Zúzódásokkal hullanak ki a mezőnyből a sztárok a Girón

Csütörtökön az olasz Alberto Bettiol győzött, a főmezőny több mint 23 perccel utána érkezett be.

Magyar Nemzet
2021. 05. 27. 18:27
null
Alberto Bettiol Fotó: GM_D'ALBERTO Forrás: Facebook/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy fogynak a kilométerek a vasárnapig tartó Giro d’Italián, úgy fogyatkozik a mezőny is a háromhetes olasz kerékpáros körversenyen. Május 8-án még 23 csapat 184 versenyzője feszített a nyeregben, a csütörtöki 18. szakasz rajtjánál pedig már csak 147-en voltak. A szerdai etap után két nagy név, az összetettben tizedik olasz Giulio Ciccone (Trek–Segafredo) és a belgák ifjú sztárja, a 19. helyen álló Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick-Step) is kiszállt az idei Giróról. Szerdán lejtmenetben mindketten bukásba keveredtek, s ugyan ezt törések nélkül, zúzódásokkal megúszták, feladták a további küzdelmeket. A 21 éves Evenepoel csapata már este jelezte, hogy a hazájában az „új Eddy Merckxként” emlegetett versenyző nem folytatja. A 26 esztendős Ciccone csütörtökön reggel még fontolgatta, hogy visszaül a nyeregbe, de végül mégsem vágott neki az idei kiírás leghosszabb szakaszának. Az ő visszalépése egyben azt is jelentette, hogy (Groupama–FDJ) egyet előrelépett az összetettben, a 15. helyre került.

Csütörtökön a Rovereto és Stradella közötti szakasz a 231 kilométeres távjával lett a 2021-es Giro leghosszabb szakasza, de nem volt megerőltető: 200 kilométer sík szakasz után a végén dimbes-dombos, de a legmagasabb domb is csak 328 méteres volt. A Castana is csak egy szolid, negyedik kategóriás emelkedőt jelentett, 5,3 kilométeren átlagban 4 százalékos meredekséggel. A nap szökését egy 23 fős csoport hozta össze, s mivel több mint negyedórás előnyt szerzett a főmezőny előtt, az utolsó bő harminc kilométer előtt nem volt kérdés, hogy a szakaszgyőztes innen kerül ki. A kisebb-nagyobb emelkedők szétrázták a csoportot, 26 kilométerrel a vége előtt pedig a francia Rémi Cavagna (Deceuninck–Quick-Step) mindenkitől ellépett. Már csak szűk hét kilométer volt neki hátra, amikor azonban Alberto Bettiol (EF Education–Nippo) utolérte, azonnal elhúzott mellette, és ő ért be elsőként a célba.

Alberto Bettiol a célban
Fotó: Facebook/Giro d'Italia

Ez lett az olaszok ötödik szakaszgyőzelme az idei Giro d’Italián, és idén tizedszer történt meg, hogy „szökevény” ünnepelhetett a végén. A második helyen az ugyancsak olasz Simone Consonni (Cofidis), a harmadikon az ír Nicholas Roche (DSM) végzett, szegény Cavagnának végül be kellett érnie a kilencedik hellyel.

A főmezőny kényelmes tempóban, több mint 23 perccel Bettiol után érkezett be, így az összetettben vezető kolumbiai Egan Bernal (Ineos Grenadiers), valamint a két magyar, Valter Attila és Dina Márton (Eolo–Kometa) is. Az összetett élcsoportjában pedig nem történt változás.

18. szakasz, Rovereto-Stradella, 231 km:

1. Alberto Bettiol (olasz, EF) 5:14:43 óra

2. Simone Consonni (olasz, Cofidis) 17 másodperc hátrány

3. Nicholas Roche (ír, DSM) azonos idővel

...29. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 23:30 perc hátrány

...56. Valter Attila (Groupama–FDJ) a. i.

...87. Dina Márton (Eolo–Kometa) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Egan Bernal 77:10:18 óra

2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain–Victorious) 2:21 perc hátrány

3. Simon Yates (brit, BikeExchange) 3:23 p h.

...15. Valter 35:12 p h.

...99. Dina 3:13:59 óra h.

Pénteken az Abbiategrasso és Alpe di Mera közötti hegyi befutóval záruló, a felvonótragédia miatt 166 kilométeresre rövidített etap megtétele vár a mezőnyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.