Kovács Józsi ezüstérmes az olimpián! – örülnek az amerikaiak

Az atlétikai versenyeken a férfiak súlylökődöntőjében ezüstérmes lett Joe Kovacs, mégpedig az Egyesült Államok színeiben, de jól gondoljuk, hogy nála igen erős a magyar szál.

2021. 08. 05. 9:33
Tokyo 2020 Olympic Games: Day 13
TOKYO, JAPAN - AUGUST 05: Joe Kovacs of The USA competes in the men's shot put final at the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium in Tokyo, Japan on August 05, 2021. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency (Photo by MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: MUSTAFA YALCIN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az atlétikai versenyeken a férfiak súlylökődöntőjében ezüstérmes lett Joe Kovacs, mégpedig az Egyesült Államok színeiben, de jól gondoljuk, hogy nála igen erős a magyar szál.

A 32 éves Joe Kovacs – nekünk legyen csak „Kovács Józsi” – az Egyesült Államokban, a pennsylvaniai Betlehemben született, de apai ágon magyar származású, nagyszülei az 1956-os forradalom után emigráltak Amerikába. A kis Joe nyolcesztendős volt, amikor édesapja, Joseph vastagbélrákban elhunyt, édesanyja, Joanna nevelte fel, akinek mindig köszönetet mond, amikor interjút ad valamelyik jól sikerült versenye után. Joe Kovacs nem beszél magyarul, de a gyökerei nagyon fontosak számára, ezt is rendre hangsúlyozza.

A 2016-os riói olimpián ezüstérmes volt a súlylökésben az ugyancsak amerikai Ryan Crouser mögött, a 2015-ös pekingi és a 2019-es dohai vb-t viszont ő nyerte, utóbbit hihetetlen versenyben. A végeredmény így nézett ki: 1. Joe Kovacs 22,91; 2. Ryan Crouser 22,90; 3. Tom Walsh (Új-Zéland) 22,90. Kovacs és Crouser egyaránt az utolsó sorozatban dobta a legjobbját, amivel az örök-világranglista holtversenyes harmadik, illetve ötödik helyére kerültek.

Crouser azonban azóta, tavaly június 18-án Eugene-ben megjavította az ugyancsak amerikai Randy Barnes 1990-es keltezésű 23,12 méteres világcsúcsát, mégpedig 23,37-re, így Tokióba ő érkezett favoritként. S meg is védte a címét, hiszen Rióban is ő győzött. Kevés hiányzott, hogy tovább javítsa a világcsúcsát. Elsőre 22,83-at lökött, végül 23,30-cal végzett az első helyen. Crouser öt dobása is nagyobb volt vetélytársaiénál, pedig ők is emberesen eldobták a súlygolyót: Joe Kovacs 22,65-tel végzett a második, Thomas Walsh 22,47-tel a harmadik helyen.

Joe Kovacs második olimpiai ezüstérmét szerezte meg
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Mustafa Yalcin

A sorrend amúgy nemcsak a dohai vb-n, hanem a riói olimpián is ez volt Crouser, Kovacs és Walsh között, de öt éve csak 22,52; 21,78 és 21,36 métert löktek. S így a mostani dobogó „történelmi”: az olimpiák történetében egészen eddig még nem fordult elő, hogy egy egyéni számban ugyanaz legyen az első három sorrendje, mint az azt megelőző játékokon.

Joe Kovacs amúgy a riói olimpia után abba akarta hagyni a súlylökést, de a felesége, Ashley – aki egyúttal az edzője is – rávette a folytatásra. S milyen jól tette! Kovacs a Twitter-oldalán köszönetet is mondott neki, megjegyezve, hogy sorrendben az ötödik világversenyén végzett dobogón, és a második helynél nem végzett hátrébb. Azt eddig nem említettük, hogy a 2017-es londoni vb-n is ezüstérmes volt. S most talán nem gondol a visszavonulásra.

Ez pedig Ryan Crouser nagy lökése:

További eredmények:

Férfi 110 m gát, olimpiai bajnok: Hansle Parchment (Jamaica) 13,04 mp; 2. Grant Holloway (Egyesült Államok) 13,09; 3. Ronald Levy (Jamaica) 13,10.

Férfihármasugrás, olimpiai bajnok: Pedro Pichardo (Portugália) 17,98 méter, 2. Zsu Ja-ming (Kína) 17,57; 3. Hugues Fabrice Zango (Burkina Faso) 17,47.

A súlylökés döntője után örülhettek az amerikaiak, a férfi 4×100 méteres elődöntők viszont hatalmas csalódást hoztak számukra. A Trayvon Bromell, Fred Kerley, Ronnie Baker, Cravon Gillespie négyes 38,10 másodperces idejével csak hatodik lett a futamában, így nem jött be a döntőbe. Ez bombameglepetés!

A hétpróbázó Krizsán Xénia a 15. helyen áll. Hat szám után az olimpiai, világ- és Európa-bajnok belga Nafissatou Thiam vezet a holland Anouk Vetter és az amerikai Kendell Williams előtt. A hétpróbázók a 800 méteres futással fejezik be a versenyt, magyar idő szerint 14.30-kor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.