Újabb éremesély a hősies helytállás jutalma

Márton Anna hősies helytállással bejutott a legjobb négy közé a női kardvívás egyéni versenyében. Még az első asszója közben kiújult a sérülése, ám az argentin után a koreai és az üzbég ellenfelét, Zajnab Gyajibekovát is megverte. Az elődöntőben Katona Renáta legyőzője, az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüstérmes, csapatban olimpiai aranyérmes orosz Szofija Velikaja vár rá magyar idő szerint 11.25-től. Pusztai Liza a legjobb 16, Katona a 32 között esett ki.

Magyar Nemzet
2021. 07. 26. 6:04
MÁRTON Anna
Márton Anna eddig visszafogottan viselkedett, de az elődöntőbe jutásért kijárt az ünneplés Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márton Anna a legjobb 32 között 15-12-re verte az argentin Marija Belen Perez Maurice-t. Nem várt nehézségek árán. S elsősorban nem a viszonylag szoros végeredményre gondolunk, hanem arra, hogy kiújult a 2015-ben világbajnoki bronzérmes vívó térdsérülése.

Márton a decemberi országos bajnokságon szenvedett térdszalagszakadást, orvosi tanácsra azonban nem vállalta a műtétet, combizma erősítésével igyekeztek kezelni a problémát. Úgy tűnt, sikeresen, hiszen a 25 éves vívó megnyerte a márciusi budapesti világkupát.

A legrosszabbkor, az olimpián azonban újra előjött a gond. 4-4-es állásnál megbicsaklott a bal térde, sántikálva kért ápolást. Folytatni tudta a mérkőzést, de úgy tűnt, hiába, az ellenfele elhúzott 8-5-re. Márton hihetetlen akaraterővel összeszedte magát a folytatásra, zsinórban hat tust adva fordított. 14-12-re vezetett, amikor ismét felszisszent egy akciónál, de bevitte a győztes tust, s megnyerte az asszót.

– Egy rossz mozdulatnál kiugrott a térdem a helyéről. Most beveszek száz fájdalomcsillapítót, aztán meglátjuk – mondta, arra a kérdésre pedig, hogy felmerül-e a visszalépése, határozott nemmel felelt.

A pillanat, amikor kiújult Márton Anna térdsérülése
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Többször láthattuk már, az adrenalin a legjobb gyógyszer. Márton Anna kicsit bicegve lépett pástra a dél-koreai Csoj Szu Jeon ellen, ám amint elkezdett vívni, semmit kivetnivalót nem láthattunk a mozgásában. A szoros asszó hajráját ő bírta jobban idegekkel, s 15-12-re nyert.

– A sok fájdalomcsillapítótól most egész tűrhető a térdem, de még mindig instabil. Emiatt kaptam is pár tust, mert nem tudtam rögtön kontrázni és bevágni a riposztot. De még ezek ellenére is sikerült megnyernem ezt az asszót. Mivel a fizikumom – ami az erősségem – nem százszázalékos, muszáj most a taktikában és a technikában bíznom, és abból adnom a tusokat – adott helyzetjelentést Márton Anna.

Az üzbég Zajnab Gyajibekovát összességében simán múlta felül. 3-2 után zsinórban hat tussal elhúzott 9-2-re, s noha az üzbég visszakapaszkodott 11-9-re, egyenlíteni nem tudott, a magyar vívó végül 15-11-re nyert.

Ott van tehát az éremszerzés köszöbén. Az elődöntőben persze az eddigieknél is nagyobb bravúrra lenne szüksége. Az orosz Szofija Velikaja szó szerint nagy vívó, kétszeres világbajnok, Rióban egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmes. Itt, Tokióban is meggyőzően menetelt eddig. Katona Renátát 15-4-re, az egyéniben kétszeres vb-bronzérmes olasz Irene Vecchit 15-12-re, az amerikai Mariel Zagunist pedig 15-8-ra verte.

Pusztai és Katona befejezte a versenyt

Pusztai Liza – Katona Renátához hasonlóan – sajnos kiesett. A 2017-ben Eb-3. magyar vívó a 32 között nyögvenyelősen kezdett a tunéziai Amira Ben Saban ellen, de akkor még 15-12-vel továbblépett.

– Szokásos első asszó volt. Nagyon izgultam, az első néhány tusban azt sem tudtam, hol vagyok, az első találatokat az izgalom miatt kaptam. Életem első olimpiáján vagyok, azt hiszem, ez természetes – értékelte a meccset.

A második meccsén eleinte vezetett Csien Csia-zsujjal szemben, de aztán a kínai fordított, megtartotta az előnyét, s 15-10-re győzött. Pusztai korai búcsúja dacára is mély nyomot hagy a verseny rendezőiben. A füleiben lógó, nyakéknek sem kicsi kereszt az operatőr fantáziáját is megmozgatta, ha csak tehette, a csinos magyar vívó arcára fókuszált.

Harmadik indulónknak, Katona Renátának már a 32 közé jutásért is kellett vívnia. Azt az asszót hozta tunéziai ellenfelével szemben, után azonban 15-4-re kikapott az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüstérmes, csapatban olimpiai aranyérmes orosz Szofija Velikajától.

– Ennél azért többet tudok, de örülök, hogy legalább a 32 közé sikerült bejutnom. Mostantól készülök a szombati csapatversenyre, már nagyon várom – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.