügyesen tört be a 16-oson belülre, Klostermann csak szabálytalanul tudta szerelni. A jogos büntetőt a sértett váltotta gólra – Gulácsi érezte az irányt, de nem tudott hárítani. Ez volt az első gól, amit a Leipzig kapott a BL egyenes kieséses szakaszában.

Ha valamiért lehetett félnivalója a német bronzérmesnek, akkor az az Atlético Madridra nézve hízelgő statisztikai adat: a „matracosoknak” becézett csapat a szezonban eddig négyszer fordított vesztes állásból, többek között a BL-címvédő, Liverpool ellen is. De ezúttal nem így alakult: három perccel a meccs vége előtt egy gyors lipcsei kontra végén Adams lövésébe Szavics tette bele a lábát: a megpattanó labda így utat talált Oblak kapujába. Újra a németeknél volt az előny.

És ez az eredmény már nem változott: a Leipzig jutott a legjobb négy közé, Gulácsi megdöntötte Fehér Csaba magyar BL-rekordját, és készülhet a jövő héten a Neymarral és Mbappéval felálló Paris SG elleni elődöntőre. S az is eldőlt, hogy biztosan lesz magyar érdekeltség az idei fináléban: a Paris SG másodedzője, Löw Zsolt vagy a Leipzig két magyarja, Gulácsi vagy Orbán ott lehet a jövő vasárnapi lisszaboni döntőn.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, a teljes program:

Szerda: Paris Saint-Germain–Atalanta 2-1. Gólszerzők: Marquinhos (90.), Choupo-Moting (93.), illetve Pasalic (26.)

Csütörtök: RB Leipzig–Atlético Madrid 2-1. Gólszerző: Olmo (50.), Adams (88.) illetve Felix (70., 11-esből)

Péntek: Barcelona–Bayern München

Szombat: Manchester City–Lyon

Mindegyik mérkőzés 21.00-kor kezdődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.