időjárás 17°C Helga 2023. október 3.
logo

Látványos ünnepséggel zárult le az olimpia Tokióban

Magyar Nemzet
2021.08.08. 16:40 2021.08.08. 17:29
Látványos ünnepséggel zárult le az olimpia Tokióban

Vasárnap véget ért Tokióban a 32. nyári olimpiai játékok két és fél hetes eseménysorozata, amely látványos záróünnepéllyel zárult. A magyar küldöttség zászlóját Kopasz Bálint aranyérmes kajakozónk vitte, a pályára engedett sportolók önfeledten ünnepeltek, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke pedig átadta a játékok lobogóját a következő helyszín, Párizs képviselőjének.

Három hete még attól tartottunk, el sem kezdődhet, most viszont már látványosan be is fejeződött. Látványosan, mert a szervezők, akárcsak a megnyitón, a záróünnepségen is kitettek magukért, remek hangulat uralkodott a stadionban. A zárt kapuk mögött megtartott több mint kétórás program egy videós összeállítással kezdődött, melyben a játékokon történt eseményeket foglalták össze, majd Akisino japán herceg és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke foglalta el a helyét a lelátón. A japán nemzeti lobogót négy olimpikon, egy fogyatékossággal élő modell, valamint egy orvos hozta be a stadionba, az ázsiai ország himnuszát pedig a több mint százéves múlttal rendelkező Takarazuka Operatársulat tagjai énekelték el a zászlófelvonás közben.

 

Fotó: Czeglédi Zsolt

 

A magyar csapat zászlóját az a Kopasz Bálint vitte, aki a K–1 1000 méteres számában olimpiai bajnok lett, és persze nem győzte hangsúlyozni, ez a feladat mekkora megtiszteltetés a számára. A zászlók után a szokásoknak megfelelően a sportolók már egyszerre, a stadion négy sarkából érkeztek a hatalmas színpaddá alakított küzdőtérre (a mieink között vízilabdázók és kajak-kenusok egyaránt feltűntek), majd kezdetét vette a hatalmas fieszta. Látványos fényjátékkal és tűzijátékos kísérettel jelenítették meg az olimpiai öt karikát a stadionban, majd a Tokyo Ska Paradise Orchestra zenekar adott koncertet egy-egy dal erejéig kiegészülve Szakamoto Kiu popénekessel, DJ Matsunaga lemezlovas-zeneszerzővel, valamint milet énekes-zeneszerzővel. A zeneszámok közben többek között táncosok, gördeszkások, BMX-esek, valamint freestyle futballisták mutattak be különböző mutatványokat a sportolók gyűrűjében. A legtöbb sportoló együtt ropta a fellépőkkel, látszott, hogy a versenyek lezárultával minden teher lekerült róluk, és önfeledten tudtak lazítani. Mivel a sportolók a szigorú karanténintézkedések miatt nem járkálhattak szabadon Tokióban, a szervezők ezzel a résszel akarták nekik megmutatni, milyen a hangulat a japán főváros számos parkjában. Az olimpiai öt karika apró fénypontokból rajzolódott ki.

 

 

Ezután miközben a sportolók lassan kezdtek elszivárogni, átadták a női és a férfi maratoni érmeit, megünnepelték a NOB sportolói bizottságának új tagjait, valamint köszönetet mondtak annak az 51 672 önkéntesnek, akik nélkül az olimpia valóban nem jöhetett volna létre. Ezt követően Thomas Bach átadta az olimpiai zászlót Anne Hidalgónak, a 2024-es játékoknak otthont adó Párizs polgármesterének. A bejátszás végén egy hatalmas zászlót feszítettek ki az Eiffel-toronyra, miközben vadászgépek húztak el mellette. A NOB elnöke a remény, a szolidaritás és a béke olimpiájának nevezte a tokióit, amelyen az olimpikonok a sok nehézség ellenére a sport erejével inspirálták az embereket. –Együtt megcsináltuk – jelentette ki Thomas Bach, miközben a japán szervezőbizottság elnökének könny szökött a szemébe. Hasimoto Szejko a beszédében minden résztvevőnek és közreműködőnek köszönetet mondott a pandémia kellős közepén sikeresen lebonyolított játékokért, és külön köszöntötte az önkénteseket, akik mindenki arcára mosolyt tudtak csalni a legnehezebb helyzetekben is.

– A mi utunk folytatódik, Tokió készen áll a paralimpikonok fogadására – jelentette ki.

Thomas Bach végezetül hivatalosan befejezettnek nyilvánította a játékokat, pár perccel később pedig kialudt az olimpiai láng.

OLIMPIA

Tokió nagy pillanatai – munkatársunk fotói az olimpiáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.