Pupp Réka a Mesterek Tornáján nagyot lépett az olimpia felé

Remekül kezdődött a cselgáncsozók dohai Mesterek Tornája: az év második legfontosabb olimpiai kvalifikációs viadalán Pupp Réka az 52 kg-ban ötödik lett, és nagy lépést tett az olimpiai részvétel felé.

Magyar Nemzet
2021. 01. 11. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pupp Réka a dohai Mesterek Tornája előtt olimpiai kvótás helyen állt, de tudhatta, hogy erősen „rezeg” a léc, a nagyon bizonytalan kontinentális kvóta állt a neve mellett. Az Atomerőmű SE versenyzője a 32 között a marokkói Szamija Irauival kezdett, és első mérkőzése rögtön hosszabbításba torkollott. A ráadás sem hozott értékelhető akciót, mígnem 4:43 perc elteltével a bíró harmadszor is megintette az afrikait, s ez Pupp továbbjutását jelentette. A folytatásban a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa ipponnal verte a mongol Khorloodoi Bishreltet, majd a negyeddöntőben küzdelmes meccsen kikapott a kétszeres vb-bronzérmes francia Amandine Buchard-tól.

A vigaszágon a 24 éves paksi sportoló ipponnal búcsúztatta az Eb-harmadik svájci Evelyne Tschoppot, így már a bronzéremért szólították tatamira a francia Astride Gneto ellen, akitől októberben kikapott a budapesti Grand Slam-viadalon. Második találkozójuk összesen kilenc percig tartott, és egyetlen értékelt akciót sem hozott, az aranypontig tartó hosszabbítás hatodik percének elején a mérkőzésvezető fogás nélküli indításért harmadszor is intette Puppot, így Gneto nyakába került a bronzérem.

Pupp Réka tehát az ötödik helyen végzett, és ezzel is hatalmas lépést tett a tokiói olimpia felé, hiszen a Dohában megszerzett ötödik helyezéséért 648 pontot kapott; majdnem annyit, mint egy Európa-bajnoki aranyéremért jár. Ezzel 2395-re növelte kvalifikációs pontjainak számát, és visszaszerezte „direkt” olimpiai kvalifikációs pozícióját.

Magyar részről kedden Ungvári Attila (81 kg) és Özbas Szofi (63), szerdán (90), Cirjenics Miklós (100), Sipőcz Richárd (+100) és Szigetvári Mercédesz (+78) lesz érdekelt Katarban, ahol 69 ország 399 versenyzője lép tatamira. A Mesterek Tornájára minden súlycsoport legjobb 36 dzsúdósát hívták meg. A verseny rangját jelzi, hogy csak a világbajnokságon lehet több pontot szerezni az olimpiai kvalifikációs sorozatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.