Ötvenkettedik nekifutásra jutott élete első Grand Slam-döntőjébe

Anasztaszija Pavljucsenkova és Barbora Krejčíková jutott a francia nyílt teniszbajnokság női egyesének fináléjába csütörtökön, előbbi Tamara Zidanšeket, utóbbi Maria Sakkarit búcsúztatta az elődöntőben.

Magyar Nemzet
2021. 06. 10. 21:18
Pavljucsenkova
Párizs, 2021. június 10. Az orosz Anasztaszija Pavljucsenkova ünnepel, miután legyõzte a szlovén Tamara Zidanseket a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének elõdöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly is volt top 50-en kívüli berobbanó ember a hölgyek mezőnyében a francia nyílt teniszbajnokságon. Akkor a 19 éves Iga Świątek egészen a tornagyőzelemig menetelt, és a világranglista 54. helyéről, szettveszteség nélkül nyert a Roland Garroson. Idén Tamara Zidanšek lehetett volna egy hasonló tündérmese főszereplője, azonban a szlovén teniszező a 85. helyről indulva végül „csak” az elődöntőig jutott, ott Anasztaszija Pavljucsenkova az útját állta.

Pedig Zidanšek kezdte jobban a csütörtöki mérkőzést, azonnal brékelte ellenfelét, 2:0-ra vezetett, de Pavljucsenkova remek adogatásainak köszönhetően kiegyenlített, majd a kezébe vette az irányítást. 5:5-nél ugyan még visszaengedte a szettbe Zidanšeket, végül 7:5-tel behúzta az első szettet. A második játszma simábbra sikerült, az orosz teniszező már az elején elvette ellenfele adogatását, és végig vezetve 6:3-ra nyert, így közel 30 évesen, 52. Grand Slam-indulása alkalmával első fináléjára készülhet.

Pavljucsenkova szinte az örökkévalóságig várt erre a sikerre
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

Pavljucsenkova ellenfele a szombaton 15 órától kezdődő döntőben Barbora Krejčíková lesz. A cseh játékos eddig elsősorban párosban remekelt (női párosban kétszeres, vegyespárosban egyszeres Grand Slam-győztes), egyesben még soha nem jutott túl a második fordulón a legrangosabb tenisztornák egyikén sem. Idén viszont csupán két játszmát elveszítve masírozott a fináléba.

Az elődöntőben hatalmas harcot vívott Maria Szakkarival. Az első szettet a cseh teniszező nyerte 7:5-re, a második 6:4-gyel a görögé lett. A döntő játszmában szinte végig Szakkarinak állt a zászló: 5:3-ra vezetett, meccslabdája volt, de ellenfele hárítani tudta azt, majd 5:5-re feljött. A következőkben fej fej mellett haladt a két játékos, Krejčíkovának először 8:7-nél volt meccslabdája. Ez és az azt követő három még kihasználatlanul maradt, de az ötödiknél nyerőt ütött a cseh, így a 3 óra 17 percig tartott csata végén ő ünnepelhetett.

Krejčíková az egyes mellett még párosban is érdekelt, pénteken 13 órától honfitársa, Kateřina Siniaková oldalán a Magda Linette, Bernarda Pera kettőssel vívnak meg a döntőért.

Pénteken emellett a férfi elődöntők lesznek terítéken. Az egyik ágon a Grand Slam-trófeáról még csak álmodozó trónkövetelők, Alexander Zverev és Sztéfanosz Cicipasz csapnak össze a fináléba kerülésért, míg másikon létrejött az álompárosítás, Novak Djokovics és küzdenek meg egymással. A szerb és a spanyol klasszis tavaly a döntőben találkozott, akkor Nadal három sima szettben győzött és szerezte meg tizenharmadik trófeáját Párizsban.

Roland Garros, női egyes, elődöntő:

Pavljucsenkova (orosz, 31.)–Zidanšek (szlovén) 7:5, 6:3

Krejčíková (cseh)–Szakkari (görög, 17.) 7:5, 4:6, 9:7

Pénteki program, férfi egyes, elődöntő:

Zverev (német, 6.)–Cicipasz (görög, 5.) 14.50

Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 3.) 17.30

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.