Korona volt a terve a királyszámban

Noha a versenyprogramot záró királyszám, a férfi puskások – magyar éremeséllyel is kecsegtető – 50 méteres összetett versenyszáma még előttünk állna, július utolsó napjára az érmek többségét már kiosztották volna sportlövészetben Tokióban. A sportág nemzetközi vezetőinek presztízskérdés, hogy az aktuális játékok első aranya sportlövő nyakába kerüljön, ezért 2008 óta igyekeznek úgy összeállítani a programot, hogy a nyitónapon kora reggel már döntőt lőjenek a női puskások, így nyerhetik meg ugyanis a különversenyt az országúti kerékpárosokkal szemben, akik ugyancsak az elsőre hajtanak.

Pircs Anikó
2020. 07. 31. 13:48
null
Péni István szerint a külső körülmények kizárása a legnehezebb feladat a sportlövészetben Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan lett volna és jövőre még lesz is lehetőség további indulói jogosultságokat elnyerni, Magyarország jelen állás szerint négy kvótával vágott volna neki a játékoknak: férfi puskában Péni István és Sidi Péter, női puskában Mészáros Eszter, míg női pisztolyban Major Veronika szerzett indulói helyet. Jóllehet a jelenlegi kontingens éppen fele a 2016-os riói sportági csapatnak, bizakodóan várhattuk volna a rajtot, hiszen a hatodik olimpiájára készülő 41 éves világ- és Európa-bajnok Sidi kezében éppúgy benne van az újabb ötkarikás döntő, mint az időközben felnőttklasszissá érő Péni Istvánéban és Major Veronikáéban.

– A sportlövészetben eredményeket biztosra venni nem lehet, de talán kijelenthető, hogy Sidi Péter újra ott lett volna a döntőben légpuskában. A februári wroclawi kvalifikációs Európa-bajnokságon fantasztikusan versenyzett, az alapversenyben saját világcsúcsát megközelítve nyert kvótát és jutott a fináléba – kezdte Győrik Csaba szövetségi kapitány. – Péni István ugyanitt megnyerte első Eb-érmeit olimpiai számokban, az elmúlt év menetelése alapján elmondható: bármikor, bármilyen versenyt meg tud nyerni, legyen szó légpuskáról vagy az összetett számról.

A villámkarriert befutó, a női pisztolyosok legszűkebb elitjéhez tartozó Major Veronikát is a tokiói éremesélyesek közé sorolhatjuk. Győrik Csaba versenyzője mentálisan rendkívül erős, a legkiélezettebb pillanatokban is hideg fejjel és biztos kézzel lő. – Ha tudja hozni, amire képes, helye van az olimpiai fináléban, ráadásul nagyon erős döntőlövő, amit az is bizonyít, hogy az ő neve áll a sportpisztolyos szám döntős világcsúcsa mellett. Mostanában kegyetlenül jól lő – jegyezte meg a kapitány.

Huszonnégy éves puskásunk jövőre az olimpiai aranyat veszi célba
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

A nemzetközi mezőnyről szólva a kapitány kiemelte, alapvető változás, hogy a nemek közti egyenlőség jegyé­ben elnyerhető kvótaszámok miatt több női versenyző lép lőállásba Tokióban, mint Rióban, ugyanakkor a férfi indulók száma kisebb, ezáltal Péniéknek a korábbinál sűrűbb mezőnyben kell felvenniük a harcot.

Péni Istvántól megkérdeztük, miként viseli, hogy még egy évet várnia kell arra, hogy lőállásba lépjen Tokió­ban. – A riói olimpia zárónapja óta készülök a tokiói játékokra, nem oszt, nem szoroz az egyéves halasztás, amire úgy tekintek, kaptunk ajándékba még egy évet, hogy jobbak legyünk. A motivációmból nem veszítettem, a munkamorálom sem lett rosszabb, nem azért megyek le naponta a lőtérre, mert olimpiára készülök, hanem azért, mert szeretek oda járni, és tízeseket lőni. Az egyetlen nehézség, hogy még mindig nem tudjuk, mikor lesz a következő versenyünk – válaszolta. – Nagyon sok mindenben változtam a riói húszéves Péni Istvánhoz képest. Sokkal tudatosabban készülök, ami a versenyzésemen is meglátszik. Négy éve a legfiatalabb versenyzők egyike voltam, mostanra jóval érettebb lettem; összeszedettebben, koncentráltabban és nyugodtabban fogok tudni versenyezni.

Péni Istvánhoz hasonlóan a pisztolyos Major Veronika idei formaidőzítése is kiválóan sikerült, a futócéllövészetben Európa-bajnok, sportpisztollyal Eb-ezüstérmes keszthelyi sportoló sorra lövi az edzéseken a világcsúcsnál magasabb eredményeket. – Nagyon sajnálom, hogy nem idén versenyzünk Tokió­ban. Szinte minden órában eszembe jut az olimpia. Testben és lélekben is felkészültem az idei versenyre, és úgy vélem, megálltam volna a helyem, de bízom benne, hogy jövőre is hason­lóan jó formában várom majd a rajtot – mondta Major Veronika.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.