Roger helyett ő csak a Novakot hallja

A teniszvilág képviselői és sportolók tucatjai leborultak a két nagyság előtt, Novak Djokovics és Roger Federer 4 óra 57 percig tartó wimbledoni döntője bőven ad okot az elemzésre. A címvédő világelső Djokovics már 16 Grand Slam-elsőségnél tart, de korábbi edzője, Boris Becker szerint a közönség nem tiszteli eléggé. A hússzoros GS-győztes Federer 2008 után másodszor veszített ötszettes Grand Slam-döntőt, de nem hajlandó ezen rágódni. Ilyenkor sokat segít, ha valakinek rossz a rövid távú memóriá­ja. Federer igyekszik kitörölni a két meccslabdát az emlékezetéből.

2019. 07. 16. 17:46
Wimbledon
A szerb világelső (jobbra) két meccslabdáról fordított a wimbledoni fináléban a svájci zseni ellen Fotó: Toby Melville Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz megfejteni Novak Djokovics titkát. A szerb világelsőnél sokkal szebben, művészi szinten teniszezik és látványosabban harcol de arról nincsen vita, hogy Djokovicsnál nem létezik összeszedettebb játékos a mezőnyben. A 32 éves, Monacóban élő klasszis két mérkőzéslabdát hárított Roger Federer ellen vasárnap a wimbledoni döntőben. Az egyik pontot ajándékba kapta, a svájci ütött széleset, de a másodikban olyan magától értetődően ütött el mellette, mintha csak egy challenger-verseny selejtezőjében játszadozott volna. „Mikor a közönség Rogert élteti, én akkor is a saját nevemet, a Novakot hallom. Lehet, hogy bután hangzik, de tényleg így van. Szó mi szó, mentális szempontból ez volt pályafutásom legkeményebb összecsapása” – kommentálta a történteket a 32 éves Djokovics. Hetvenegy év után ő az első, aki meccslabdákat hárítva tudott győzni Wimbledonban. Ezt megelőzően legutóbb 1948-ban fordult elő hasonló Wimbledonban, akkor az amerikai Robert Falkenburg 7:5, 0:6, 6:2, 3:6, 7:5-re győzte le az ausztrál John Bromwichot, és a sikerhez vezető úton három mérkőzéslabdát is hárítania kellett

„Nem tudom, hogy egy sima 6:2, 6:2, 6:2-es vereség után érzi jobban magát az ember, vagy most. Hihetetlen lehetőséget szalasztottam el, és ez nagyon fáj. De erős vagyok, felejtenem kell, nem zuhanhatok össze azért, mert elveszítettem egy fantasztikus mérkőzést” – mondta a vesztes, Roger Federer.

Rod Laver, az ausztrál, és Billie Jean King az amerikai legenda is elismerően szólt a Twitteren a négy óra 57 percig tartó döntőről. Boris Becker is szólásra jelentkezett. „Lehet, hogy Federer minden idők legjobbja Wimbledonban, és ezért megérdemli a közönség szeretetét, de Djokovics már ötszörös bajnok, szóval kicsit nagyobb tisztelet járna neki. Ismerem Novakot, még nem teljesen elégedett. Minden idők egyik legjobb játékosa, de ő akar lenni a number one” – fogalmazott Becker, Djokovics korábbi edzője.

A szerb világelső (jobbra) két meccslabdáról fordított a wimbledoni fináléban a svájci zseni ellen
Fotó: Reuters

A spanyol kosaras ikon, Pau Gasol, a Real Madrid háromszoros BL-győztes, világbajnok labdarúgója, is elismerően „tweetelt”. Talán a szerváiról ismert brit Greg Rusedski véleménye áll talán legközelebb az igazsághoz. „A valaha volt egyik legemlékezetesebb döntőt láttuk. Djokovics már 16 Grand Slam-trófeánál tart, és New Yorkban, a US Openen begyűjtheti a tizenhetediket is.”

Nadal már csak két, Federer pedig négy Grand Slam-sikerrel van Djokovics előtt. Teljesen reális az, amit Boris Becker említett: a szerb még mindig csak 32 éves, Federer 37, Nadal 33. Az idő Djokovicsnak dolgozik, s ha még évekig a saját nevét hallja, amikor a közönség az ellenfelét élteti, akkor veszélybe kerülhet Roger Federer első helye az örökrangsorban.

„A wimbledoni siker segíthet neki abban, hogy továbbra is motivált maradjon, és elhiggye, hogy utolérheti Federert és Nadalt. Nyilvánvalóan ez a célja” – a Wimbledonban háromszor is az elődöntőig jutó Tim Henman is erre a következtetésre jutott, mint Greg Rusedski és Boris Becker.

Lehet benne valami.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.