Nem lesz BL Manchester City nélkül

A pénzügyi fair play lényege az, hogy egy egyesület nem költhet többet, mint amennyi a bevétele.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 07. 13. 16:28
null
Lehetnek BL-meccsek az Etihad Stadionban Forrás: mancity.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) visszavonta a Manchester City eltiltását, így a tavalyi angol bajnok a jövőben is ott lehet az európai kupaporondon. A CAS hétfői indoklása szerint a klub nem sértette meg a pénzügyi fair play szabályait, ugyanakkor tízmillió eurós büntetést szabott ki az egyesületre, amiért a vizsgálat során nem működött együtt az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA).

Az UEFA a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a Manchester City ellen. A honlap által nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták, és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta. Az egyesület a vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val, amely szerint a szabálytalanságok a 2012 és 2016 közötti időszakban történtek.

Lehetnek BL-meccsek az Etihad Stadionban
Fotó: Mancity.com

A pénzügyi fair play lényege az, hogy egy egyesület nem költhet többet, mint amennyi a bevétele.

A szigetországi klub közleményben üdvözölte a CAS döntését – amely megerősítette az egyesület álláspontját –, és köszönetet mondott a testület tagjainak a megfelelő eljárásért.

Az UEFA a reagálásában megjegyezte, hogy a CAS vizsgálata során nem talált elegendő bizonyítékot, és sok állítólagos jogsértés elévült az UEFA-rendeletekben előírt ötéves határidő miatt. Az UEFA hozzátette: az elmúlt években a pénzügyi fair play betartatása nagy szerepet játszott a klubok védelmében és pénzügyi stabilitásuk megtartásában, és továbbra is elkötelezett a szabállyal kapcsolatban. Az UEFA egyúttal jelezte: tudomásul veszi a döntést, és további lépéseket nem tesz az ügyben.

Az UEFA februárban két idényre kizárta a Manchester Cityt az európai kupaporondról, mellékbüntetésként pedig harmincmillió eurós bírságot szabott ki a klubra.

A Manchester City jelenleg nyolcaddöntős a Bajnokok Ligájában, a 13-szoros győztes Real Madrid elleni párharc első felvonását 2-1-re megnyerte a Santiago Bernabéu Stadionban, így esélyesként lép pályára az augusztus 7-i visszavágón. Ha kiharcolja a továbbjutást, akkor ott lesz a Lisszabonban sorra kerülő nyolcas döntőben. A Premier League-ben a harmadik helyezett Chelsea-t 12 ponttal megelőzve második a csapat, így BL-indulása a bajnoki pozíciója miatt már biztosított a következő szezonra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.