Először kerül be magyar kosárlabdázó a Hírességek Csarnokába

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) kihirdette azoknak a névsorát, akiket beválasztottak a FIBA Hírességek Csarnokába, a Hall of Fame-be, s Németh Ágnest is „halhatatlanná tette” a nemzetközi szövetség.

Magyar Nemzet
2021. 03. 30. 17:25
null
Németh Ágnes a kép bal szélén az illusztris társaságban Forrás: Fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BSE-vel 1983-ban Ronchetti-kupát nyerő, a válogatottal négy Európa-bajnoki bronzérmet és egy olimpiai negyedik helyet elérő, 1986-ban Európa legjobb játékosának választott, egykori kiváló center Németh Ágnes az első magyar kosaras, akit beiktatnak a Hírességek Csarnokában. Összességében pedig a harmadik magyar a Hall of Fame-ben a játékvezető Kassai Ervin és a sportvezető Hepp Ferenc után. A 367 válogatottságával nemzeti csúcstartó, 1961. szeptember 22-én Zircen született Németh egyébként a 2020-as „osztályba” tartozik. Az idei neveket április 1-jén jelenti be a FIBA, a két osztály együttes beiktatására pedig június 18-án kerül sor Madridban. A 2020-as listán megtalálható többek között az 1988-as, szöuli olimpián a Szovjetunióval aranyérmes Alekszandr Volkov, valamint kanadai Steve Nash is. Utóbbit 2005-ben és 2006-ban az NBA legértékesebb játékosának választották, 18 szezonja során nyolc All Star gálán szerepelt, jelenleg pedig a Brooklyn Nets vezetőedzője.

Németh Ágnes a kép bal szélén, az illusztris társaságban
Fotó: Fiba.com

„Napok óta két centivel a föld fölött járok!”

– Bodnár Péter főtitkár úr hívott a múlt héten a hírrel, aztán hívtak a FIBA-tól is, hogy gratuláljanak – mondta el Németh Ágnes az MTI-nek. – De még mindig nem fogtam fel teljesen, hogy ott leszek júniusban a madridi ünnepségen. Finoman fogalmazva nem számítottam rá, életem egyik legnagyobb meglepetése ez. Napok óta két centivel a föld fölött járok, ami már 204 centit jelent, úgyhogy még jobban kell vigyáznom, nehogy beverjem a fejemet valahova. A BSE-től kirúgtak, amikor már nem kellettem, a válogatottnál a társak elköszöntek, de igazi búcsúztatás sosem volt, és manapság időnként meglep, hogy még emlékeznek rám. A fiatalok között sem sokan vannak, akiknek még mond valamit a nevem, persze jólesik, amikor az emberek felismernek az utcán vagy a meccseken – fogalmazott Németh Ágnes, akivel lapunk 2019 novemberében hosszú interjút készített.

Németh Ágnes meglepődött, hogy bekerül a Hall of Fame-be
Fotó: Teknős Miklós

A FIBA Hírességek Csarnokának a 2020-as „évfolyama”:

játékosok:

Isabelle Fijalkowski (Franciaország)

Mieczyslaw Lopatka (Lengyelország)

Steve Nash (Kanada)

Németh Ágnes (Magyarország)

Park Shin Ja (Dél-Korea)

Modestas Paulauskas (Litvánia)

Kenichi Sako (Japán)

Alekszandr Volkov (Ukrajna)

Jure Zdovc (Szlovénia)

edzők:

Ruben Magnano (Argentína)

Svetislav Pesic (Szerbia)

Tara VanDerveer (Egyesült Államok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.