Révész Máriusz: A kerékpározás népszerűsítését is szolgálja a Giro d'Italia

A kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy az ország és azok a városok, amelyeken keresztülhalad a verseny, minden bizonnyal sokat fognak profitálni.

Forrás: MTI2020. 01. 22. 14:38

A kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy az ország és azok a városok, amelyeken keresztülhalad a verseny, minden bizonnyal sokat fognak profitálni.

Szeretnénk, ha a májusban Magyarországról rajtoló Giro d'Italia kerékpáros körverseny fellendítené a kerékpározás ügyét minden területen – mondta Révész Máriusz szerdán Hévízen, a majdani egyik részhajrá helyszínén.

A kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos a Nemzeti Sportügynökség által szervezett eseményen Papp Gábor polgármesterrel közösen kijelölte a részhajrá célvonalát, illetve a verseny tiszteletére egy emlékkövet is felavatott.

Révész Máriusz úgy fogalmazott, hogy az ország és azok a városok, amelyeken keresztülhalad a verseny, minden bizonnyal sokat fognak profitálni. Kiemelte, emberfeletti teljesítményt nyújtanak azok a versenyzők, akik az összesen mintegy 3500 kilométeres útvonalon, komoly hegyi és gyorsasági szakaszokon végighajtanak, nem véletlenül számítanak világsztároknak.

A verseny egyben hatalmas turisztikai marketingakció is, hiszen tavaly 195 országban közvetítették és mintegy 810 millió ember nézte a kerékpárosokat. Mindez elképesztő népünnepéllyel is együtt jár, a helyszíni nézőszám naponta 400 ezer – sorolta a kormánybiztos.

Hozzátette: szeretnék, ha a Giro az egész kerékpározás ügyét fellendítené Magyarországon, beleértve az utcai, hétköznapi kerékpározást, a kerékpáros turizmust, még a közlekedési kultúrát is, de természetesen a kerékpársportnak is lökést adna. Az elmúlt 102 évben például csupán egyetlen magyar versenyző volt a Girón, Bodrogi László, de a remények szerint idén a három esélyes magyar versenyző közül legalább egy bejuthat a résztvevők közé – vélekedett Révész Máriusz.

Papp Gábor szintén arról beszélt, Hévíznek és a Nyugat-Balaton térségének is óriási lehetőség a Giro arra, hogy elkápráztassa a turistákat és a sportkedvelőket. A város ma Magyarország második legkedveltebb turisztikai célpontja, tavaly 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek itt a vendégek.

Jelezte, hogy január 30-án, amikor a rajt előtti 100. napon több hazai és olasz város is rózsaszín fényekbe öltözik, Hévíz is csatlakozik a rendezvényhez, május elsején pedig a város napjának részeként emelik a rendezvények középpontjába a Girót.

Szilasi László, a magyarországi verseny sportszakmai vezetője elmondta, hogy Magyarország a 13. külföldi helyszíne a Giro d'Italiának. Hogy milyen hozadéka van egy ilyen versenynek, arra Észak-Írországot említette példának, ahol a néhány évvel ezelőtti rajt után kimutatták: 227 ezer vendégéjszakát regisztráltak a verseny hetében, illetve minden, a verseny szervezőinek fizetett egy font 2,5 fontot hozott vissza a gazdaságnak.

Az idei versenyen 176 kerékpáros indul, s mivel horvát, osztrák, szlovák és talán szlovén versenyző is szerepel a mezőnyben, várható, hogy a közeli országokból is jelentős számban érkeznek nézők a magyarországi helyszínekre.

Kamuti Balázs, a hazai verseny vezető szakmai tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy amióta Norvégia téli olimpiát rendezett, a korábbi 7-8 aranyérem helyett több mint húszat nyernek. Ennyit hozhat egy világverseny egy országnak, és remélhetőleg ilyen hatása lesz a magyarországi kerékpársportra is – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.