Ősszel újra megrendeznénk

A koronavírus-járvány teremtette helyzetben a legapróbb részletekre menően, szigorú egészségügyi eljárások betartásával jól vizsgázott a Formula-1-es Magyar Nagydíj. Ugyan Lewis Hamilton győzelme a hatszoros világbajnok kedvenc pályájának számító Hungaro­ringen papírforma volt, azért akadtak olyan momentumok, amelyekre évek múlva is visszaemlékezhetünk.

2020. 07. 21. 7:18
null
A Haas csapat zseniális húzása végül egy pontot hozott Magnussennek Fotó: MTI/AP Pool/Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem ilyen 35. évfordulóra készültünk, de sportdiplomáciai és sportszakmai siker, hogy ebben a helyzetben egyáltalán tudtunk versenyt rendezni – szögezte le tegnap Gyulay Zsolt. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: nagyon be volt biztosítva a verseny, 75 oldalas dokumentum rendelkezett az előírásokról. A vb-n három futamon vagyunk túl, egyelőre további hétnek van időpontja – a világbajnokság a jövő hét végén folytatódik Silver­stone-ban a Brit Nagydíjjal –, a folytatás még képlékeny. Számunkra izgalmas fejlemény, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Chase Carey-vel, a Formula One Group vezérigazgatójával folytatott tárgyaláson felajánlotta: amennyiben szükség lenne rá, ősszel még egy futam rendezését vállaljuk.

Borítékolhatjuk, hogy szívesen visszajönne a Hungaroringre. A Mercedes brit pilótája sorrendben harmadszor győzött nálunk, összességében pedig nyolcadszor, és ezzel beállította egyik rekordját. A hétszeres világbajnok német Magny-Cours-ban tudott nyolcszor nyerni, és az ugyanazon a pályán aratott nyolc diadallal eddig egyedül állt az erre vonatkozó örökrangsor élén. Az immár hozzá csatlakozó Hamiltonnak abban a tekintetben is jól sült el a Magyar Nagydíj, hogy győzelmével az összetettben átvette a vezetést csapattársától, a finn Valtteri Bottastól. Hamiltonnak 63 pontja van, Bottasnak 58, a harmadik helyen álló holland Max Verstappennek (Red Bull) 33.

A 70 körös Magyar Nagydíjon Hamilton a 67. körben csak azért áll ki kerékcserére, hogy friss lágy gumikat kapjon, és így begyűjtse a leggyorsabb körért járó pluszpontot is. Az előnye jelentős volt a második helyen autózó, és végül másodikként leintett Verstappen, valamint a Red Bull-pilóta sarkában levő Bottas előtt, így a bokszkiállás után is az élre jött vissza, az előnyéből hat másodpercet megtartva. Ebben azért volt némi rizikó, de a hatszoros világbajnok nem járt pórul, és a leggyorsabb kör is összejött neki.

– Veszítettem már el világbajnokságot egyetlen ponttal (2007-ben, első Formula–1-es szezonjában – a szerk.), tudom, mennyire fontos minden lehetőségből kihozni a maximumot. Persze egy bokszkiállás több kockázati tényezőt rejt magában, de profi csapatunk van, és helyes döntést hoztunk – nyilatkozta Hamilton.

A Haas csapat zseniális húzása végül egy pontot hozott Magnussennek
Fotó: MTI/AP Pool/Darko Bandic

A Haas istállónál is jól döntöttek, amikor már a felvezető körben a bokszba rendelték Kevin Magnussent és Romain Grosjeant, hogy az átmeneti esőgumikat még a rajt előtt lecseréljék a száraz pályára alkalmas abroncsokra. Így ugyan a bokszutcából kellett rajtolniuk, mégis rengeteget nyertek, a mezőny végéről hirtelen az élbolyba kerültek, mert az első körökben a többi pilóta is kénytelen volt kereket cserélni. 2017 óta azonban van egy szabály, miszerint a bemelegítő körben tilos utasítani a pilótákat, ezért utólag Magnussen és Grosjean is tíz másodperces időbüntetést kapott. Ha ők maguk mondták volna a rádión, hogy kereket akarnak cserélni, még vizsgálat sincs.

Így viszont Magnussen nem a kilencedik, hanem a tizedik lett, két pont helyett egyet szerzett, de a kis csapatnak ez is nagy siker. Rámutattak arra, hogy a zseniális húzást nem kellene büntetni, a szabálykönyv következő kiadásánál erre is figyeljenek az illetékesek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.