Radó András, az NB I gólkirálya válogat az ajánlatok közül

A vezetőedzőhöz, Márton Gáborhoz és több csapattárshoz hasonlóan a gólkirály Radó András is minden bizonnyal elhagyja a nagyszerű hajrával az NB I-ben maradt ZTE-t. A pápai születésű labdarúgó, aki a Haladásnál szerzett hírnevet, egyelőre kivár; megteheti, hiszen válogathat az ajánlatok közül. Miként azt érdeklődésünkre elárulta, adott esetben a Ferencvároshoz is visszatérne.

Forrás: Képes Sport2020. 07. 08. 7:01
null
Radó négy évre írt alá a Vasashoz Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom találattal legutóbb Tichy Lajos lett gólkirály, még 1963 őszén, az egyszezonos, avagy félidényes bajnokságban. Persze ne Radó András hibájaként emlegessük fel, hogy tizenhárom gól miért elég a koronázáshoz, hiszen az sem szokványos, hogy a kiesés elől menekülő együttesből kerüljön ki a bajnokság legeredményesebb támadója. Radó András vezérszerepet játszott a ZTE bennmaradásában – idővel csapatkapitánnyá is avanzsált –, valószínűleg mégis elhagyja a zalai megyeszékhelyet.

Lejárt Radó András szerződése, nem tudják megtartani

– Lejár a szerződésem, és nem is kaptam új ajánlatot, de még semmit sem szeretnék elkiabálni – felelte diplomatikusan az érdeklődésünkre. Persze marasztalnák Egerszegen, ám a klubnál tudják, addig nyújtózkodhatnak, ameddig a takaró ér, nem versenyezhetnek a legjobb és legtőkeerősebb magyar együttesek ajánlatával. Márpedig a legjobb futballista korban járó, még mindig csupán 26 éves támadó felettébb kapós ezen a nyáron. Az Újpest és a Vasas is szívesen látná, de Radót a Fradival is hírbe hozták.

A 26 éves támadó kapós ezen a nyáron
Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Ő maga nem zárja ki a ferencvárosi visszatérés lehetőségét sem, noha 2017-ben jobbnak látta elhagyni a fővárosi zöld-fehéreket.

– Egyáltalán nem tartom sikertelennek a ferencvárosi két évemet. Az első idény különösen jól sikerült. Noha sérülések is hátráltattak, hat góllal és durván ugyanennyi gólpasszal járultam hozzá a 2016-os bajnoki címhez. A Fradinál a csapatba kerülésért is meg kellett küzdenem, másfelől viszont olyan kiváló játékosokkal szerepelhettem együtt, mint Gera Zoltán, Hajnal Tamás vagy Böde Dániel. Mint bármelyik magyar labdarúgó, természetesen én is meghallgatnám a Ferencváros ajánlatát.

Álomlista: válogatottság, külföldi szerződés

Radó András elárulta, nagy vágya, hogy a válogatottban bemutatkozzon – 2014-ben, még Pintér Attila korszakában, egyszer a kerettagságig már eljutott –, amire gólkirályként reményei szerint több esélye kínálkozik. Ennél többet nem tudtunk kihúzni a csatárból, aki nem kapkod, noha jövő héten a legtöbb hazai csapatnál megkezdődik a felkészülés a 2020–21-es évadra.

– Nem tettem le arról, hogy külföldön is kipróbáljam magam, ezért nem kell feltétlenül a hazai menetrendhez igazodnom – jegyezte meg. Amit a hírek alapján azzal egészíthetünk ki, hogy a távol-keleti lehetőség merült fel. De ez még a jövő zenéje. A következő héten mindenesetre, ha másként nem, hát önállóan Radó is megkezdi a felkészülést. Különben sem unatkozik, hiszen szervezi az esküvőjét, amelyet eredetileg júniusban szerettek volna megtartani, de a járvány nemcsak futballistaként, hanem magánemberként is befolyásolta az életét.

Radó András példaképe a spártai hadvezér

Radó András sem lóg ki a futballisták sorából, neki is vannak tetoválásai.

– Az egyik egy oroszlánt és Leonidászt, a spártai vezért ábrázolja. Erőt sugárzó képeket akartam magamra tetováltatni, melyek feltöltenek, ha rájuk nézek. Emellett vannak személyesebb motívumok is. Nekem fontos, családhoz köthető évszámokat is képbe foglaltunk, amelyeket jó érzés ilyen formában is megörökíteni, de sokkal többet már nem tervezek, nem szeretném az egész testemet beborítani. Nem zárom ki, hogy egyszer lesz focival kapcsolatos tetoválásom is, de ez mindig attól függ, hogyan érzem.

Márton Gábor stabilizálta a védekezést

Radó András korábban a Képes Sportnak nyilatkozva részletesen beszélt arról, hogy minek köszönhető a ZTE nagyszerű hajrája.

Bobál Gergely személyében nem csupán jó csapattársra, hanem riválisra is lelt a ZTE-nél, hiszen a Honvédnál nevelkedett csatár 11 gólig jutott az NB I 2019–20-as idényében.

– Nem tekintünk egymásra riválisként, hiszen ugyanabban a csapatban futballozunk, azonosak a céljaink. Egyikünk sem az a fajta, aki előtérbe akarná tolni magát, a csapatért dolgozunk. Ha ehhez valamelyikünknél egyéni siker is párosul, az csak hab a tortán.

Márton Gábor kinevezése Radó szerint is fordulópont volt a ZTE idényében.

– Új lendületet hozott, amire nagy szükségünk volt, és rögtön fontos győzelmet arattunk az Újpest ellen. Aznap nekem is összejöttek a dolgok, két gólt szereztem. Hogy hosszabb távon is jönnek az eredmények, abban már nagy szerepe van annak, hogy úgy érzem, sikerült elsajátítanunk azt a játékot, amit az edzőnk elképzelt. Volt egy nagyobb szünet a járvány miatt, ami alatt nem tudtunk úgy edzeni, mint általában, de jó formában tértünk vissza a pályára. Talán a legfontosabb hozadéka Márton Gábor munkájának, hogy stabilizálta a védekezésünket. Előtte alig volt olyan meccsünk, amin ne kaptunk volna legalább egy, de inkább több gólt, újabban viszont több kapott gól nélküli győzelmet is arattunk. Közben támadásban kombinatív játékot nyújtunk, amihez az eredmények is párosulnak. Korábban is megvoltak a helyzeteink, de most szintet ugrottunk a kihasználásukban.

Az év felfedezői

– Mi vagyunk az év felfedezői – vágott a mondandójába érdeklődésünkre Sallói István, a ZTE sportigazgatója. – Márton Gábor mellett, akit az elmúlt tíz évben valamiért egyetlen NB I-es klubnak sem jutott eszébe alkalmazni, több játékos is bizonyította, hogy megfelel az első osztályú kihívásnak, adott esetben a legmagasabb szinten. Az a kis csapatok sorsa, hogy ha sikeresek, akkor szétkapkodják az értékeit. Nincs ez velünk sem másképp. De nem esem kétségbe, ugyanaz a feladat, mint évről évre mindig: új csapatot kell építeni.

9-es osztályzat a Nemzeti Sporttól

Radó a karanténszünet után egész pályafutása egyik legjobb meccsét játszotta a Kaposvár ellen. Két-két gólt és gólpasszt jegyzett, a Nemzeti Sport 9-es osztályzattal ismerte el a teljesítményét, sőt a játékára még is felfigyelt.

– Kilences osztályzatot ugyan sosem kaptam azelőtt, de nem ehhez mérem magam. Korábban is voltak meccseim, amelyeken volt mondjuk egy duplám és mellette a mezőnyben is jó teljesítményt nyújtottam, csak az nem jelenik meg feltétlenül ilyen látványos statisztikában – mondta erről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.