Messi, Nyilasi, Zidane: A klasszisoknál is elszakadhat a cérna

Lionel Messit a 753. klubmeccsén először állították ki a Barcelonában, de nem ő az első klasszis labdarúgó, akit kihoztak a sodrából a pályán, és emiatt meggondolatlan lépésre szánta el magát. Zinedine Zidane, Nyilasi Tibor, David Beckham és Eden Hazard is került hasonló helyzetbe, noha inkább a zsenialitásuk miatt emlékezünk rájuk.

2021. 01. 19. 9:00
Messi
Messi nyugodtan készülhet a Copa Americára Fotó: EPA/Enric Fontcuberta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megértem, amit Messi tett. Nem is tudom, mennyi szabálytalanságot követtek el ellene – mentette fel Ronald Koeman, a Barcelona edzője Lionel Messit, aki odasózott egyet Asier Villalibrének az Athletic Bilbao elleni Spanyol Szuperkupa döntőjének 121. percében, amikor megkapta klubkarrierje első piros lapját. A hatszoros aranylabdás korábban 752 mérkőzést játszott a Barcelonában kiállítás nélkül, és nem sok labdarúgó van, aki ennél több klubmeccset játszott le az első piros lapjáig. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapján közölt korábbi összeállítás szerint 752 mérkőzésnél többet csak Ryan Giggs (963), Raúl (932) és Andrés Iniesta (749) futballozott kiállításmentesen; utóbbi Japánban még növelheti ezt a számot, hiszen ott a mai napig játszik.

A 2006-os vb-döntő 110. percében történteket még egy Párizsban felállított szobor is megörökítette. A szobor, amely azt ábrázolja, ahogy Zinedine Zidane mellbe fejelte Marco Materazzit. Az olasz persze tett is ezért, megrángatta a francia aranylabdás mezét, majd az anekdota szerint Zidane azt mondta neki, hogy „ha szeretnéd a mezemet, odaadom a meccs után”, mire Materazzi azt felelte, „inkább a húgodat próbálnám fel…” Ekkor szakadt el a cérna, Zidane fejelt, és pályafutása utolsó meccsén kiállították. Neki nem ez volt az első eset, a klubkarrierje alatt 11-szer állították ki, és a válogatottban is volt már piros lapja előtte, mégsem ezek miatt emlékezünk rá. Kivéve ezt az utolsót: Olaszország tizenegyespárbajban megnyerte a világbajnokságot, Zidane pedig sosem fog szabadulni a gondolattól, hogy ha uralkodik önmagán, biztos szebben alakul a búcsúja. Talán úgy, ahogy a pályafutásához illett volna: 1998 után újabb vb-arannyal.

„Tíz hős és egy hülyegyerek” – ezzel a szalagcímmel jelent meg az angol–argentin vb-nyolcaddöntő másnapján a Sun című bulvárlap 1998-ban. David Beckham forrófejűsége piros lapért kiáltott a 47. percben: a földön fekve belerúgott Diego Simeonéba, az angolok emberhátrányban pedig nem tudták kiharcolni a győzelmet. Több mint hetven percet játszott kevesebb emberrel Anglia Beckham butasága miatt, majd a 2-2-es döntetlen után tizenegyesekkel bukta el a továbbjutást. Ki emlékezett ekkor már arra, hogy a Manchester United 23 éves sztárja fantasztikus szabadrúgásgóllal lőtte tovább a válogatottat a csoportkörből? Beckhamnek ez volt az egyetlen azonnali piros lapja a 115 válogatott meccsén, egyszer még két sárga lappal küldték le a pályáról.

– Úgy érzem, hogy a labdát rúgtam meg, nem a fiút. Ettől függetlenül bocsánatot kérek – vezekelt miután 2013-ban még a Chelsea labdarúgójaként kiállították a Swansea City elleni angol Ligakupa-elődöntő visszavágóján. A londoniak az első meccsen 2-0-ra kikaptak hazai pályán, a visszavágón pedig nehezen viselték, hogy nem a terveik szerint alakult a mérkőzés. A 0-0-s állás a Swansea-nek kedvezett, amikor a 78. percben az alapvonalon túlra gurult a labda, Hazard pedig ment utána, de a labdaszedő nem adta oda neki, hanem inkább ráfeküdt, hogy húzza az időt. A belga játékos ekkor elvesztette a fejét, és megrúgta a fiút, amiért természetesen piros lapot kapott, amely a mai napig az egyetlen a pályafutása alatt. Az eredmény 0-0 maradt, és kiesett a Chelsea.

Magyar példa is akad, amikor egy olyan játékos, akire az egyáltalán nem volt jellemző, elvesztette a fejét. Az 1978-as világbajnokságon a házigazda Argentína ellen játszotta az első csoportmeccsét a magyar válogatott a River Plate otthonában nyolcvanezer fanatikus hazai szurkoló előtt. Elnémult a stadion, amikor a 10. percben Csapó Károly góljával magyar vezetés született, és ezután az argentin játékosok ott rúgták a mieinket, ahol érték. Megtehették, a mérkőzés portugál játékvezetője, Antonio Jose da Silva Garrido szemet hunyt felette. Törőcsik András a 87. percben unta meg, hogy az ellenfél szétrúgja őt, és a Kempes elleni szabálytalansága után megkapta a második sárga lapját. Majd az utolsó percben törlesztett, Tarantinit rúgta fel, amiért őt is kiállították. Mindkettejüknek ez volt az egyetlen piros lapjuk a válogatottban, Törőcsiknek 45, Nyilasinak 70 mérkőzésen. Argentína végül 2-1-re nyert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.