Nagy Péter sérülten is első lett a súlyemelők B csoportjában

Júliusban részleges combizomszakadást szenvedett el Nagy Péter. Tokió egyetlen magyar súlyemelője ennek ellenére nagyszerűen teljesített pályafutása harmadik olimpiáján, megnyerte a B csoportot, összesítésben a hetedik helyen zárt.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 10:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem remélhetett sokat Tokiótól a magyar olimpiai csapat egyetlen súlyemelője, az ólomsúlyú Nagy Péter. A felkészülés során júliusban részleges combizomszakadást szenvedett el, és így nem lehetett tőle kiugró teljesítményt, 400 kilogramm feletti eredményt várni. Nagy Péter a harmadik olimpiáján vett részt, Londonban 416, Rióban 420 kilóval végzett a tizedik helyen, és a sors szeszélyéből most sérülten és kisebb összesített eredménnyel előrébb végzett.

 

Nagy Péter sérülten is remekelt
Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

 

A B csoportban hatan próbáltak szerencsét, és a verseny első gyakorlatát 165 kilón sikeresen teljesítő Hszieh után Nagy Péter volt a második bemutatkozó. Ő is 165-ön biztosított, mondani sem kell, erőlködés nélkül teljesítette a kötelezőt. Másodikra a 173, harmadikra a 178 kilóval bánt el, csak Ruíz és Martirosjan előzte meg szakításban. A lökésben a magyar versenyző – csakúgy, mint Ruíz és az izraeli David Litvinov – 205 kilót íratott be magának elsőre, végül a 206-ot választotta, és gyakorlatát 2:1 arányban megadták a bírók, innentől pedig bátrabban lehetett előre nézni. Már csak azért is, mert nemcsak Martirosjan, hanem az áprilisban még 401 kilóra képes izraeli Litvinov is 381 kilónál állt meg, és a tajvanitól sem kellett már tartani. A 215-ig jutó Ruíz 395-öt teljesített összetettben, a 214 kilót is letudó Nagy Péternek pedig maradt még egy gyakorlata – miután három kilóval állt a spanyol, mögött, 218 kilóra emeltetett, hogy az élre ugorjon.

Könnyen felállt a súllyal, és ki is lökte. A három bíró azonban három piros lámpát nyomott meg, mert úgy látták, a magyar versenyző belenyomott. Nagy csak egy pillanatig értetlenkedett, aztán meghajolt, és lelépett a porondról. A zsűri azonban újranézte a produkciót, és érvényesnek találta, így Nagy Péter hat hibátlan fogással 396 kilóig jutott, egyúttal meg is nyerte a B csoportot. Ez azt jelenti, hogy bár a sérülése miatt nem lehettek vérmes elvárásai, a legjobb olimpiai szereplését könyvelheti el.

Frissítés! Délutánra eldőlt, hogy Nagy Péter a 7. helyen végzett a +109 kg-os súlycsoportban, miután az A-csoportban csak hat emelő előzte meg.

A legjobbakat felvonultató A csoport hét versenyzőjéből hatan előzték meg, így Nagy Péter a 7. helyen végzett a tokiói olimpián!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.