Most már Stockholmba vágynak

Nagy László hiába mantrázza, hogy mindig a következő mérkőzésre kell koncentrálni, már bekúszott a játékosok fejébe az Eb-elődöntő és az olimpiai selejtező gondolata. Az álom beteljesüléséhez ma este le kell győzni a társházigazda Svédországot a férfikézilabda Európa-bajnokságon, de alighanem a Portugália elleni holnapi meccsen és egy minket sújtó, ostoba szabályon múlhat majd a továbbjutás a középdöntőből.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 21. 12:42
BALOGH Zsolt
Balogh Zsolt bal kezétől rettegnek az ellenfelek Malmőben Fotó: Andreas Hillergren Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideje eloszlatni azt a tévhitet, hogy a magyar férfikézilabda-válogatott nem tud nyomás alatt játszani. Vasárnap – már másodszor az Európa-bajnokságon – háromgólos hátrányból fordított meg egy mérkőzést. A Szlovénia elleni diadalt a helyszínen nézte meg Kocsis Máté, a kézilabdaszövetség elnöke, majd az öltözőben gratulált a csapatnak, külön kiemelve, hogy rég látott ilyen derekasan küzdő, egységes magyar válogatottat. tudott az elnök érkezéséről, a mezőnyből a 201 centis magassága mellett hat góljával kiemelkedő Ligetvári Patrik viszont nem. A La Rioja átlövője ennek ellenére szétbombázta a szlovének kapuját. Mi lett volna, ha még az elnök jelenléte is inspirálja? De ez a helyzet előállhat, akár már ma a svédek ellen, hiszen Kocsis Máté kinn marad az Eb végéig. Ligetvári egyébként különös „perverzióval” tekint a mai meccs elé: – Imádnám, ha megint olyan meccset nyernénk meg, amikor a hazai közönség ellenünk drukkol. Ez hihetetlenül jó érzés.

Ha csak az ellenséges hangulaton múlna… De még mi lehet a döntő a társházigazdák ellen? – A védekezésük nem állt össze, az alacsony szélsőik mellett Nagynak és Bánhidinek is lesz lehetősége a betörésekre – ezt mondta, aki tavaly a dániai vb-n éppen Svédország ellen hat gólt dobva mutatkozott be a válogatottban. Hasonlókat remél ma is, leszámítva a 33-31-es vereséget. Apropó, vereség: Magyarország legutóbb 2009-ben a horvátországi vb-n győzte le tétmeccsen Svédországot. Nagy László akkor még játszott, ma már vezetőként próbálja levenni a terhet a játékosok válláról, illetve pont azzal segít, hogy nem beszél semmiféle teherről.

– Nekiszaladunk a svéd meccsnek. Örülök, hogy a játékosok továbbra is a földön járnak, de megvan az egészséges önbizalmuk. Lehet, hogy hülyén hangzik és már mindenki unja, de nekünk csak saját magunkkal és mindig a következő meccsel kell foglalkoznunk.

Balogh Zsolt bal kezétől rettegnek az ellenfelek Malmőben
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség

És esetleg a stockholmi folytatással, ami csapatszinten nem elvárás, de bizony már nem lehet kiverni a játékosok fejéből. Életük nagy lehetősége előtt állnak, tudják ők ezt nagyon jól. – Nem számolgatunk, nem matekozunk. De most már az a célunk, hogy eljussunk az olimpiai selejtezőre. Korábban egyik korosztályos válogatottal sem sikerült bejutnunk világversenyen a legjobb négy közé. Itt a lehetőség, ez lebeg a szemem előtt! – nyilatkozta Szita Zoltán.

Ha ő nem is matekozik, mi azért megtesszük. Ne tekintsünk nagyon előre, a ma délutáni Szlovénia–Portugália mérkőzésen talán a döntetlen és persze este Svédország legyőzése kedvezne az elődöntős reményeinknek. Ha az eddig hibátlan norvég válogatott hozza a papírformát és valamennyi meccsét, például a nagy eséllyel a számára már tét nélküli, Szlovénia elleni meccsét is megnyeri, akkor több mint valószínű, hogy holnap a Portugália elleni meccsünkön dőlhet el, hogy odaérhetünk-e a csoportmásodik, egyben elődöntőt érő helyre. A svédek elleni mérkőzés vége és a portugálok elleni kezdés között tizennyolc óra telik el (ha egyáltalán a mai meccsünk este tíz órakor befejeződik), ami bár szabályos, de nem túl sportszerű. Még csak üldözési mánia sem kell a felháborodáshoz, hiszen az Európa-bajnokságon csak a középdöntő második csoportját, azon belül is csak az Európa-bajnoki elődöntőre és olimpiai selejtezőre hajtó Magyarországot sújtja a szabály.

Több nagy feltámadást láttunk már a magyar válogatottól ezen az Eb-n, jó lenne azt hinni: nem egy buta szabályon múlik majd, hogy beteljesül-e a kizsigerelt játékosok dédelgetett álma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.