Balkezes veszedelem: Hannibal Lecter a teniszpályán

Tizenhét éve nem látott bravúrt hajtott végre múlt héten Juan Manuel Cerúndolo. A tizenkilenc éves, argentin teniszező élete első ATP-főtáblás versenyén megállíthatatlan volt, és megnyerte a Córdoba Open trófeáját. A váratlan sikerrel a sportos családba született argentin több mint százötven helyet javított a világranglistán, és nagy elődök nyomába lépett.

2021. 03. 04. 7:39
Juan Manuel Cerúndolo
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már múlt héten kedden ünnepelt a Cerúndolo család az argentínai Córdobában. A hazai ATP 250-es versenyen szabadkártyával induló 22 éves Francisco és a selejtezőből a főtáblára jutó, 19 éves Juan Manuel ugyanazon a napon nyert először meccset ATP-főtáblán. Francisco lelkének jót tett a siker, hiszen januárban volt esélye arra, hogy életében először Grand Slam-főtáblára kerüljön, ám az Australian Open dohai selejtezőjét egy győzelem után a pozitív koronavírustesztje miatt nem folytathatta. Córdobában már azt is hihetetlennek nevezte, hogy öccsével egy napon ünnepelhetett fontos sikert. Ha tudta volna, mi következik, nem koptatja el ilyen hamar ezt a jelzőt.

Juan Manuel ugyanis élete első ATP-főtábláján nem állt meg egyetlen győzelemnél, hanem búcsúztatta a harmadik és hetedik kiemeltet, Miomir Kecmanovicsot és Thiago Monteirót, majd az elődöntőben nemes bosszút állt a bátyját kiejtő Federico Corián. Aki azt gondolta volna, hogy a fináléban megilletődötten kezd, annak ­6:0-ra hozott első szettel válaszolt az ötödik kiemelt Albert Ramos-Viñolas ellen, majd egy kisebb hullámvölgyet átvészelve, háromjátszmás sikerrel megszerezte a trófeát.

Utoljára ilyen fiatal argentin játékosként José Acasuso jutott ATP-torna döntőjébe 2001-ben, Buenos Airesben, szintén debütánsként. Az edzője Alejandro Cerúndolo volt, akinek felesége, a sportpszichológus Maria Luz éppen akkoriban hordta szíve alatt harmadik gyermekét, Juan Ma­nuelt. (Az életkor szerint középső testvér, María Costanza ifjúsági olimpiai bajnoki címet nyert a 2018-as, Buenos ­Aires-i játékokon a gyeplabdacsapattal.) A fiúknak tehát a sportszakmai és a mentális felkészülés is adott volt otthon, mégis teljesen különböző karakterű teniszezővé váltak.

– Védekező kontrajátékosként jellemezném magamat, szeretem az ellenfelem erejét használni – fogalmaz a friss tornagyőztes Juan Manuel. – Francisco viszont agresszív támadóteniszt játszik, nagyon keményen üti a labdát – jellemezte fivére játékát. Ehhez még hozzátehetjük, hogy a jobbkezes Francisco temperamentumosan viselkedik a pályán, balkezes öccse sokkal higgadtabb.

– Mindig is ilyen volt, sosem fejezi ki az érzelmeit – mondja az édesanyja. – Néha az edzői szerették volna, ha extrovertáltabb, ha kiabál egy kicsit, de ennek elmaradása nem azt jelenti, hogy ne lenne nagyon erős mentálisan.

Aktuális edzője, Andrés Dellatorre szerint is sokra viheti az okos, technikás teniszt játszó tanítványa, aki mentális erejét a córdobai fináléban is megmutatta. A szerváján viszont még javítania kell ahhoz, hogy a teniszvilág legjobbjaival hosszú távon is felvegye a versenyt. Intelligens játéka miatt kortársai számítógépnek (La Compu) becézik a fiatal Cerúndolót, a korábban argentin Davis-kupa-kapitányként is dolgozó édesapja viszont egészen másfajta névvel illette.

– Az édesapám gyakran talál ki nekem beceneveket, legújabban Hannibal Lecternek hív, mondván, belemászok az ellenfelek fejébe, és „megeszem az agyukat”. Apa nagyon vicces, de ez a becenév annyira nem tetszik, nehéz azonosulnom egy gyilkossal – mondja Juan Manuel Cerúndolo, aki inkább Rafael Nadalt tartja példaképének, a múlt heti sikerrel pedig egy apró lépést már meg is tett nagy álma, a Roland Garros-trófea felé.

Nem Juan Manuel Cerúndolo az első teniszező idén, aki szinte a semmiből futott be. Az Australian Openen az orosz Aszlan Karacev Grand Slam-bemutatkozása alkalmával elődöntőt játszhatott, és nemcsak a legjobb száz, hanem egy nagy lépéssel a top 50 közé is bekerült a világranglistán. Juan Manuel Cerúndolo a tornagyőzelem következtében a 335. helyről 154 pozíciót lépett előre. Nála hátrébb álló versenyző csak négy alkalommal nyert ATP-tornát. Tommy Haas és Pablo Andújar már ismert játékosként, hosszú sérülés után visszakapaszkodva tette meg ezt, Fernando González és az 550. hellyel csúcstartó Lleyton Hewitt viszont Cerúndolóhoz hasonlóan tornagyőzelemmel jelentkezett be a nagyok világába. A chilei később párosban ötkarikás aranyérmes lett, egyesben olimpiai és Australian Open-döntőig jutott, az ausztrál pedig két Grand Slam-trófeáig és világelsőségig vitte. Intő példa is akad Juan Manuel számára: a legutóbbi teniszező, aki a legelső ATP-tornáját megnyerte, Santiago Ventura megrekedt az egyetlen, 2004-es casablancai sikerénél.

Hogy Cerúndolo – vagy éppen Karacev – tud-e építeni a februári sikerére, az még a jövő zenéje. De azt mindketten megmutatták, hogy a nagy eredmények lehetősége bennük rejlik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.