Markus Söder miatt kevés német szurkoló lesz a Szuperkupán

Bár az UEFA és a szervezésben partnere, az MLSZ mindent elkövet a ma esti Szuperkupa-mérkőzés biztonságos megrendezéséért és a szurkolók egészségének a megóvásáért, Münchenben megnőtt a bizalmatlanok száma. A hírek szerint mintegy kilencszázan mondták le a jegyüket és az utazásukat, és még a meccset közvetítő televíziós csatornák kommentátorai sem jönnek el Budapestre.

Magyar Nemzet
2020. 09. 24. 12:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatottak Markus Söder szavai: a vártnál jóval kesebb német szurkoló érkezik ma Budapestre a Bayern München–Sevilla Szuperkupa-mérkőzésre. A bajor miniszterelnök hétfőn azt mondta, görcsbe rándul a gyomra, ha a meccsre gondol, mert Budapest kockázatos hely a koronavírus-járvány miatt, és kilátásba helyezte a hazatérő szurkolók kéthetes karanténját.

Az UEFA háromezer jegyet adott mindkét klubnak, ám egyik sem élt ennyi lehetőséggel. A Sevilla esetében ez érthető, hiszen az andalúziai város messze van, az utazási korlátozások miatt csak repülővel lehet eljönni a magyar fővárosba, és mindössze ötszázan vállalták az utat. München azonban jóval elérhetőbb távolságban helyezkedik el, és végül 2100 Bayern-szurkoló vásárolt belépőt és szervezte meg az utazását. Ez azonban az utóbbi napokban jelentősen megváltozott, különösen Markus Söder nyilatkozatát követően.

 

Fotó: Uefa.com

 

A legnagyobb Bayern München szurkolói klub, az FC Bayern München Fanclub Nabburg/Oberpfalz a teljes utat visszamondta. Az 5755 tagú klub elnöke, Bernd Hofmann igazat ad Markus Söder bajor miniszterelnöknek, és nem helyesli, hogy a Szuperkupa-döntőt Budapesten és nézők előtt rendezik meg, a legfontosabb szerinte a szurkolók egészsége és biztonsága. A bajor drukkerek eredetileg buszokkal érkeztek volna, ám a járvány erősödése miatt változtattak a terven: kevesebben és vonattal jöttek volna Budapestre, majd a bajor kormányfő bejelentése után mindent lemondtak, mondta el a jövőre harmincéves klub elnöke a Sky Sport német oldalnak. Állítólag a héten mintegy kilencszázan mondták vissza a belépőjüket.

A mérkőzés szervezője az UEFA, amiben partnere az MLSZ, amely a közösségi oldalán ezt írta: „A szigorú óvintézkedéseknek köszönhetően a Szuperkupa-döntőn a Puskás Aréna biztonságosabb hely lesz, mint bármelyik pont az országban vagy akár egész Európában.” A különböző szurkolói csoportok – magyarok, németek, spanyolok – szigorú elkülönítése mellett ide tartozik az is, hogy a maszkhasználat és a távolságtartás kötelező lesz mindenkinek, és 37,8 fokos testhőmérséklet felett senkit nem engednek be a stadionba. Ez a szigorúság nemcsak a szurkolókra, hanem minden jelenlévőre, például a média munkatársaira is vonatkozik. Az akkreditáció átvételekor mindenkinek kötelező volt végignéznie egy mintegy negyedórás filmet az egészségügyi előírásokról, és csak egészségügyi állapotról szóló nyilatkozat kitöltése után léphettek, illetve léphetnek a Puskás Aréna területére.

Ennek ellenére Németországban már akkora a bizalmatlanság, hogy a mérkőzést élőben közvetítő televíziós csatornák, a Sky és a DAZN a terveiket módosítva mégsem küldik el munkatársaikat Budapestre, inkább az otthoni stúdiókból kommentálják a találkozót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.