Marco Rossi: Az elmúlt egy hónapban két évet öregedtem

Marco Rossi egy életre a szívébe zárta az Eb-n történteket, különösen a szurkolók adtak neki erőt, ezeket az érzéseket nem fogja elfelejteni. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egészen biztos abban, hogy több játékos felhívta magára a figyelmet, és képes lesz erősebb külföldi bajnokságba igazolni az Eb-szereplés után.

Magyar Nemzet
2021. 06. 24. 16:30
ROSSI, Marco; Schfer Andrs
München, 2021. június 23. Schafer András (b) és Marco Rossi szövetségi kapitány a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkõzés végén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Németország-Magyarország 2-2. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenekelőtt köszönöm szépen a gratulációt. Átadom a többieknek, ők igazából a főszereplők. A válogatott több szinten is előrelépett, ma már félelem nélkül játszunk akár magasabbra taksált ellenfelekkel szemben, állóképesség és futás terén felvesszük a versenyt a legjobb ellenfelekkel. Taktikai szinten is megálljuk a helyünket. Technikailag van még lemaradásunk, de nem a hiányosságokra akarok összpontosítani – kezdte az Európa-bajnokság utolsó magyar érdekeltségű sajtótájékoztatóján Telkiben.

Rossi kifejtette, hogy az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött a magyar válogatott, a szakmai stáb motivált, a szakemberek rátermettek a feladatra. Az eredmények nem tükrözik teljesen, én még mindig szeretném, ha a támadóbb, proaktívabb játékot játszaná, mint Izland vagy akár Törökország, Szerbia vagy Olaszország ellen. De ezt a stílust nem lehetett felvállalni.

A kapitány biztos abban, hogy több játékos is felhívta magára a figyelmet, jó benyomást tett az Eb-n, és számíthat arra, hogy komolyabb bajnokságokból is keresik majd őket, mert ez is a válogatott fejlődését szolgálja.

Addig marad, amíg érzi a bizalmat és a szeretetet
Fotó: Havran Zoltán

Rossit szembesítették a magyar nyelv tanulásáról tett ígéretével. – Elkezdtem tanulni néhány hónapig, mielőtt félre kellett tolnom a nyelvkönyvet, mielőtt muszáj volt az Eb-re koncentrálni. Most nyaralni megyek, mert az elmúlt hónapban két évet öregedtem. Utána jön az NB I-es bajnokság, amelyet követek, majd a vb-selejtező, szeptember 2-án Angliával játszunk. Jó esetben novemberben tudom folytatni a nyelvtanulást.

A kapitány egészen biztos abban, hogy nem lesz visszaesés a válogatott eredményeiben, mint ahogy az történt 2016-ban. – Erre már soha nem fog sor kerülni, mert csak olyan labdarúgókat fogok meghívni, akiken látom, hogy futballoznak és harcolnak. Ha valaki technikailag képzett, de nem fut, akkor nem versenyképes a nemzetközi futballban. Nem kell mindenkinek Szoboszlaihoz hasonló technikai adottságú játékosnak lennie. 2019 novemberében feltettem magamnak a kérdést: felmondasz vagy megváltoztatod a válogatás kritériumait. Az utóbbi mellett döntöttem: amíg én vagyok a szövetségi kapitány, azokat hívom, akik megérdemlik. Egyvalamit megígérhetek: ha valaki küzd és harcol, azt meghívom – mondta a kapitány.

Az őszi vb-selejtezők is szóba kerültek. – A sérültek közül Kalmár Zsolttal ősszel szerintem még nem számolhatok, bízom benne, hogy Szoboszlai Dominikkal már igen. Szakmailag az egyik legfontosabb tapasztalat a vébéselejtezők előtt az, hogy hogyan tud terület keletkezni, hogyan tudunk területet nyerni a pályán, ezt a németek ellen már jól megoldottuk – mondta Rossi.

A Nemzeti Sport kérdésére az Eb magyar felfedezettjéről, Schäfer Andrásról is beszélt Marco Rossi. – Ismertem őt az MTK-ból, és amikor Olaszországba került a Genoához, felhívtak, és én már akkor nagyon jó véleménnyel voltam róla – mondta a jelenleg Dunaszerdahelyen futballozó 22 éves kapitányról a kapitány. – Sajnos Genovában, majd a Chievo kölcsönjátékosaként sem kapta meg a lehetőséget a felnőttek között. Én a jövőjét illetően Olaszországról lebeszélném, be sem tenném oda a lábamat a helyébe, de Németországot vagy Angliát szívesen javasolnám neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.