Márton Anna ígéri, hogy megnyeri a bronzmeccset

Az orosz Szofija Velikaja 15-8-re legyőzte Márton Annát az olimpiai elődöntőben. A magyar vívó a bronzéremért a francia Manon Brunet-vel csatázik magyar idő szerint 12.50-től, s ígéri, visszavág a riói vereségért.

2021. 07. 26. 11:39
MÁRTON Anna
Márton Anna minden tőle telhetőt megtett Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elődöntőben a kétszeres világ-, csapatban olimpiai bajnok, Rióban egyéniben ezüstérmes, tehát nem csak nevében nagy Szofija Velikaja várt Márton Annára. A magyar vívó úgy kezdett, hogy rácáfol az esélyekre, elhúzott 3-0-ra. Egyenlített az orosz, majd 4-4-re és 5-5-re is, 6-5-nél pedig először átvette a vezetést, s szünetben is nála volt az előny, 8-6. Márton Anna nem adta fel, de sajnos nem tudott közelebb kerülni az ellenfeléhez. 12-8-as hátrányban egy akciónál ismét berogyott a térde, de folytatta. Ám nem futotta, nem futhatta többre tőle, mint hogy állva haljon meg.

Ismerjük el, jobb volt az orosz, megérdemelten nyert, végeredményben 15-8-ra.

– Jól kezdtem, de 6-6 után kizökkentett, hogy három kétes találatot az ellenfelemnek ítéltek. Erre sajnos nem voltam felkészülve – mondta az elődöntőről Márton Anna, majd bizakodva tekintett előre: – Ígérem, megnyerem a bronzmeccset. Visszavágok Brunet-nek. Pontosabban ismét megverem, ahogy Rio óta mindig.

A magyar vívó Rióban a 2. fordulóban kapott ki a franciától, és kiesett. Brunet végül negyedik lett. Milyen szép is lenne, ha megismételné az akkori eredményét!

Alakuljon bárhogyan is a bronzmérkőzés, Márton Anna mindenképpen különdíjat érdemel. Legalábbis a lelkünkben, mert sportban, olimpián ilyesmit persze nem osztogatnak. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a magyar kardvívó úgy nyerte meg az első három meccsét és jutott be az elődöntőbe Tokióban, hogy rögtön az első asszója közben kiújult a sérülése. Még decemberben szakadt el a térdszalagja, ám az olimpiára tekintettel nem vállalta a műtétet, mert félő volt, hogy nem épül fel addig. Inkább a kötelezőn felül erősítette a combizmát, hogy ekképpen stabilizálja a térdét. Úgy tűnt, sikerült. Ám a lehető legrosszabbkor, az olimpián ismét beütött a baj.

Hajlamosak vagyunk a sportolókra gépekként tekinteni, de gondoljunk csak bele, térdszalag nélkül vívni – mégis hogyan? Sétálni sem könnyű, nemhogy az olimpián a legjobbakkal versengeni.

De ráérünk még filozofálni, hátravan a bronzmeccs, ott is nagy a tét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.