A Liu fivérek a világ előtt, még két vb-arany és három ezüst is!

Szenzációsan alakult számunkra vasárnap délután a férfiak 1000 méteres döntője a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai, dordrechti világbajnokságán: Liu Shaolin Sándor győzött, a szombaton 500-on első Liu Shaoang pedig ezüstérmes lett! Később, a 3000 méteres szuperdöntő pedig úgy alakult, hogy összetettben Liu Shaoang lett a világbajnok, és itt bátyjának jutott az ezüst. S a vb végén férfiváltónk is ezüstérmes lett.

Magyar Nemzet
2021. 03. 07. 15:58
null
Liu Fotó: MOKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy szombaton a férfiaknál Liu Shaoang 500 méteren világbajnok lett , a vasárnapot is bizakodva várhattuk. Még a pénteken rendezett előfutamokból Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, a nőknél pedig is továbbjutott a negyeddöntőbe. Az összetett versenyben Liu Shaoang azonos pontszámmal állt az élen a kanadai Hamelinnel, bátyja a hatodik helyet foglalta el, férfiváltónk pedig az A döntőre készült. Női váltónk vasárnap a B döntőben volt érdekelt, még délelőtt, itt a lengyelek mögött a második helyet szerezte meg, összesítésben pedig hatodik lett.

A délután program elején az 1000 méter negyeddöntői után azt mondhattuk: háromból három. Liu Shaoang futamában első, Liu Shaolin Sándor Hamelin mögött második lett, s Jászapáti Petra is másodikként ment tovább. Utóbbi később az elődöntős futamában a harmadik helyen ért célba, ezzel a B döntőbe jutott, ahol a második helyet szerezte meg. Összesítésben pedig hetedik lett a világbajnokságon.

A férfiaknál az elődöntőben a Liu testvérek különböző futamokba kerültek, s itt mindketten elsők lettek. Liu Shaolin mögött ráadásul most Hamelin nagyon megjárta, mert a vége felé beszorult versenyzőnk mögé, kiesett a ritmusból, és ő csak a B döntőbe jutott be. Az A döntőre Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, az orosz Jelisztratov, az olasz Sighel és a francia Lepape hangolhattak, de az addig látottak alapján erősen a mieinknek állt a zászló. S be is jött a papírforma, a jégen az történt, amit a tanári módon összedolgozó Liuék akartak, a többiek hozzá sem tudtak szólni a döntőhöz: Liu Shaolin Sándor győzött, mögötte pedig Liu Shaoang lett az ezüstérmes.

Liu Shaolin Sánor és Liu Shaoang verhetetlenek voltak 1000 méteren
Fotó: MOKSZ

A vb a 3000 méteres szuperdöntővel folytatódott, ahol érmeket nem osztottak, itt az összetett vb-érmek sorsa volt a tét a legjobb nyolc korcsolyázó között. Liu Shaoangnak 57, Liu Shaolinnak 42, Hamelinnek és Jelisztratovanak egyaránt 39 pontja volt. A szuperdöntő, ahol a győztes 34 pontot kap, mindig a taktikázásról szól, most sem volt másként. Liu Shaolin és a holland De Laat körelőnyre tett szert, a francia Lepape pedig két kör előnyt hozott össze, de a francia egyáltalán nem volt veszélyes a mieinkre. Az összetett világbajnok a hatodik helyen beérkező Liu Shaoang lett, bátyjának pedig az ezüst jutott, aki a szuperdöntőben harmadik lett a francia és a holland mögött. De Liu Shaolin nagyot hibázott, a kavarodásban elszámolta magát egy körrel, először azt hitte, hogy ő nyerte meg a vb-t, a döbbenet ki is ült az arcára, amikor szembesült a történtekkel. De az arany azért a családban maradt. Az összetett végeredménye: 1. Liu Shaoang 60, 2. Liu Shaolin Sándor 55, 3. Jelisztratov 44.

Az utolsó számban, a férfiváltók 5000 méteres döntőjében csapatunk Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, összeállításban a hollandokkal, az oroszokkal és az olaszokkal meccselt. Az olaszok elestek, de utána, amikor fokozódott a tempó, sajnos Burján is így járt. Váltónk azonban a hollandok és az oroszok mögött bejött a harmadik helyre, s mivel az oroszokat kizárták, a második helyen végzett. Válogatottunk a vb-n így három arany- és három ezüstérmet szerzett, számunkra ez minden idők legjobban sikerült világbajnoksága.

Annyi kiegészítést azért tennünk kell, hogy a koronavírus-járvány miatt, az utazási nehézségekre hivatkozva a nemzetközi élmezőnyből a dél-koreaiak és a kínaiak nem vettek részt a vb-n. Ám az is nagy igazság, hogy mindig azokat kell legyőzni, és csak azokat lehet, akik jelen vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.