Három arany és kétezer euró Hosszú Katinka termése Nizzában

Kilenc magyar úszó vett részt az év első jelentősebb nemzetközi úszóversenyén, a franciaországi Golden Tour-sorozat első állomásán Nizzában. A pénteken kezdődött és vasárnap este zárult, pénzdíjas versenyen Hosszú Katinka három, Milák Kristóf két, Zombori Gábor egy számban győzött.

Magyar Nemzet
2021. 02. 07. 19:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilenc közül Hosszú Katinka volt a legaktívabb magyar Nizzában, ahol tíz számban állt rajthoz a pénteken kezdődött viadalon, és ő volt a legeredményesebb is, három győzelmet aratott a háromszoros olimpiai bajnok. Az szinte magától értetődő, hogy két kedvencében, 200 és 400 vegyesen az első helyen csapott a célba, melyek mellett 200 háton sem talált legyőzőre.

Pénzdíjas versenyről volt szó , az előfutamok első három helyezése és a döntők első négy helyezése fizetett a résztvevőknek a Golden Tour-sorozat első állomásán, így négyszáztól ötven euróig terjedő bónuszokat lehetett felcsipegetni. összességében 2050 euróval (körülbelül 730 ezer forinttal) gazdagodott a három nap alatt.

Egy éve itt, Nizzában volt az utolsó verseny, mielőtt elhalasztották az olimpiát...Most itt van az első verseny...

Közzétette: Katinka Hosszu2021. február 5., péntek

 

Az aranyérmek mindig szépen csillognak, az időeredmények azonban mérsékelt ünneplésre adnak okot. 400 vegyesen például 4:42,96-tal győzött Hosszú, akinek a riói olimpián úszott világrekordja ennél cirka 17 másodperccel volt gyorsabb. Nyilvánvalóan igazságtalan a csúcsformához hasonlítani az év eleji eredményeket, de annak lehet jelentősége, hogy Hosszú tavaly februárban ugyanitt, ugyanezen a versenyen 4:38,69-cel nyerte meg a 400 vegyest, és most ahhoz képest is több mint négy másodperccel lassabb volt.

Hosszú Katinka mellett két magyar úszó aratott győzelmet. Mindenek előtt ki kell emelni Milák Kristófot, aki öt számban indult, 100 és 200 pillangón lett első. Mindkét döntőben Márton Richárd lett a második mögötte, sőt 200-on Biczó Bence lett a harmadik – ők hárman együtt készülnek Selmeci Attila csapatában.

Természetesen Milák is jócskán elmaradt a 200 pillangós világcsúcsától, amely 1:50,73, Nizzában pedig 1:56,80-nal nyert. Ő december elején 1:54,98-cal lett második a kaposvári országos bajnokságon mögött, ebből is látszik, hogy komoly munkából érkeztek az úszók Franciaországba. Milák esetében érdekes még a gyorsúszás, hiszen tervei szerint azt építené fel a pillangó mellé idén: 100-on ötödik, 400-on harmadik lett, 200-on viszont nem jutott be a döntőbe.

A harmadik magyar győztes Zombori Gábor volt, aki 400 gyorson nyert, abban a számban, amelyben 2019-ben junior világbajnok lett Budapesten. Dobogóra állhatott még Bernek Péter, aki 400 vegyesen szerezte meg a bronzérmet, ugyanebben a számban Gyurta Gergelyt kizárták.

Bohus Richárd csak 50 háton jutott be a döntőbe, hetedik lett, Gyurinovics Fanni pedig 100 gyorson volt finalista, és ötödikként zárt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.